Брифінг Петра Порошенка за підсумками його участі у 48-му Всесвітньому економічному форумі в Давосі (фото)

Україна та США домовились про спільну координацію дій  у безпекових питаннях – Президент України

Президент України Петро Порошенко обговорив із Державним секретарем США Рексом Тіллерсоном питання координації дій двох країн у безпекових питаннях. Про це Петро Порошенко повідомив на брифінгу за підсумками зустрічі, яка відбулась в рамках участі Глави держави у 48-мому щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму у Давосі.

«Ми також домовились про спільну координацію дій у безпекових питаннях», – повідомив Петро Порошенко.

«Я подякував Держсекретареві США за дзвінок, коли було підтверджено надання Україні оборонної зброї. Ми вже бачимо сьогодні нові можливості для співпраці у оборонній сфері і домовились про певні етапи цього співробітництва», – також зазначив Глава держави.

Президент також подякував Держсекретареві США за санкції, які запроваджуються американськими партнерами проти російських резидентів. «Впевнений в тому, що ця політика є ефективною. Для нас дуже важливо мати цей механізм впливу для того, щоб повернути Росію за стіл переговорів і забезпечити деокупацію Донбасу і звільнення Криму», – відзначив Президент.

Глава держави також окремо відзначив важливість узгодження позицій у питанні запровадження миротворчої місії на Донбасі. «Дуже важливо, щоб ми запланували та узгодили можливий проект резолюції про миротворців на Донбасі з ключовими характеристиками, які має містити ця резолюція. Ми отримали повну підтримку США, наших інших партнерів по Раді безпеки ООН», – зазначив він. Петро Порошенко зауважив, що ці питання також оборювались під час його переговорів із голландськими, польськими колегами на форумі в Давосі.

«На моє глибоке переконання, в якості першого кроку, дуже важливо якщо це буде стандартна миротворча місія Ради безпеки ООН і я не втрачаю оптимізму щодо того, що це може відбутись у 2018 році», – сказав Президент.

«Я, як Президент України, і за моїм дорученням українські дипломати будуть докладати до цього максимум зусиль», – додав він.

Президент також нагадав, що сьогодні відбувається зустріч Спеціального посланника Президента США по Україні Курта Волкера із представником Росії. «Безумовно, наполягаємо на тому, щоб була продовжена дискусія щодо звільнення решти заручників і щодо звільнення політв’язнів, які перебувають у в’язницях в Росії», – підкреслив Президент. Він також поінформував Держсекретаря США про процеси, які відбувались при звільнені українських заручників та подякував за допомогу, яка була надана українській стороні в цьому процесі. «Ми домовились, що цей процес зараз буде продовжено», – додав він.

Президент також привітав ще одного звільненого заручника Романа Савкова, який перебував у в’язниці у дуже важкому стані, і дякуючи ефективним діям його повернули додому. «Я мав розмову з ним і його батьком. Ще раз вітаю, що українці повертаються додому, де на них чекають рідні і весь український народ», – сказав він.

Петро Порошенко також повідомив, що подякував США за допомогу, яка була надана українським пілотам в Кабулі. «Це ще раз продемонструвало нашу ефективну співпрацю: співробітники були переведені і розміщені в надійно захищеному місці; допомогли ідентифікувати загиблих пілотів і допомогли організувати їх повернення в Україну», – зазначив Президент.

«Це дуже важливо, бо наша співпраця, наша довіра має демонструватись, в тому числі і під час таких терористичних атак. Безумовно, координація наших дій у протидії тероризму стане краща. Ми домовились про співпрацю у цьому напрямку», – сказав він та висловив співчуття у зв’язку і тим, що під час цієї атаки загинуло троє американців.

Джерело

 

Були детальні і ретельні розмови, які дозволяють нам з оптимізмом дивитися в майбутнє – Глава держави

«Щодо результатів Давосу, якщо сказати однією фразою, – все було дуже добре», – сказав Президент Петро Порошенко під час брифінгу за підсумками його участі у 48-мому щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму у Давосі та проведення низки двосторонніх зустрічей в рамках форуму.

«Відбулися надзвичайно детальні консультації з нашими партнерами по міжнародним фінансовим організаціям. Вони були дуже конструктивні», – розповів Глава держави. За його словами, були сформовані позиції щодо приїзду експертів, та визначено які саме кроки залишились для того, щоб запросити місію для отримання чергового траншу. І це завдання для Українського уряду і парламенту, додав Президент. «Впевнений, сам факт того, що ми прискорили приїзд експертів для опрацювання спільних і узгоджених рішень є надзвичайно позитивним», – зауважив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що відбулися декілька зустрічей, зокрема з Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, її заступником Девідом Ліптоном, з Президентом Світового банку Джим Йонг Кімом. «Були детальні і ретельні розмови, які дозволяють нам з оптимізмом дивитися в майбутнє», – зазначив Глава держави.

