Україна та Литва запускають 11 спільних науково-дослідних проектів на 2018-2019 роки

Україна та Литва проведуть спільні дослідження за 11 науково-дослідними проектами у 2018-2019 роках. Відповідний Протокол було підписано під час Сьомого засідання українсько-литовської комісії зі співробітництва у сфері науки та технологій, що відбулося у м. Вільнюсі.

Окрім 11 основних проектів також затвердили 2 резервних. Вони фінансуватимуться Україною та Литвою у разі надходження додаткових коштів або відмови від виконання якогось з основних проектів.

«З обраних проектів 10 належать до сфери природничих і технічних наук, 3 – до сфери гуманітаристики. Ці проекти покривають усе поле сучасних досліджень: від електронного транспорту в органічних напівпровідниках і біологічного контролю хвороб лісу – й до створення навчальної платформи для демобілізованих бійців АТО й вивчення орнаментики етнографічного текстилю України та Литви», – розповів очільник української делегації, заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха.

Він також додав, що з українського боку виконавцями проектів стануть 5 інститутів НАН України та 7 університетів, які розташовані в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Сіверськодонецьку.

«Причому Інститут фізики НАН України спільно з Національним центром фізичних наук і технологій Литви виконуватиме 2 проекти, які виявилися безумовними лідерами експертних оцінок обох сторін», – наголосив заступник Міністра.

З повним переліком проектів можна ознайомитися за посиланням.

У межах програми засідання Комісії Максим Стріха також зустрівся із заступником Міністра освіти і науки Литовської Республіки Гедрюсом Вілюнасом. Вони обговорили перспективи подальшого двостороннього науково-технічного співробітництва та обмінялися інформацією про політику та заходи України та Литви в науково-технічній сфері.

Члени Комісії відвідали Вільнюський національний центр фізики і технологій, Вільнюський центр природничих наук, Центр досліджень продуктів харчування та технологій, Національний науково-дослідний центр Каунаського технологічного університету, Центр сучасних фармацевтичних та медичних технологій у долині Сантака, а також лікарню Литовського університету медичних наук у м. Каунасі.

Нагадуємо, що наразі триває розробка Дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору – її проект мають представити на початку листопада.

Джерело