Світ 8 липня. Результати дня

Варшавський саміт НАТО, бої у Південному Судані, нові подробиці «далласької трагедії», гучне вбивство у Гондурасі, скандал на Гаїті, система ППО в Кореї, теракт в Іраку, просування сирійських військ під Дамаском та багато іншого.

Африка:

– П`ятеро військовослужбовців загинули внаслідок збройних сутичок між урядовими силами та повстанцям у столиці Південного Судану. Це перше зіткнення між двома сторонами з часу повернення на посаду віце-президента лідера повстанців Ріека Мачара.

– Група бойовиків підірвала нафтовий трубопровід на півдні Нігерії.

– Президент Гамбії Яхья Джамме підписав указ про заборону шлюбу із малолітніми. Тепер кожному, хто братиме шлюб із дівчатами молодше 18 років, загрожуватиме до 20 років ув’язнення.

– Прем`єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до ПАР, де зустрівся із президентом Джейкобом Зумою. Сторони обговорили поглиблення економічної співпраці.

– Влада міста Зінтан у Лівії заявила, що син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі – Сейф Аль-Іслам Каддафі – й досі перебуває у військовій в’язниці міста.

Америка:

– Один з нападників, відкривши стрілянину по поліцейських у Далласі в США, був резервістом американської армії і пройшов Афганістан. Про це повідомили у поліції міста. Рядовий першого класу Міка Джонсон служив в армії США у 2005-2015 роках, свою службу тривалий час проходив в Афганістані, де був снайпером. Саме Джонсон був тим підозрюваним, який загинув під час штурму його гаражу поліцією у Далласі.

– Відсторонений спікер нижньої палати парламенту Бразилії Едуардо Кунья подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Прокуратура звинувачує його у причетності до хабарництва у нафтовій компанії «Petrobras».

– На Гаїті вибухнув корупційний скандал. За даними журналістських розслідувань, тамтешня влада розтратила всю фінансову допомогу США, яку ті виділили на підтримку організації виборів. У Вашингтоні призупинили виділення грошей.

– У Гондурасі невідомий застрелив ще одного провідного активіста з охорони довкілля. Раніше загинула відома на всю країну Берта Кассерас, яка виступала проти незаконної вирубки лісів. В убивствах звинувачують кілерів, яких найняли великі лісозаготівельні корпорації. У США розпочали розслідування щодо причетності до цього гондураської армії.

– Командування ліворадикального повстанського угруповання «ФАРК» у Колумбії заявило, що відмежовуватиметься від усіх груп, які не визнають перемир’я з урядом.

– У Чилі затримали колишнього командувача армії, генерала Хуана Еміліо Чейре за підозрою у 15 вбивствах опозиційних активістів під час правління Аугусто Піночета у 1973-1990 роках. Чейре був активним учасником військового перевороту 1973 року. Після цього він очолив сили безпеки країни та спецпідрозділ «Караван смерті», який винищував опозицію. Навіть після повалення Піночета, Чейре призначили начальником Генштабу.

Азія:

– США та Південна Корея погодили рішення про розгортання спільної система ППО на Корейському півострові для протидії загрозі з боку КНДР. Північна Корея пригрозила війною. Китай також засудив ці дії, звинувативши США у «провокаціях».

Європа:

– У Польщі у Варшаві розпочав роботу саміт країн-членів НАТО. За підсумками першого дня переговорів, учасники ухвалили рішення про посилення військової присутності Альянсу на східних європейських флангах. Зокрема, планується розгортання 4 військових батальйонів сил швидкого реагування НАТО у Польщі та країнах Балтії. Також вирішили розмістити багатонаціональну бригаду сил НАТО у Румунії в поселенні Девеселу під командуванням Генштабу країни. Учасники також обговорили агресію Росії в Україні та вирішили надати всеохоплюючий пакет допомоги Україні.

– Велика Британія висунула на посаду свого єврокомісара посла Британії у Франції – Джуліана Кінга. Він може стати останнім єврокомісаром Лондона.

– Шестеро людей тяжко травмовані під час забігу биків на фестивалі в іспанській Памплоні.

– Суд у Німеччині засудив до 14 років ув’язнення чоловіка, який напав із ножем на мера міста Кельн Хенріетту Рекер.

– Кандидат у президенти Австрії від ультраправих сил Норберт Хофер заявив, що він не бажає виходу своєї країни з ЄС.

– Данія та Норвегія заявили про готовність виділити по 200 військових для комплектації батальйонів НАТО у східній Європі.

– В Україні у Києві поліція затримала заступника міністра охорони здоров`я Романа Василишина за хабарництво. Суд заарештував його із заставою у 2,1 млн. грн.

Близький Схід:

– 35 людей загинули внаслідок теракту біля мавзолею шиїтського святого у Багдаді. Смертник підірвав себе, коли натовп молився біля святині. Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава». Між тим, прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді звільнив начальника сил безпеки країни через теракти.

– За даними ООН, за останні півроку, кількість сирійських та іракських біженців, які прибули до Німеччини сягнула 222 тисяч осіб. Це значно менше, аніж торік. Причина – закриття кордонів Балканськими країнами.

– 12 курдів були вбиті внаслідок повітряних ударів турецької авіації на південному сході Туреччини та півночі Іраку.

– Щонайменше 15 мирних жителів загинули внаслідок повітряних ударів по місту Даркуш в сирійській провінції Ідліб. Місто контролюється терористами «Джебхат Аль-Нусра».

– Терористи «Ісламської держави» розпочали будівництво невеликих нафтових потужностей неподалік Мосула в Іраку, щоб компенсувати втрати від знищених нафтових об’єктів у Сирії та іракській провінції Анбар.

– У Сирії урядові війська завдали поразки силам ісламістів «Армії Ісламу» у битві за містечко Майдаа у східній Гуті під Дамаском. Військові встановили контроль над містом та відкинули бойовиків далеко на захід. Частина армії вже увійшла у сусіднє поселення Майдаані. Його захоплення створить буфер між силами бойовиків та щойно захопленим містом Майдаа та дозволить створити плацдарм для наступу на решту східної Гути.

– Сирійська армія розпочала повномасштабну операцію із закриття турецького кордону на півночі провінції Латакія. Ударні групи оточили містечко Кінсібба, яке бойовики нещодавно захопили. У боях знищили одного з командирів ісламістів Хазема Шардуба.

Автор