86 відсотків злочинців, розшуканих Інтерполом Донеччини в цьому році, переховувалися від відповідальності в РФ

Сектор міжнародного поліцейського співробітництва (раніше – Інтерполу та Європолу) Головного управління Нацполіції в Донецькій області підбив підсумки роботи за три квартали 2017 року. Протягом року сектор опрацював 357 запитів від більше ніж 30 іноземних держав.

Завданнями підрозділу є міжнародний розшук злочинців та координація діяльності правоохоронних органів Донецької області у боротьбі зі злочинністю, що має транснаціональних характер, міжнародним тероризмом, нелегальною міграцією, наркотрафіком тощо.

Протягом року сектор опрацював 357 запитів від більше ніж 30 іноземних держав, в тому числі Великобританії, США, Франції, Німеччини, Швейцарії, ОАЕ.

На території України, зокрема Донецької області, було встановлено місцезнаходження 3 громадян, які розшукувалися за ініціативою іноземних країн.

Що стосується осіб, які перебували у міжнародному розшуку за вчинення злочинів на території Донеччини, то, як правило, вони втікали до РФ.

В цьому році Інтерполом встановлено місцезнаходження 58 осіб, що намагалися уникнути кримінальної відповідальності, переховуючись в інших країнах. Переважна більшість, 50 з них, знайшли «притулок» в РФ, користуючись спільним кордоном і тим, що він тимчасово підконтрольний бойовикам.

Решта виїхали у Білорусь, Азербайджан, Францію, Німеччину, Чехію тощо. На сьогодні екстрадовано одну особу, питання щодо інших вирішуються.

Усього на сьогодні поліцією Донеччини ініційовано міжнародний розшук щодо 449 осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Канали Інтерполу допомагають також встановлювати особи невпізнаних трупів. Саме за допомоги міжнародної взаємодії співробітникам управління карного розшуку поліції Донеччини вдалося встановити особу ліквідованого під Маріуполем члена диверсійно-розвідувальної групи «ДНР». Ним виявився громадянин України, який колись емігрував в РФ і вже звідти повернувся на батьківщину, аби вбивати своїх співвітчизників.

Ще одна сфера діяльності сектору міжнародного поліцейського співробітництва – міжнародний розшук викрадених автомобілів. Перевіривши за рік майже 30 тисяч транспортних засобів, співробітники підрозділу встановили місцезнаходження 22 автівок. З них 10 перебувають на території РФ. Ще дві машини, які були виявлені на території цієї країни, вже повернуто власникам.

Загалом сектором міжнародного поліцейського співробітництва ГУНП в Донецькій області опрацьовано понад 4 тисячі документів, в тому числі – від Служби безпеки України.

Нагадаємо, Україна взяла участь у 86-й сесії Генеральної Асамблеї Інтерполу.

Джерело