Жодне місто в Україні зараз не готове сортувати сміття

Україна не готова до роздільного збору  сміття, але це не означає, що вирішення проблеми зі збором та утилізацією відходів має переноситися щоразу на наступний рік. Про це в ексклюзивному інтерв’ю виданню ‘Дзеркало тижня’ сказав Міністр екологіі та природних ресурсів Остап Семерак.

Він зазначив, що в Україні на даний момент відсутні елементарні речі для запровадження сортування твердих побутових відходів.

“Хоча б тому, що немає контейнерів для такого сортування. Наприклад, тільки в Одесі їх потрібно близько 50 тис”, – зазначив Остап Семерак, зауваживши, що нова модель поводження з твердими побутовими відходами передбачатиме збільшення зборів за утилізацію сміття. Населення не хотіло б значного збільшення зборів, але воно неминуче”, – пояснив Міністр екологіі та природних ресурсів.

Коментуючи можливість запровадження моделі роздільного збору ТПВ у 2018 році, він зазначив, що в парламенті зараєстрований законопроект, який передбачає можливість перенесення на один рік терміну заборони захоронення відходів в Україні.

“Ми не підтримуємо такого перенесення”, – сказав Остап Семерак та висловив сподівання, що профільне Міністерство (Мінрегіонбуд) активізує свою роботу у цьому напрямку.

Міністер екології також зазначив, що у парламенті нині знаходяться  близько 30 законопроектів, які регулюють поводження з різними видами відходів (не лише ТПВ).

“Спочатку маємо ухвалити Національну стратегію управління відходами, а лише потім ухвалювати закони, що її наповнюють”, – підсумував Остап Семерак.

Він повідомив, що документ пройшов погодження з усіма заінтересованими ЦОВВ і найближчим часом буде передано на розгляд Уряду.

Джерело

Додатково

Остап Семерак: “Екологізація має відбуватися за принципом декомунізації — рішуче й швидко”