Світ 23 травня. Результати дня

Хвиля терактів на Близькому Сході, вибори в Австрії, мирні переговори в Колумбії, удар по талібах в Афганістані, зустріч у Ватикані, битва за Фаллуджу та багато іншого.

Африка:

– У Кенії відбувся антиурядовий мітинг, учасники якого вимагали внести зміни до виборчого законодавства. Поліція розігнала демонстрацію.

– У Лівії військові затримали судно із 850 мігрантами на борту. Вони намагалися вирушити до Європи.

– Трудовий Конгрес Нігерії скасував проведення загальнонаціонального страйку проти цін на пальне.

Америка:

– Канада та Мексика заявили, що готові приєднатися до миротворчої місії в Колумбії, якщо уряд та ліворадикальне повстанське угруповання «ФАРК» підпишуть мирний договір.

– Кількість поранених внаслідок виверження вулкану Турріальба у Коста-Ріці сягнула 100 осіб.

Азія:

– У Таїланді в місті Чіанг Раї зайнявся інтернат. У пожежі загинули 17 маленьких дітей – дівчат у віці від 5 до 13 років.

– В Японії невідомі протягом 3 годин викрали з банкоматів 13 мільйонів доларів. За даними поліції, вони користувалися фальшивими картками. Атакували близько 1400 банкоматів, розташованих в магазинах «7-Eleven», які на відміну від інших, приймають картки закордонних банків.

– У Туреччині в Стамбулі відкрився перший в історії Міжнародний гуманітарний саміт ООН.

– Президент США Барак Обама підтвердив інформацію про ліквідацію на півночі Пакистану лідера талібів мулли Ахтара Мансура.

– В Афганістані розпочався з’їзд терористичного руху «Талібан», який має обрати нового лідера. Водночас, у кількох провінціях спалахнули міжусобні сутички за вплив та владу.

– Індія та Іран уклали угоду про розвиток порту Чабахар. Індія має вкласти 500 млн. доларів для розвитку торгових шляхів з Іраном в обхід Пакистану.

– З’їзд керівної партії в Туреччині обрав своїм новим лідером та прем’єр-міністром чинного міністра транспорту Біналі Їлдирима. Він вважається більш лояльним президенту Реджепу Ердогану. Їлдирим вже заявив про підтримку ідеї запровадження президентської республіки.

– У Таджикистані більшість людей на референдумі схвалили проект змін до Конституції, які надають президенту право балотуватися необмежену кількість разів. Також була спрощена форма передачі влади від батька до сина.

Європа:

– Греція повідомила, що планує переселити майже 8 тисяч мігрантів з містечка Ідомені на грецько-македонському кордоні.

– Грецький уряд затвердив проект законів про посилення економії. Він був необхідним для отримання країною чергового кредиту.

– В Австрії на президентських виборах перемогу отримав незалежний кандидат, колишній лідер «Партії зелених» Александр ван дер Беллен. Його суперник – кандидат від ультраправої «Партії свободи» Норберт Хоффер визнав свою поразку. Розрив між ними склав менше відсотка, або трохи більше 31 тисячі голосів. Вперше з кінця Другої Світової війни лідером країни став політик, який не належить до жодної з двох основних політичних партій – Народної та Соціал-Демократичної.

– У Ватикані Папа Римський Франциск провів зустріч із верховним імамом ісламського університету в Каїрі Ахмедом Аль-Таїбом. Він є дуже впливовим серед мусульманського духовенства сунітського толку. Зустріч відбулася через 5 років після того, як Ватикан та ісламський університет «Аль-Азхар» призупинили контакти. Тоді в університеті звинуватили Святий Престол в «анти-ісламських коментарях» з боку тодішнього папи Бенедикта XVI.

– Росія заявила, що їй не повідомляли про позов до ЄСПЛ родин загиблих в катастрофі авіалайнера MH17, а отже – офіційна Москва не вважає, що він має юридичну силу.

– Німецький хімічно-фармацевтичний конгломерат «Bayer» повідомив, що планує купити американську компанію «Monsanto», яка виробляє ГМО-продукти, за 62 млрд. доларів. Компанія «Monsanto» відома тим, що її часто критикують активісти за виробництво шкідливих ГМО.

Україна:

– Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що не має наміру звільняти голову ДФС Романа Насірова.

– На Закарпатті затримали вантажівку із контрабандними сигаретами. Водієм виявився чоловік українського дипломата – першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин.

– Апеляційний суд Києва зняв арешт з майна екс-заступника генпрокурора Віталія Каська.

– У Києві розпочали демонтаж пам’ятника чекістам.

– СБУ викликала на допит нардепа від РПЛ Андрія Лозового.

Близький Схід:

– Понад 120 осіб стали жертвами серії терактів у Сирії. Щонайменше сім вибухів пролунали у містах Джабла і Тартус у прибережній провінції Латакія. Терорист-смертник прийшов до вокзалу та підірвав себе у натовпі. Крім того, були заміновані автомобілі біля лікарні, автовокзалу та автобусної зупинки в обох містах. Відповідальність за вибухи взяла на себе «Ісламська держава». Теракти – це рідкість для цього регіону. Біля цих міст розташовані російські військові бази.

– Щонайменше 41 людина загинула внаслідок подвійного теракту в Ємені. Вибухи сталися у південному місті Аден. Перша бомба злетіла у повітря біля будинку начальника однією з військових бригад «Бадр», коли там вишикувалися новобранці. Друга – біля мобілізаційного пункту. Відповідальність за скоєне взяла на себе «Ісламська держава».

– В Іраку розпочалася операція зі звільнення від терористів «Ісламської держави» міста Фаллуджа – стратегічного транзитного центру в провінції Анбар. Про це повідомив прем’єр-міністр Хайдер Аль-Абаді під час звернення до народу. Перед наступом, іракські військові закликали мешканців міста покинути його на час військових дій. Після артилерійської підготовки, армійські підрозділи рушили на штурм передових позицій бойовиків. Внаслідок кількагодинних боїв вони взяли міську лікарню та три житлові квартали. Щонайменше 40 терористів загинули, в тому числі й командувач загонами ІД у Фаллуджі.

– У Сирії кілька сотень бойовиків з колишньої «Вільної Сирійської Армії» оголосили про приєднання до ісламістського угруповання «Армія моджахедів» на півночі провінції Алеппо.

Автор