Світ 26 травня. Результати дня

Президентське танго із Трампом в США, спецоперація в Сомалі, новий лідер талібі в Афганістані, протести в Болівії, обмін заручниками в Україні, вирок українцям в Росії, операція в Фаллуджі в Іраку, битва за Ракку в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Суд в Уганді визнав винним у тероризмі члена угруповання «Аль-Шабаб», якого підозрювали в організації терактів у Кампалі 2010 року. Тоді загинуло 76 людей. Головуючий суддя відзначив «ключову роль», яку зіграв терорист в плануванні терористичного нападу. У 2011 році дві людини вже були засуджені у цій справі. Процес був призупинений у 2015 році через загибель одного з головних обвинувачів.

– Біля берегів Лівії перекинулося судно із мігрантами. Італійська берегова охорона врятувала 88 осіб. Від 20 до 30 біженців загинули.

– Кенійська армія провела спецоперацію проти терористів «Аль-Шабаб» на кордоні із Сомалі. 21 бойовик був знищений загоном спецпризначення.

– Через сильну посуху в Малаві майже половина населення країни перебуває на межі голоду.

– У Бурунді група невідомих застрелила поліцейського.

– У Демократичній республіці Конго влада заборонила мітинги та демонстрації. Опозиція закликала протестувати проти президента Джозефа Кабіли.

– В Єгипті група радикальних мусульман спалила домівки шістьох християнських родин у містечку Мінья, звинувативши одну з представниць коптської меншості у «зв’язках» з мусульманським чоловіком. У відповідь, поліція затримала шістьох людей.

Америка:

– Кандидат у президенти США Дональд Трамп отримав достатню кількість голосів, щоб претендувати на висунення себе як єдиного кандидата від Республіканської партії на з’їзді у липні. Трампа підтримують 1238 делегатів – на одного більше, ніж необхідно.

– Президент США Барак Обама у перерві під час саміту «Великої сімки» в Японії заявив, що кандидат у президенти США Дональд Трамп «демонструє поверхневе та безцеремонне ставлення до подій світової політики».

– Один з найбільш впливових республіканців в США, спікер Палати представників Пол Райан заявив, що не готовий підтримати Дональда Трампа на виборах.

– Куба легалізувала приватне підприємництво.

– У Болівії сотні людей влаштували мітинг, вимагаючи збільшення соціальних виплат. Поліція розігнала демонстрацію.

– Парламент Колумбії ухвалив законопроект, який легалізує марихуану для медичних цілей.

Азія:

– Терористичний рух «Талібан» на з’їзді в Афганістані обрав нового лідера. Ним став прихильний до переговорів з урядом мулла Маулаві Хібатулла Ахудзада.

– 11 людей стали жертвами вибуху в мікроавтобусі в Кабулі в Афганістані. Відповідальність за теракт взяв на себе «Талібан».

– Начальник Генштабу Пакистану, генерал Рахіль Шаріф висловив занепокоєння повітряним ударом США по території країни, в результаті якого був убитий лідер «Талібану» Ахтар Мансур. Офіційний Ісламабад назвав це «порушенням суверенітету».

– Шрі-Ланка звернулася до міжнародної спільноти по допомогу після потужних ураганів та зливи. Негода завдала країні шкоду на суму в 2 млрд. доларів. Понад сотня людей загинула.

Європа:

– Україна заборонила в’їзд на свою територію екс-президенту СРСР Михайлу Горбачову через «підтримку військової анексії Криму».

– Суд у Чечні визнав винними у вбивстві російських солдат українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха і засудив їх до 22,5 та 20 років колонії відповідно. Їх звинувачували в участі у військових діях 1994-1995 років у Чечні на боці військових формувань проти федеральних військ. Адвокати висловили протест та заявили, що їх підзахисні ніколи не бували в Чечні.

– У Великій Британії голова парламентського комітету Палати громад Кріспін Блант звернувся до уряду із вимогою пояснити інформацію про присутність британських сил спецпризначення на території Лівії.

– Україна та Росія провели фактичний обмін заручниками. Президент РФ Володимир Путін підписав указ про помилування української льотчиці Надії Савченко. Аналогічний крок зробив український президент Петро Порошенко щодо російських офіцерів ГРУ Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Китай буде зобов’язаний виконати будь-яке рішення суду в Гаазі щодо Південно-Китайського моря. Як відомо, Філіппіни подали позов до суду, звинувативши Китай у будівництві в спірних водах військових об’єктів.

– Франція паралізована через загальнонаціональний страйк працівників у галузі енергетики. Мітингують проти трудових реформ робітники всіх вісьмох нафтових заводів в країні. Через це Франції не вистачає палива та світла. Вона почала використання резервних ресурсів. До страйку також приєдналися працівники АЕС.

Близький Схід:

– Лідер націоналістичної партії «Ізраїль – мій дім» Авігдор Ліберман прийняв повноваження міністра оборони Ізраїлю.

– Курдські сили самооборони та альянс «Сирійські демократичні сили» (СДС) оголосили про початок наступальної операції на місто Ракка – столицю «Ісламської держави» в Сирії. За останню добу вони звільнили чотири населені пункти північніше міста та закріпилися на околицях містечка Айн Аль-Ісса в 45 км від Ракки. В операції беруть участь близько 30 тисяч бійців.

– В Іраку урядові війська штурмом оволоділи цементним заводом у передмісті Фаллуджи.

– Група ізраїльських правозахисників звинуватила уряд у покриванні злочинів військовослужбовців проти палестинців.

– Росія повідомила, що тимчасово припинить повітряну кампанію проти терористичного угруповання «Джебхат Аль-Нусра» в Сирії, щоб дати час іншим антиурядовим групам припинити співробітництво з терористами та вийти зі складу альянсів з ними.

– За даними ООН, перед операцією у Фаллуджі в Іраку, лише 800 цивільних зуміли покинути місто. Там досі перебувають близько 50 тисяч людей. Водночас, лідер іракських шиїтів, аятола Алі Аль-Сістані закликав шиїтські військові формування «утриматися від насилля відносно сунітів» у Фаллуджі.

– 11 мирних жителів були вбиті повітряним ударом саудівської авіації в Ємені. Серед загиблих четверо дітей.

– У Сирії урядової війська провели спецоперацію всередині міста Дарая в провінції Дамаск та зайняли вулицю Аль-Алані. Водночас, на сході провінції Алеппо сирійська армія розпочала підготовку до операції зі звільнення від бойовиків «Джебхат Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» селища Зара на рівнинах Анадан.

Автор