«Тритон» – ефективна бойова одиниця системи охорони державного кордону (фото)

Державна прикордонна служба України використовує в охороні кордону виключно новітні зразки сучасної техніки. Однією із унікальних розробок вітчизняних інженерів, яка вже охороняє кордон, є бойовий комплекс візуально-технічного спостереження на базі БТР «Тритон». Він не поступається аналогам світових зразків та в рази дешевший.

«Тритон» – це не просто бронеавтомобіль, а комплекс інженерних та технічних рішень для ефективного вирішення завдань із охорони кордону.

Він складається:

  • з броньованого автомобіля;
  • дистанційно керованого бойового модуля;
  • системи виявлення, ідентифікації цілей;
  • та системи передачі інформації.

Додатково він обладнаний засобами, які дозволяють автономно нести службу у відриві від місця постійної дислокації впродовж тривалого часу. «Тритон» здатен одночасно відслідковувати десятки цілей та у разі необхідності – вести вогонь навіть шляхом дистанційного керування бойовим модулем.

За його допомоги на ділянці українсько-російського кордону вже було виявлено десятки випадків порушень, переміщення контрабанди, іншої протиправної діяльності. Даний комплекс в реальних умовах підтвердив свою актуальність та ефективність.

Комплекс є унікальною розробкою українських інженерів. Він не має аналогів на українському ринку та, щонайменше, в 1,5-2 рази дешевший за неадаптовані світові зразки.

«Тритон» виготовлений на шасі БТР-70, яке знайоме особовому складу ремонтних підрозділів та не викликає труднощів під час його обслуговування і ремонту. Також на БТР у всіх військових формуваннях є в наявності певний ремонтний фонд, що дає змогу вчасно проводити ремонт та обслуговування власними силами.

За основний зразок було взято єдину бойову машину, що відповідала вимогам на той час – бойову колісну машину «Тритон-0103» виробництва ПАТ «Завод «Кузня на Рибальському», яка на той час вже мала готове комплексне технічне рішення і представила його на ХІІ-й міжнародній виставці «Зброя та безпека-2015».

Протягом 2016 року заводом-виробником спільно з субпідрядниками було проведено навчання персоналу екіпажів, а також на вимогу прикордонників на безоплатній основі «Тритон» модернізувався.

Так, було вдосконалено ходову частину, змінено конфігурацію системи відводу відпрацьованих газів, гальмівну систему, систему охолодження тощо.

Сьогодні зазначені рухомі бойові модулі введені до штату підрозділів охорони державного кордону на українсько-російській ділянці та активно застосовуються в охороні державного кордону на визначених ділянках. Вони повністю інтегровані в систему охорони кордону. Оскільки комплекси оснащені супутниковим зв’язком, вони в режимі он-лайн здатні передавати інформацію на відділ прикордонної служби-прикордонний загін-Адміністрацію Держприкордонслужби.

Середній пробіг автомобілів за 2017 рік складає 3,5 тис.км. А це – практично щоденне використання в охороні державного кордону. Загалом за 9 місяців 2017 року «Тритони» 255 разів використовувалися в охороні державного кордону. За їх допомоги виявлено 11 порушників державного кордону.

Даний автомобіль є універсальним та найбільш сучасним засобом охорони державного кордону, який на практиці підтвердив свою ефективність. Зважаючи на оптимальне співвідношення в системі ціна/якість, Державна прикордонна служба продовжить оснащення підрозділів, які охороняють українсько-російську ділянку кордону, даними бойовими одиницями.

Джерело