Новини науки. 15-21 жовтня

Віктор Шабанов

Вітаю всіх поціновувачів науки!

Цього тижня по-справжньому цікавих наукових новин було мало. Я не враховую, звичайно, повідомлення про таємничі піраміди поблизу Флориди, лякалки щодо великих астероїдів, супутників та інших небесних тіл, що наближаються до Землі, та відео спінера на МКС.

Як завжди, потішили новинки технологій, які доводять, що людина поступово опановує не лише оточуюче середовище, але й потроху готується до подорожей у найближчий космос.

Єгиптологи не вгамовуються і майже щотижня приголомшують новими знахідками; фізики все глибше занурюються у таємниці структури Всесвіту, а біологи не зводять очей з екологічних та еволюційних процесів, що відбуваються в сучасному світі.

Отже, приємного читання!

Астрономія-Фізика

Гравітаційні хвилі розкрили походження золота та платини у Всесвіті

Secret of gold finally found: precious metals are forged in cataclysmic collision of neutron stars

У попередньому дайджесті ми вже писали про відкриття нового виду гравітаційних хвиль. Виявилось, що новини на цьому не завершились. Вчені вважають, що ці відомості прояснять походження золота та платини у Всесвіті. Докладно – за посиланням.

Пояснена тривимірність Всесвіту

Filling the early universe with knots can explain why the world is three-dimensional

Ця новина дуже цікава з кількох причин. По-перше, здійснена спроба обґрунтувати тривимірність Всесвіту з позицій нових підходів квантової фізики. А по-друге, ця гіпотеза надає теоретичне підґрунтя для пояснення матеріальної структури Всесвіту. Маю думку, що колись наші онуки про все це дізнаватимуться у шкільних підручниках.

Британські, американські, німецькі та португальські фізики запропонували ймовірне пояснення спостережуваної тривимірності простору (без урахування часової координати).

Гіпотеза вчених припускає, що на ранніх етапах розвитку Всесвіту, приблизно 13,8 млрд років тому, велика частина матерії світу перебувала у стані кварк-глюонної плазми. У процесі фазового переходу кварк-глюонної плазми в плазму виникали протони і нейтрони, що утворюють ядра хімічних елементів.

Тривимірність Всесвіту фахівці пояснили тим, що вузли з силових трубок, які пов’язували кварки і антикварки, стійкі тільки у тривимірному просторі. Система трубок, що пронизує світ з вищим числом просторових вимірів, не змогла б існувати скільки-небудь тривалий час. В рамках стандартних моделей фізики елементарних частинок і космології вважається, що на ранніх етапах розвитку Всесвіту існувала єдина сильна і електрослабка взаємодія, з якої на інфляційній стадії (проміжку експоненціального розширення) відбулося виділення сильної взаємодії. Даний процес (баріогенез) супроводжувався об’єднанням кварків і глюонів в адрони, а також імовірною появою космологічних топологічних дефектів (зокрема, космологічних струн, стінок і монополів).

Геологія

Голландські геологи склали атлас потонулих літосферних плит

Atlas of the underworld

Для цього вони зібрали та проаналізували всі відомі відомості про аномалії у швидкості розповсюдження сейсмічних хвиль у земній мантії. У підсумку до атласу увійшла інформація про 94 затонулі літосферні плити.

Окрім віку плит, аналіз аномалій у мантії дозволив оцінити швидкість їх занурення. Геологи визначили, що швидкість плити відразу після її субдукції змінюється відповідно до глибини занурення. Це дозволило детальніше вивчити неоднорідність мантійної структури.

Такі дослідження сприяють не лише проясненню глибинних процесів, що відбуваються в мантії, а й можуть прислужитися для створення точніших прогнозів і попередження землетрусів.

Біологія

Створені людьми годівниці змусили синиць змінити форму дзьоба

Recent natural selection causes adaptive evolution of an avian polygenic trait

Вчені з Великої Британії заявили про те, що годівниці для птахів, які люди роблять і розвішують у лісах і містах протягом багатьох десятиліть, вплинули на еволюцію синиць і змусили їх змінити форму свого дзьоба.

Як підкреслюють дослідники, цей факт підтверджує теорію Дарвіна.

Як виявилося, двигуном еволюції синиць були годівниці, які жителі Великої Британії розвішують у лісах і поруч зі своїми будинками. Британські екологи виявили, що синиці з довшими дзьобами і відповідними генами проводили більше часу поруч з годівницями і видобували з них більше їжі, ніж інші птахи.

На відміну від британських птахів, дослідження синиць у Нідерландах не дало такої кореляції, адже голландські жителі майже не опікуються життям птахів взимку.

Вчені повідомили про значне скорочення кількості літаючих комах

More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas

Оцінивши кількість літаючих комах у 60 заповідниках Німеччини і порівнявши результати з даними 1989 року, дослідники встановили, що вона скоротилася на 75%.

Дослідники сподіваються, що ситуацію вдасться виправити, скоротивши наслідки інтенсивного сільського господарства і збільшивши кількість квітів. Проте вони підкреслюють, що необхідно якомога швидше виявити причину зникнення комах – адже якщо така ситуація була виявлена в заповідниках, то в іншій місцевості справи можуть скластися ще гірше. Зменшення кількості комах може спричинити непоправні наслідки для цілих екосистем. Комахи служать джерелом їжі для багатьох птахів, кажанів, рептилій і земноводних, крім того, вони необхідні для запилення рослин.

