Світ 6 липня. Результати дня

Резонансна доповідь у Великій Британії, остаточний вирок Оскару Пісторіусу, звільнення сина Каддафі у Лівії, голодні протести у Венесуелі, пам’ятник Капітану Америка у Нью-Йорку, повінь у Китаї, американський контингент в Афганістані, прикордонні сутички в Ірані та багато іншого.

Африка:

– Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху прибув з офіційним візитом до Руанди, де зустрівся із керівництвом країни та відвідав меморіал жертв геноциду 1994 року.

– У Зімбабве розпочався страйк робітників, які вимагають підвищення заробітних плат та припинення хвилі скорочень.

– Шестиразовий чемпіон Паралімпійських ігор Оскар Пісторіус засуджений до 6 років ув’язнення за вбивство своєї дівчини Ріви Стінкамп 3 роки тому. Суд у Преторії визнав його винним у навмисному вбивстві. Раніше, Пісторіуса засуджували за статтею «ненавмисне вбивство», але відпустили достроково.

– Старший син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі – Сейф Аль-Іслам Каддафі – був звільнений з-під арешту у квітні цього року. Про це повідомили його адвокати. Подробиць вони не надали. Раніше, його захист вимагав звільнити Каддафі за законом про амністію. Сейфа Аль-Іслама затримали антиурядові формування у 2015 році, коли він намагався втекти до Нігеру. Тоді ж його засудили до страти. Однак вирок й досі не виконали.
Америка:

– Близько 500 жінок із Венесуели прорвали кордон із Колумбією, щоб пошукати їжу в країні.

– Ліворадикальне угруповання «ФАРК» у Колумбії припинило збір «революційного податку» з населення та вербування нових бійців по всій країні.

– У штаті Луїзіана спалахнули масові протести у зв’язку із новим вбивством поліцейськими темношкірого. У місті Баттон-Руж правоохоронці заарештували темношкірого підлітка, а потім застрелили із невідомих причин. У поліції кажуть – він чинив опір при затриманні.

– Суд в Аргентині наклав арешт на майно колишнього президента Крістіни Фернандес де Кіршнер. Її звинувачують у фінансових махінаціях та корупції.

– Впливовий американський сенатор Боб Коркер, який очолює комітет з питань закордонних справ, відмовився стати кандидатом у віце-президенти при Дональді Трампі. Своє рішення він повідомив йому у вівторок.

– Компанія-видавець коміксів «Marvel» замовила 4-метровий бронзовий монумент Капітану Америка, який мають встановити у Проспект-Парк у нью-йоркському районі Бруклін.

– Міністерство юстиції США закрило справу про електронну переписку Хіларі Клінтон.

Азія:

– Поліція Бангладеш визнала, що під час операції зі знешкодження терористів у кафе Дакки помилково застрелила одного із заручників.

– Уряд Шрі-Ланки анонсував створення спеціального військового трибуналу, який розглядатиме справу про воєнні злочини під час громадянської війни в країні.

– Семеро людей загинули та восьмеро поранені внаслідок падіння військового гелікоптера на південному сході Туреччини.

– США збережуть в Афганістані 8,4 тисячі американських військовослужбовців до 2017 року. Про це повідомив президент США Барак Обама. Раніше, планувалося скорочення кількості військових до 5 тисяч у 2016 році. Однак через складну без пекову ситуацію від цієї ідеї відмовилися.

– Кількість жертв потужної повені на півдні Китаю зросла до 200 осіб. Десятки мільйонів залишилися без домівок або були евакуйовані. Стихія вразила 26 провінцій, зруйнувала 56 тисяч будинків та завдала країні шкоди на 7 млрд. доларів.

– США ввели персональні санкції проти лідера КНДР Кім Чен Ина та його оточення.

Європа:

– У Великій Британії опублікували доповідь щодо участі Британії у війні в Іраку. У ній дається загальна оцінка обставин ухвалення британським урядом рішення про участь у війні. Доповідь готували 7 років, вона містить 12 томів. Сер Джон Чілкот презентував її у Лондоні. Як наголошується у документі, рішення уряду Тоні Блера у 2003 році про участь у війні в Іраку було ухвалене, опираючись на неперевірені та упереджені дані. До операції уряд готувався недостатньо і не мав стратегічного плану. Також у документі підкреслюється – наслідки від війни в Іраку були недооцінені. Доповідь викликала численні протести людей, насамперед – родичів загиблих в Іраку військовослужбовців. Вони вимагали притягнути Блера до відповідальності. Сам екс-прем’єр дав прес-конференцію у Лондоні, на якій відкинув звинувачення у брехні та заявив, що ухвалив рішення, яке було правильним на його думку на той момент. Також він зазначив, що Ірак без Саддама став набагато кращим.

– США та Грузія підписали меморандум про поглиблення співпраці у галузі безпеки та оборони. Документ уклали під час офіційного візиту до країни держсекретаря США Джона Керрі.

– Лідер Лейбористської партії Великої Британії Джеремі Корбін заявив, що британське вторгнення в Ірак було актом військової агресії.

– Суд у Франції виніс вирок сімом підозрюваним у причетності до організації терактів у Парижі у листопаді 2015 року. Вони були засуджені до ув’язнення строком від 5 до 9 років.

– Іспанський суд визнав легендарного футболіста клубу «Барселона» Ліонеля Мессі винним в ухилення від сплати податків та засудив його на 2 роки ув’язнення. Щоправда, Мессі та його батько, який також проходив у справі, навряд чи потраплять до в’язниці, оскільки за іспанськими законами, вирок у 2 роки та менше відбувають умовно. Також Мессі має сплатити штраф у розмірі 2 млн. євро, а його батько – 1,5 млн.

– Збірна Португалії по футболу перемогла збірну Уельсу із рахунком 2:0 на «Євро-2016» та вийшла у півфінал.

Близький Схід:

– 26 людей загинули внаслідок нападу групи бойовиків на військову базу в Ємені. За свідченням армійців, два смертника на замінованих автомобілях прорвали огорожу на центральному вході та підірвали себе. Потім група терористів розпочала штурм. Єменська армія напад відбила. Четверо військових загинули. Ще 20 терористів знищили.

– Сирійська армія оголосила про триденне перемир’я на усій території країни у зв’язку із завершенням священного місяця Рамадан та початку свята Ейд Аль-Фитр. Деякі ісламістські угруповання прийняли умови перемир’я. Однак військові зазначили – бойові дії на окремих ділянках фронту триватимуть.

– 15 людей загинули внаслідок теракту у місті Аль-Камішлів провінції Аль-Хасака на півночі Сирії. Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава».

– Четверо іранських прикордонника загинули в результаті збройних зіткнень із бойовиками у південно-західних провінціях Сістан та Белуджистан біля прикордонного із Пакистаном району Джакігур. На південному сході Ірану діє ісламістське угруповання «Армія справедливості». Вона була створена у 2012 році на рештках розгромленої Іраном сунітської ісламістської організації «Джундалла».

– Кількість жертв подвійного теракту в Багдаді 3 липня зросла до 290 осіб. Ще 17 вважаються зниклими безвісти.

Автор