ГПУ повідомлено про підозру особам, які заволоділи коштами інвесторів під виглядом впровадження криптовалюти

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Департаменту внутрішньої безпеки Національного поліції України, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами потерпілих у великих розмірах за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що громадяни України, діючи за попередньою змовою, групою осіб організували на території України злочинну схему, спрямовану на заволодіння грошовими коштами фізичних осіб, шляхом обману та зловживання довірою, в особливо великих розмірах, під виглядом впровадження криптовалюти.

Наразі організатору злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України. Прокуратура звертатиметься до суду з клопотанням про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялось раніше, вказаними особами був штучно створений комерційний проект щодо впровадження в Україні криптовалюти у вигляді «SwisCoin».

З метою залучення фізичних осіб як інвесторів указаного проекту зловмисниками у мережі Інтернет та в ході зустрічей було розповсюджено неправдиву інформацію про отримання надприбутків у разі передачі інвесторами готівкових коштів при купівлі «SwisCoin».

Насправді ж, отримані в інвесторів готівкові кошти не використовувались для їх цільового призначення щодо впровадження криптовалюти, а лише розподілялись між членами злочинного угрупування та привласнювались ними.

На даний час досудове розслідування триває, вживається комплекс необхідний слідчих та процесуальних дій з метою встановлення всіх фактичних обставин вчинення кримінальних правопорушень та притягнення кожної винної особи до кримінальної відповідальності.

Довідково: за скоєне кримінальне правопорушення вказаним особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

Джерело