Поліцейські завершили розслідування замаху на вбивство молдавського політика (фото)

Четверо учасників організованої злочинної групи також причетні до низки тяжких та особливо тяжких злочинів на території України. Серед них – викрадення людини, розбійний напад та вбивство. За організацію вбивства колишнього віце-прем’єра Республіки Молдова зловмисники мали отримати 200 тисяч доларів США. Тепер їм загрожує кримінальна відповідальність одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Навесні 2017 року в результаті міжнародної спецоперації правоохоронці України та Молдови попередили вбивство молдавського політика. На території двох країн одночасно відбулися затримання замовників, виконавців, співвиконавців та пособників вбивства.

Зокрема, у Києві правоохоронці затримали організатора злочину – лідера організованого злочинного угрупування, учасники якого підозрювалися у вчиненні й інших тяжких злочинів на території України.
Правоохоронці встановили, що у 2015 році 45-річний уродженець Таджикистану організував банду для скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів. Метою зловмисників була виключно нажива. Свої напади вчиняли з використанням вогнепальної зброї та боєприпасів.

На їхньому рахунку – викрадення у Києві та незаконне позбавлення волі підприємця. За його звільнення зловмисники вимагали викуп. Також поліцейські встановили причетність учасників ОЗГ до розбійного нападу та умисного вбивства фермера у Київській області.

За організацію на замовлення вбивства молдавського політика зловмисники мали отримати 200 тисяч доларів США.

Окрім безпосереднього лідера були затримані й троє учасників його банди – кияни 1984, 1994 та 1993 років народження.

В організатора ОЗГ та її учасників поліцейські провели санкціоновані обшуки. Під час них було виявлено та вилучено значну кількість вогнепальної зброї та боєприпасів, зокрема, зброю, за допомогою якої члени банди намагалися скоїти умисне вбивство політика.

Наразі Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України завершено досудове розслідування в кримінальному провадженні відносно чотирьох членів цієї озброєної банди за фактами вчинення ними ряду тяжких та особливо тяжких злочинів.

Їм інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 257 (Бандитизм), ч.3 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.4 ст. 189 (Вимагання), п.п.6, 9, 12 ч. 2 ст.115 (Умисне вбивствоз корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч.5 ст. 185 (Крадіжка), ч.2 ст.15 п.п. 5, 6, 11, 12, 13 ч. 2 ст. 115 (Замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб, з корисливих мотивів, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб), ч.3 ст. 307, ч.3 ст.28 ч.1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 3 ст. 28 ч.2 ст. 201 (Контрабанда), ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Водночас правоохоронними органами Республіки Молдова завершено розслідування стосовно ще 7 осіб – співвиконавців та пособників замовного вбивства молдовського політика.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що поліцейські України і Молдови запобігли замовному вбивству екс-високопосадовця Молдови.

Джерело

Автор