В Донецькій та Луганській областях реалізується 476 інфраструктурних, освітніх та інших проектів

На Порталі економічного та соціального відновлення на сьогодні зареєстровано 1372 інфраструктурні, освітні та інші проекти. На даний момент на їх реалізацію витрачено 475 млн грн.

З липня 2017 року в тестовому режимі розпочав роботу геопортал «Платформа даних для моніторингу соціально-економічних наслідків конфлікту та переміщення в Східній Україні» (далі – Портал). За п’ять місяців на Порталі було зареєстровано 1372 проекти. В областях, які найбільше постраждали внаслідок конфлікту, на даний момент планується втілити 1311 проектів. На сьогодні  з них вже виконується 560, з яких в Донецькій області – 366, в Луганській – 110, в Дніпропетровській – 8, в Запорізькій – 8, в Харківській – 17. Проекти спрямовані на відновлення житла, транспортної інфраструктури, газопостачання, водопостачання та водовідведення, енергозабезпечення, охорони здоров’я, освіти тощо. Детальну інформацію про стан реалізації проектів та джерела фінансування можна дізнатися на Порталі економічного та соціального відновлення.

Зауважимо, що кількість проектів на даному ресурсі змінюється, у зв’язку з постійним оновленням інформації та наповненням Порталу органами державної влади та міжнародними партнерами.

Станом на 03.01.2017, право на внесення та коригування інформації на Порталі отримали Донецька, Луганська, Запорізька, Дніпропетровська обласні державні  адміністрації та міжнародні партнери: UNDPUNHCROCHA, British Embassy, IOM та REACH.

Довідково:  Портал економічного та соціального відновлення був розроблений Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (далі – МТОТ) спільно зі Світовим банком (The World Bank) та Стокгольмським інститутом дослідження проблем миру (SIPRI).

Це сучасна інноваційна онлайн платформа, передбачена для моніторингу реалізації проектів, направлених на відновлення об’єктів інфраструктури, розвитку та підтримки громад, а також на здійснення заходів спрямованих на залучення інвестицій і кредитів, у тому числі коштів міжнародних фінансових організацій та міжнародної технічної допомоги.

Ініціатива функціонування Порталу була позитивно сприйнята органами державної влади, територіальними громадами та міжнародними партнерами.

З метою посилення прозорості діяльності органів державної влади та постійного інформування населення, МТОТ проведено роботу з  імплементації та надання технічної можливості доступу до адміністративної частини Порталу органам державної влади різного рівня, з можливістю самостійно вносити інформацію щодо стану проектів, які реалізуються або заплановані до реалізації.