Враження від броньовика «Тритон»

Дмитро Вовнянко

Знайомтеся. Зрада.

Сходив на брифінг Державної прикордонної служб із приводу комплексу візуально-технічного спостереження на базі броньовика «Тритон» – отого, який завод Порошенка ніби по завищеній ціні продає. Побачив. Оцінив. Враження такі.

Комплекс – це маса електронного обладнання на базі бронемашини «Тритон». До комплексу входять:

  • комплекс розвідки і радіоелектронної боротьби «Джеб»
  • система передачі інформації
  • бойовий модуль, що керується дистанційно
  • власне броньовик «Тритон».

Розумієте, це така хрень, на якій можна приїхати в будь-яку точку кордону або фронту, замаскувати, підняти штанги з антенами і обстежувати потрібний район. Якщо ви раптом бачите щось таке, що бачити токсично на відстані до 1,5 кілометри – ви маєте бойовий модуль з 12,7-мм кулеметом, з якого можете виправити цей недолік буття. Якщо ви побачили щось, що треба негайно передати куди треба – у вас шикарна передавальна система. Ба більше, уже існує Центр управління службою, який дозволяє аби все побачене «Тритоном» на кордоні бачили в Києві. Якщо раптом противник побачив вас, і по вас почали насипати – не біда, бо поставивши машину, самі ви берете планшет, чухраєте до 200 м від машини і з відстані граєтеся в «Doom-2» – стежите, знаходите, та стріляєте (якщо треба). Якщо ж ви таки всередині машини – теж не біда, машина броньована, кулі і осколки витримає. Якщо навіть ви на міну наїхали – тряхне, але виживете. Бронепідлога – 20 мм, порівняйте зі штатним БТР. І відремонтуватися після такого – не проблема. Броньовик зроблений на шасі від БТР – знімаєте деталі з підбитого російського БТРа і зміцнюєте обороноздатність країни.

Екіпаж – до 7 осіб. В автономному режимі комплекс працює до 10 діб. Витрата пального – 15 л на 100 км. У деяких джипів стільки ж.

Подібні комплекси ізраїльського і німецького виробництва ДПСУ використовувала і раніше – на базі звичайного мікроавтобуса. Кілька машин в АТО уже втратили.

Чотири комплекси на базі «Тритону» вже рік працюють в Харківському прикордонному загоні, і прикордонники на них не нарадуються. Прикордонники хочуть закупити ще 60. Завод поставити готовий – на лихо всім конкурентам.

Коротше, я побачив один єдиний недолік у цієї машини – і те НЕ в моїх очах. Її розробив і виготовляє завод, що належить Петру Порошенку. Про деталі зради розігнаної НАБУ я писати не буду – уже класно висловився френд Серж Марко. Переплутати ціну бойового модуля броньовика з ціною повного авто з комплексом – це треба сильно блиснути розумом і кмітливістю.

Хоча маю визнати – тут я про НАБУ не дізнався нічого нового.

І ще. Товариші – службовці ЗСУ, що теж ходили на брифінг, сильно жаліли, що такі комплекси не закуповує ЗСУ. «Шикарна заміна БРДМ-2».

Автор