«Наше основне завдання – вижити у цій війні» – Горбулін

Коротке викладення змісту інтерв’ю.

У своєму інтерв’ю директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін розглядає агресію РФ в Криму і на Донбасі в більш широкому контексті «заморожених конфліктів» на пострадянському просторі, вказуючи на ключову роль у таких конфліктах Російської Федерації. РФ цілеспрямовано створює зони «контрольованого хаосу». В основі цієї стратегії – імперська сутність Росії. Переговори по Криму і Донбасу можуть стати початком більш широкого процесу вирішення заморожених конфліктів на теренах колишнього СРСР.

Кремль не полишає надій перемогти в «довгостроковій грі» і створити в Україні свій «ручний» уряд. З цією метою продовжується фінансування проросійських політичних сил і громадських організацій. Одне із ключових завдань Кремля – створити турбулентність в усіх сферах суспільного життя України (в міжнародній, економічній політиці, тощо). Конфлікт на Донбасі – механізм виконання цього завдання. Кремль зацікавлений у створення «конфліктної пастки» для України на Донбасі – із розширенням існуючих конфліктів, із створенням фальшивої місцевої ідентичності, із посиленням лояльності населення цих територій до окупаційної влади.

Але РФ зараз у певному тупику у ситуації на Донбасі – і єдиний вихід з нього – це ескалація або загроза ескалації конфлікту. Але це також частина ширшої гри із Заходом. Росія все ще сподівається укласти нову «велику угоду» із Заходом, так би мовити «Гельсінську угоду №2».

Замороження конфлікту на Донбасі вигідно лише Росії. За цим сценарієм, весь економічний тягар зруйнованих територій ляже на плечі України, а проросійські терористи збережуть політичний контроль. Це ослабить Україну і загальмує її на шляху європейської інтеграції. До того ж, цей сценарій допоможе РФ позбавитися економічних санкцій.

В.Горбулін порівнює конфлікт на Донбасі з іншими конфліктами на пострадянському просторі, а також аналізує вирішення конфлікту в Хорватії. І доходить висновку, що конфлікт на Сході України за рівнем конфронтації та геополітичними наслідками є доволі унікальним. Україна може використовувати різні переговорні формати і посередництво міжнародних організацій для його вирішення, але розраховувати Україна має на власні сили – у т.ч. бути готовою до рішучих дій (за сприятливих умов) аби відновити свою територіальну єдність.

Приклад України показує, з чим може зіткнутися світ, якщо Росію вчасно не зупинити. Наше головне завдання – вижити в цій війні і вийти з цього конфлікту значно сильнішими.

З повним текстом інтерв’ю (англійською) можна ознайомитись за посиланням.

Переклад Сергія Кисельова, зав. аналітично-інформаційного відділу НІСД

Джерело