Світ 27 червня. Результати дня

Зовнішньополітичні маневри Ердогана, теракт у Мадагаскарі, легенда йде з футболу, скандальний закон про аборти у США, внутрішньопартійний «шторм» у британських лейбористів, вирок екс-прем’єру Молдови, відновлення ізраїльсько-турецьких зв’язків, бої у Сирії та багато іншого.

Африка:

– Двоє людей загинули та понад 80 зазнали поранень внаслідок вибуху гранати на стадіоні в столиці Мадагаскару.

– Виконавчий директор державної телекомунікаційної компанії ПАР «SABC» Джиммі Метьюз подав у відставку, назвавши нововведення уряду у сфері ЗМІ «неправильними».

– 3300 мігрантів були врятовані італійською береговою охороною біля берегів Лівії за останній тиждень.

Америка:

– Верховний суд США пом’якшив скандальний закон штату Техас про аборти. Він був занадто жорстким, позаяк вводив чимало обмежень для лікарень для проведення абортів. Верховний суд постановив, що цей закон порушує право жінки на аборт.

– Збірна Чилі по футболу перемогла у чемпіонаті «Кубка Америки», здолавши збірну Аргентини. По завершенню матчу, легендарний футболіст Ліонель Мессі заявив, що звільняється з футболу.

– У Бразилії суд видав ордери на арешт 14 осіб, яких підозрюють у халатності під час будівництва велосипедної гірської дороги, внаслідок обвалу якої загинули двоє людей у квітні цього року.

Азія:

– Спеціальний представник КНР прибув до В’єтнаму на переговори із тамтешнім урядом на тлі загострення напруги стосовно Південно-Китайського моря.

– Правозахисники виявили касетні боєприпаси на місцях бойових дій у Шрі-Ланці. Уряд заявив, що не застосовував касетні бомби під час громадянської війни.

Європа:

– Лідер Лейбористської партії Великої Британії Джеремі Корбін заявив, що не збирається йти у відставку на вимогу частини своїх однопартійців. Останні звинувачують його у провалі кампанії за збереження країни у складі ЄС.

– Колишній мер Лондона та один з лідерів кампанії проти членства Великої Британії в Євросоюзі Борис Джонсон закликав обидва табори об’єднатися заради розвитку країни. Очікується, що саме він стане новим прем’єр-міністром.

– Туреччина та Росія хочуть припинити кризу у відносинах. Про це заявив прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, назвавши це «прекрасними змінами» у російсько-турецьких стосунках. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вибачився перед Росією за збитий торік російський Су-24 на кордоні із Сирією. Він також висловив співчуття родині загиблого пілота. Між тим, турецька прокуратура відновила кримінальну справу проти Алпарслана Челика – підозрюваного в убивстві пілота. Його звільнили з-під варти кілька місяців тому. Він є членом антиурядового сирійського угруповання «Бригади сирійських туркменів», яка воює із армією Асада на півночі провінції Латакія. За запрошенням російської сторони, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу візьме участь у засіданні країн-членів Організації чорноморського економічного співробітництва.

– В Іспанії соціалістична партія відмовилася вступати у коаліцію із Народною партією, яка перемогла на виборах. Попри загрозу третіх виборів поспіль, іспанські соціалісти заявили, що не допустять третього терміну прем’єрства Маріано Рахоя.

– Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон виступив перед депутатами парламенту. Він закликав всіх поважати та визнати результати референдуму і дати країні вийти з ЄС. Щоправда, він зазначив – рішення про вихід прийматиме новий прем’єр.

– Колишній прем’єр-міністр Молдови Влад Філат засуджений до 9 років ув’язнення за корупцію. Такий вирок виніс суд у Кишиневі. Також він постановив конфіскувати майно чиновника та заборонити йому займати державні посади протягом 5 років. Філата затримали у жовтні 2015 року, після того, як парламент зняв з нього недоторканність після корупційного скандалу.

– Лідер партії «Єдина Росія» та прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв запропонував включити у виборчий список партії главу Чечні Рамзана Кадирова та заступника голови адміністрації президента В’ячеслава Володіна.

– У Грузії міністр оборони Тінатін Хідашелі підписала указ про скасування обов’язкового призову на військову службу.

– 11 членів «тіньового уряду» Лейбористської партії подали у відставку на знак протесту проти лідерства Джеремі Корбіна. Він звинуватив їх у «спробі бунту» у партії.

Близький Схід:

– Шестеро людей загинули внаслідок потрійного теракту у Лівані. Три смертника підірвали себе у центрі містечка Каа на кордоні із Сирією. Поліція підозрює «Ісламську державу», оскільки містечко розташоване неподалік долини Бекаа, яка частково контролюється терористами.

– Туреччина та Ізраїль готові до співпраці та повного відновлення зв’язків. Про це одночасно заявили прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим та прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Останній зауважив – блокада Гази триватиме, однак Ізраїль дозволить доправляти туди гуманітарні вантажі.

– Під Дамаском у таборі біженців «Ярмук» спалахнули нові сутички між терористами «Ісламської держави» та бойовиками «Джебхат Аль-Нусра». Десятки людей загинули. Сили ІД зайняли квартал Аль-Джауна після 80 днів його перебування в облозі.

– Сирійська армія відбила в бойовиків «Ісламської держави» містечко Таль Савван біля стратегічної військової бази «Тіяс» на сході провінції Хомс.

– У регіоні Східна Гута під Дамаском сирійські війська повністю оточили угруповання ісламістів. На невеликій території у блокаді опинилися сили антиурядового ісламістського руху «Армія Ісламу» та їх союзники. Сирійські війська штурмують містечко Аль-Майдаа та планують наступ на Думу.

Автор