1 березня – День пам’яті з нагоди 75-х роковин із часу Корюківської трагедії

На виконання постанови Верховної Ради України від 08.02.2018 № 2287-VIII «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році» 1 березня цього року відзначатимуться 75-ті роковини з часу Корюківської трагедії.

Під час Другої світової війни 1–2 березня 1943 року в селі Корюківці на Чернігівщині відбулося масове вбивство 6700 селян, вчинене загонами СС та угорської військової жандармерії. Убивство мирних мешканців було каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизан, які кількома днями раніше – 27 лютого – напали на місцевий гарнізон, що складався в основному з угорських військових,, убивши при цьому 78 солдатів. Каральні загони зігнали мешканців села у його центрі та розстріляли їх.  Далі вони пройшлися вулицями Корюківки, заглядаючи в кожну хату і вбиваючи людей. Будинки підпалювали, людей хапали і живцем кидали у вогонь. 9 березня фашисти повернулися до Корюківки та спалили заживо тих поодиноких мешканців, яким вдалося втекти раніше. Корюківка була спалена практично повністю. Населення, яке там проживало, знищене.

Національна рада звертає увагу телерадіоорганізацій на необхідність внесення відповідних змін до програм теле- і радіопередач на цей день. Телерадіоорганізації мають керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затвердженими рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146 (зареєстроване в Міністерстві юстиції України 11.08.2015 за № 967/27412).

Джерело

Це – найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни.