Майбутній центр реабілітації людей з інвалідністю буде побудовано в місті Дніпро за участі Фінляндії

Участь Фінляндії у спорудженні в Україні потужного закладу з реабілітації людей з інвалідністю має свою символічність.

Про майбутній  центр реабілітації людей з інвалідністю Міністр соціальної політики України Андрій Рева вів розмову з координатором економічних та комерційних питань  Посольства Фінляндії в Україні Олексієм Кролевцем  та представниками  десяти фінських компаній у галузі будівництва, енергозбереження, екологічних технологій та альтернативних джерел енергії.

Загальновідомо, що найкрупніший  в Україні подібний заклад для відновлення і підтримки  здоров’я  людей з інвалідністю, який розташований у Євпаторії (АР Крим), наразі окупований.  А потреба в потужній реабілітаційній установі, на жаль, не відпала, а навпаки, через бойові дії на Сході в Україні збільшилась.

До речі, як зазначив також  присутній на згаданій  зустрічі президент Національного комітету спорту інвалідів України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, перша програма з реабілітації  бійців зі сходу України була  розроблена саме в Міністерстві соціальної політики.

Майбутній центр буде побудовано в місті  Дніпро. За проектування і будівництво відповідає Міністерство соціальної політики, за оснащення – Міністерство молоді та спорту.  Зведення в Україні ще одного центру реабілітації людей з інвалідністю – це реалізація розпорядження Президента України та спеціального рішення Кабінету Міністрів.

Участь Фінляндії у будівництві такого закладу стала символічною, бо,  як зазначив Міністр соцполітики, Україна сьогодні проходить той шлях, що його  Фінляндія пройшла майже 80 років тому – остання пережила радянську окупацію, ми – російську, а центр прийняття рішень один і той самий – Кремль. До того ж, Фінляндію називають країною тисячі озер, а новий реабілітаційний центр   у Дніпрі побудують на півострові.

Учасники зустрічі відзначили  особливість цього проекту, оскільки тут мова йде про соціальну відповідальність.   Він є  цікавим і для Посольства  Фінляндії в Україні, про це сказав пан Кролевець, адже він може започаткувати інші спільні проекти.

Джерело

 

Україна потребує досвіду фінських clean-tech компаній при створенні Всеукраїнського реабілітаційного центру.

До будівництва Всеукраїнського реабілітаційно-відновлювального спортивного центру у м. Дніпро планується залучити фінські компанії. Про це йшла мова під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе та президента Національного комітету спорту інвалідів України Валерія Сушкевича з фінською делегацією у складі Посла Фінляндії Юга Іларі Віртаненена і представників фінського бізнесу, що спеціалізуються на впровадженні чистих технологій.

Будівництво центру буде розпочате  на основі відповідних рішень Президента та Уряду, а його актуальність надзвичайно висока з огляду на те, що Національний центр паралімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів знаходиться на території анексованого Російською Федерацією Криму й тому недоступний для українських спортсменів і ветеранів АТО.

Валерій Сушкевич розповів, що на обраній під будівництво земельній ділянці площею 35 га будуть створені об’єкти, що відповідають сучасним стандартам. “Це знаковий для України об’єкт, з огляду на його унікальність та масштаби, він відповідатиме всім сучасним технологіям, у тому числі – зеленим стандартам будівництва”, – зазначив Валерій Сушкевич. Він також підкреслив, що українська сторона має велику зацікавленість у співпраці з Урядом Фінляндії та фінськими компаніями для створення центру,  враховуючи високий рівень фінських технологій у будівництві. Це особливо актуально в рамках реалізації меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності, відновлювальної енергетики та альтернативних видів палива, що підписаний між Україною й Фінляндією у січні 2017 р., а також існуючої домовленості про створення трастового фонду під егідою НЕФКО для реалізації енергоефективних проектів в Україні.

Президент Національного комітету спорту інвалідів додав, що наразі проектом створення центру опікуються одразу два міністерства – Мінмолодьспорту та Мінсоцполітики, а кошти, передбачені на реалізацію  проекту, дадуть змогу розпочати будівництво у 2018 році. Проект має цілковиту підтримку всіх найвищих органів влади України, що є запорукою його успішної реалізації, а залучення трастових фондів та міжнародних фінансових інституцій допоможе максимально ефективно використати кошти.

Посол Фінляндії зазначив, що до складу фінської делегації входять представники саме тих компаній, які мають досвід будівництва подібних об’єктів, а також переробки, енергозбереження та інших “чистих” технологій. Всі вони мають велику зацікавленість у тому, щоб долучитися до створення центру. Всього ж у Фінляндії налічується близько трьох тисяч компаній, що впроваджують чисті технологій, при цьому Фінляндія – дуже соціально орієнтована країна, яка велику увагу при створенні інфраструктурних об’єктів приділяє їх доступності та екологічності.

«Ми щодня маємо безліч викликів. Агресія Росії на Сході додала нам завдань, – зокрема, перед нами стоїть задача створення масштабної системи реабілітації постраждалих бійців. Україні дуже потрібні найкращі світові практики – як щодо процесу реабілітації, так і щодо створення об’єктів для неї», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, процес пошуку формату та ресурсів для реалізації проекту триває, і наразі як основний розглядається варіант державно-приватного партнерства.

Віце-прем’єр-міністр підкреслила важливість об’єднання зусиль місцевих та державних органів влади, громадськості, міжнародних фінансових інституцій та подякувала Валерію Сушкевичу за те, що він наполегливо просуває питання створення Центру на всіх рівнях. «Ми дуже потребуємо позитивних прикладів. Необхідно, щоб ця чудова ініціатива якомога швидше та ефективніше була реалізована.  Ми потребуємо також сучасних технологій, в нас є велика зацікавленість у розвитку B2B-кооперації. Сподіваюся, ваш оптимізм та бажання співпрацювати з Україною збережуться, ми матимемо багато гарних спільних результатів, зокрема й щодо будівництва реабілітаційного центру», – звернулася Климпуш-Цинцадзе до фінської делегації.

Джерело

Фото © Facebook Елена Чинка