На Донеччині екс-бойовик здався правоохоронцям

28–річний житель окупованої Горлівки виїхав до Слов’янська, аби розпочати мирне життя за межами псевдореспубліки. Колишній учасник незаконних збройних формувань чергував на блокпостах терористів у Слов’янську та входив до складу горлівського розвідувального батальйону. 

Згідно з ч. 6 ст. 260 Кримінального кодексу України, особа, яка перебувала у складі збройних формувань, добровільно вийшла з них та повідомила про це органам державної влади, звільняється від кримінальної відповідальності.

Шансом на життя без тюрми скористався ще один бойовик. Найманець розповів поліцейським, що навесні 2014 року у Горлівці через дрібне порушення потрапив на очі бойовикам, які посадили його “до ями”. За три дні йому запропонували службу на “нову владу” (або подальше ув’язнення), а коли він погодився, вивезли у невідомому напрямку – як потім з’ясувалось, до Слов’янська.

Там пособник терористів допомагав зводити блокпост поблизу пожежної частини, потім чергував на ньому.

За кілька тижнів чоловік зустрів командира збройного формування з Горлівки та за його допомогою повернувся до свого міста. Він охороняв казарми батальйону розвідки бойовиків, допомагав по господарству.

Згодом чоловік покинув лави терористів, а за деякий час через відсутність роботи виїхав до Слов’янська. На даний момент він надає свідчення і співпрацює зі слідством.

Відносно учасника НЗФ відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України «Створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності».

Тільки після того, як пройде перевірка і буде встановлено, що на час перебування у лавах «ДНР» підозрюваний не вчиняв тяжких злочинів проти мирного населення, провадження може бути перекваліфіковано на ч. 6 ст. 260 КК України.

Джерело