Про Brexit‬ і популістів

Кампанія за і проти ‪#‎Brexit‬ базувалась на морі аналітики і “аналітики”, тисячі графіків, прогнозів доводили правоту кожної зі сторін.

Противники #Brexit на чолі з Кемероном доводили, що вихід Британії стане причиною рецесії, скорочення робочих місць, відтоку інвестицій, девальвації та інших негативних явищ в економіці.

Натомість прихильники виходу з ЄС, очолювані консерватором, колишнім мером Лондона Борісом Джонсоном і правим популістом з UKIP Найджелом Фараджем розказували, що все це казки, ніяких негативних наслідків для економіки вихід Британії мати не буде. Навпаки, все розцвіте.

Аргументи прихильників виходу Британії з ЄС базувалися на двох основних складових:

1) Вихід Британії з ЄС – це ріст економіки, розвиток вітчизняного виробництва, медицини і т.д. Фарадж запустив рекламу, що “Замість того, щоб віддавати ЄС 350 млн. фунтів в тиждень, давайте спрямуємо ці гроші на розвиток медицини”.

2) Вихід Британії з ЄС – це вирішення міграційної кризи, можна буде відправити всіх трудових мігрантів додому

Пройшло всього 2 доби від оголошення результатів референдуму, як:

1) Як і прогнозували противники виходу з ЄС, фунт вже впав до 31-річного мінімуму, багато компаній заявили про можливий вихід з Британії і перенесення своїх потужностей в більш сприятливі резиденції. Це сталось тільки після оголошення результатів референдуму… Що буде після виходу, якщо такий станеться?

2) Крім економічних ризиків додалися політичні ризики, пов’язані з бажанням Шотландії і Північної Ірландії відділитись і бути в ЄС.

3) В п’ятницю, виступаючи на британському ТВ, Найджел Фарадж, розказує, що ключове гасло його кампанії за вихід з ЄС “Фінансування медицини 350 млн. фунтів в тиждень, замість ЄС” – “було помилкою кампанії і нічого подібного він зараз гарантувати не може”.

4) То й же Найджел Фарадж заявляє, що “рецесія економіки – це не страшно, британська економіка і так, в будь-якому випадку мала ввійти в рецесію”. А як же обіцянки шаленого розвитку?

5) Ще один з прихильників виходу з ЄС сьогодні заявляє, що міграційну кризу після виходу з ЄС вирішити не вдасться, бо нема кому працювати.

6) Ну і накінець Боріс Джонсон, якому (на сьогодні) пророкують пост наступного Прем’єра Британії, який дуже активно змішував з лайном лідерів ЄС, одразу після проведення оголошення результатів заявив, що вихід Британії – це не нагальна справа і вона може зайняти роки..

Мораль сієї басні такова:

Популісти не зупиняться ні перед чим заради досягнення своєї мети – дорватись до влади. Їх не зупинить навіть зубожіння і можливе руйнування їх країни. Головне – влада.

І не важливо хто є тим популістом: чи веселий клоун з вилами, сусід одіозного рига чи рулеголова газова схемщиця чи праведник зі сміттєзвалища чи контрактноармієць-наповнювач бюджетів з офшорів чи бедуїн-краудсорсер з великої дороги чи екс-мер Лондона, який їздив на роботу на велосипеді.

Це все абсолютно не має значення, бо всі вони одинакові, вони всі ставлять власні амбіції вище інтересів суспільства і не зупиняться ні перед чим, щоб досягнути своєї мети, їх не лякає жодна брехня і жодні наслідки… а далі хоч потоп.

Автор