Археологія

Археологи знайшли нові відомості щодо місця походження людини

A new great ape with startling resemblances to African members of the hominin tribe, excavated from the Mid-Vallesian Dinotheriensande of Eppelsheim. First report (Hominoidea, Miocene, MN 9, Proto-Rhine River, Germany)

Останні дослідження археологічних знахідок на території сучасної Європи суттєво порушили впевненість у тому, що місце походження людини – Східна Африка.

Зуби, виявлені на щелепі, якій близько 9,8 млн років, мають суттєві відмінності від тих, що мали місцеві народності тієї епохи.

Звичайно, дослідження будуть продовжені і далеко не всі археологи пристають на цю гіпотезу. А для нас ця новина цікава тим, що опосередковано підтверджує приємну для нас теорію походження людства від аріїв-українців J.

Археологи знайшли унікальний храм одного з найвеличніших єгипетських фараонів

Parts of a Ramses II temple uncovered in Giza’s Abusir

Ну що ти поробиш! По кілька новин на тиждень про знахідки єгиптологів! Таке враження, що площа Єгипту значно більша, ніж ми уявляємо. Цього разу досить таки сенсаційна знахідка чеських археологів.

Археологи з Чеського інституту єгиптології спільно з єгипетськими дослідниками проводять розкопки в Абусирі з 1976 року. Їхньою останньою знахідкою став храмовий комплекс, присвячений Рамзесу II.

Залишки святилища були покриті плитами з пісковику та уламками каменів, на яких збереглися фрагменти різнобарвних рельєфів. Вони допомогли археологам не лише відновити схему святилища, а й датувати весь храмовий комплекс. Крім того, дослідники знайшли рельєф із викарбуваним на ньому картушем Рамзеса II, і інший, пов’язаний із культами солярних богів – Ра і Амона, і богині Нехбет, покровительки Єгипту.

Рамзес II був одним з найвизначніших єгипетських правителів. Він провів кілька успішних військових кампаній і повернув єгиптянам контроль над великою частиною Сирії та Фінікії. Рамзес розгорнув грандіозні будівництва по всьому Єгипту. На честь Рамзеса були створені численні монументи, в тому числі колосальні статуї в Мемфісі і в Нубії.

Технології

Іонний двигун NASA встановив новий рекорд потужності

Ion Thruster Prototype Breaks Records in Tests, Could Send Humans to Mars

У наших дайджестах ми вже повідомляли про успіхи вчених з Мічиганського університету щодо створення нового типу космічного двигуна. Як і очікувалось, технічні показники цього двигуна все більше покращуються і дають надію на створення реального космічного апарату, який полегшить людині мандрівки космосом. Для порівняння: найефективніші хімічні двигуни (які використовуються нині) дозволяють розігнати апарат до швидкості 5 км/сек, а двигун, що використовує прискорення Хола (той, про який ми згадуємо у цьому дописі) здатен надавати апарату швидкість до 40 км/сек.

Щодо двигунів, побудованих за принципом прискорення Хола, читайте за посиланням, або у наших попередніх публікаціях.

Китайські науковці змогли виростити рис у солоній воді

Chinese Scientists Just Figured Out a Way to Feed More Than 200 Million People

Китайські вчені вивели новий сорт рису, при цьому майже втричі збільшивши його врожайність. Цього разу сорт рису може зростати на засолених ґрунтах і у досить таки солоній воді.

За словами керівника команди дослідників Юань Лунпіна, вирощування цього гібридного рису дозволить прогодувати понад 200 мільйонів чоловік.

Рис вже надійшов у продаж, але його ціна поки у вісім разів перевищує вартість звичайного рису.

На мій погляд, дуже важлива новина для майбутнього розвитку сільського господарства. Річ у тім, що багато ораних і поливних ґрунтів із часом стають солоними і вилучаються із земель сільськогосподарського призначення. Винахід китайських вчених відкриває шлях до створення корисних рослин, що витримують помірне засолення ґрунтів.

Створено нову дешеву технологію видобутку рідкоземельних елементів з вугільної золи

Technology for recovery of rare earth elements from coal ash

Відомо, що рідкоземельні елементи зустрічаються у природних мінералах у дуже малій концентрації, і тому їх видобуток призводить до великих витрат часу та енергії. До того ж, існуючі технології видобутку суттєво і негативно впливають на стан довкілля.

Завдяки новому відкриттю дослідників з Університету Пердью (США) ця ситуація може дуже скоро змінитися на краще.

Рідкоземельні елементи навчилися видобувати практично з відходів – з вугільної золи. Нова технологія дозволяє видобувати елементи з чистотою до 95%, а використання оксиду титану робить цю процедуру досить дешевою і доступною. Понад те, побічні продукти цього процесу – сілікогель, оксиди металів – мають комерційну цінність для інших виробництв.

Докладнішу інформацію про саму технологію ви можете отримати за посиланням.

Автор