Крім того, відбулась зустріч в «Українському домі» в Давосі з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Сумою Чакрабарті.

«Якщо говорити про практичні кроки, то я попросив Президента Чакрабарті, щоб у 2018 році ми приділили більше уваги приватному сектору, щоб більше кредитування ЄБРР йшло в приватний і муніципальний сектор. Бо спільні інвестиції та кредитування дозволяє підвищити прозорість інвестицій, враховуючи децентралізацію», – розповів Глава держави.

Президент подякував представнику ЄС Хюгу Мінгареллі за позитивну характеристику результатів реформи децентралізації. «На базі спільного фінансування кардинально змінюється обличчя наших міст – і дороги, і освітлення, і школи, і міська інфраструктура, і енергозбереження. Всі напрямки, які на сьогоднішній день реалізуються. Основи їх закладаються, в тому числі на цих моїх переговорах в Давосі. І я надзвичайно задоволений», – зауважив Глава держави.

«Друга характеристика Давосу 2018 року – ніколи не було такої кількості запитань щодо зустрічі від провідних іноземних інвесторів. Мене дуже тішить той факт, що це дає додаткову аргументацію, що ми маємо рішуче просуватися вперед і щодо податкової реформи, і щодо прийняття рішення по земельному кадастру», – зазначив Президент.

Глава держави також відзначив необхідність створення Національного бюро з фінансових розслідувань, заборонивши іншим силовим органам «навіть підходити близько» до бізнесу. «Треба зробити кроки по заміні податку на прибуток на податок на виведений капітал, звільнивши від оподаткування ті кошти, які реінвестуються в розвиток української економіки. Маємо зробити все можливе для того, щоб забезпечити економічне зростання у 2018 році», – наголосив Президент.

Також відбулися зустрічі Глави держави із Президентами Польщі та Литви, Прем’єр-міністрами Хорватії та Великої Британії, лідерами Балтійських та Балканських країн. Президент провів зустрічі з низкою провідних інвесторів, які збираються приходити в Україну – в портову та дорожню інфраструктуру, харчову та переробну галузь, енергоефективність тощо.

Президент окремо відзначив роботу «Українського дому» в Давосі. «Ставлення, надії, готовність і оптимізм по відношенню до України панували серед усіх відвідувачів нашого «Українського дому». І за ту фантастичну роботу, яка була зроблена, я хотів би подякувати всій команді «Українського дому» в Давосі – ви зробили блискучу справу», – резюмував Глава держави.

Джерело

 

Незалежна антикорупційна інфраструктура, включно з Антикорупційним судом, потрібна не для міжнародних партнерів, а для України – Президент

«Я ще раз хотів би наголосити – питання створення незалежної антикорупційної інфраструктури, включно з Антикорупційним судом, є питанням мого пріоритету. Це потрібно не для Світового банку, не для Міжнародного валютного фонду, не для іноземних партнерів. Це потрібно для мене і для України», – заявив Президент України Петро Порошенко на брифінгу за підсумками його участі у 48-му щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму у Давосі.

Глава держави повідомив, що питання створення антикорупційної інфраструктури та забезпечення її незалежної, ефективної роботи, в тому числі створення Антикорупційного суду, було обговорено під час низки його двосторонніх зустрічей в Давосі. «У нас була дуже ретельна розмова про ситуацію з антикорупційними органами», – зазначив він.

Президент підкреслив, що був ініціатором створення таких органів. «Я вважаю, що ми маємо дуже ефективну позицію по створенню самих структур. Ніхто не має сумніву щодо того, що вони є незалежними», – зазначив Петро Порошенко.

«Я маю тверду політичну волю, яка була реалізована в тому, що я вніс до Парламенту пропозицію по створенню Антикорупційного суду. І в рамках парламентських дискусій ми маємо знайти ті формулювання, які, з одного боку, не протирічать українському законодавству і українській Конституції, не порушують українського суверенітету. Але забезпечують незалежність антикорупційної інфраструктури і її ефективність», – сказав Глава держави.

«Це моя принципова позиція. І не маю жодного сумніву, що так вона і буде реалізована. Це було дуже схвально оцінено і підтримано всіма нашими міжнародними партнерами», – резюмував він.

Джерело

 

 

Автор