Світ 23 червня. Результати дня

Історична мирна угода в Колумбії, епідемія в Африці, бої за Сірт у Лівії, протест депутатів у США, смертельний торнадо у Китаї, «зона темного неба» у Тибеті, стрілянина у Німеччині, масонські книги у Берліні, битва за Манбідж у Сирії та багато іншого.

Африка:

– ВООЗ розпочала кампанію з боротьби з епідемією жовтої лихоманки у Демократичній Республіці Конго. Найбільший за останні століття спалах хвороби вже вбив сотні людей на території між ДРК та Анголою.

– Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» повідомила про смерть понад 1200 людей від голоду у таборах для нігерійських біженців в Африці.

– Група депутатів в Єгипті заявила, що ініціює перегляд судового рішення про заборону передавати острови у Червоному морі Саудівській Аравії.

– У Лівії проурядові війська зачищають останні квартали під контролем бойовиків «Ісламської держави» у місті Сірт. У боях під час спроби прориву з оточення був убитий командир загонів ІД у місті та один з лідерів «Ісламської держави» у Лівії Абдельхаді Заргун.

Америка:

– У Палаті представників США група депутатів продовжила сидячий протест, вимагаючи ухвалити закон про обмеження вільного продажу зброї, голосування за який напередодні провалив Сенат. Депутати звинувачують у цьому «збройне лобі». На тлі викриків «Ні-перерві!», спікер Палати представників Пол Райан закрив засідання до 5 липня.

– Канадський уряд заявив, що скасує візові обмеження для мексиканців, якщо президент країни Енріке Пенья Ньєто гарантує, що масштабного потоку біженців не буде.

– Рівень вживання героїну у США досяг найвищого відсотка за останні 20 років. Міністерство охорони здоров`я країни назвало це «епідемією».

– Колумбійський уряд та ліворадикальний повстанський рух «ФАРК» підписали історичну мирну угоду про припинення вогню. Вона ознаменує завершення понад півстоліття конфлікту. Лідер повстанців Родріго Лондоньо Еччевері оголосив про перемир’я по радіо та закликав своїх соратників дотримуватися його «аж до підписання повноцінного миру» після всіх процедур роззброєння. Протистояння ліворадикальних бійців «ФАРК» та колумбійської влади є найдовшим в історії Західної півкулі конфліктом між повстанцями та державою. Він почався у 1966 році, коли угруповання «ФАРК» (Революційні Збройні сили Колумбії) розпочало боротьбу за встановлення комуністичного ладу в країні. Жертвами війни стали 220 тисяч людей, близько 7 мільйонів залишилися без домівок.

– Організація Американських Держав проведе спеціальну сесію, на якій розгляне питання відповідності Венесуели демократичним стандартам, закладеним у Статуті організації.

– Суд присяжних у Лос-Анджелесі постановив, що початок пісні «Stairway to Heaven» рок-гурту «Led Zeppelin» не є плагіатом пісні «Taurus» гурту «Spirit».

– У Бразилії поліція заарештувала екс-міністра планування в уряді Ділми Руссеф Паулу Бернарду за підозрою у корупції та розтраті.

Азія:

– У Пакистані радикальні ісламісти застрелили відомого місцевого співака Амджада Сабрі.

– Міністр оборони США Ештон Картер заявив, що запуск балістичних ракет з боку КНДР вимагає посилення військового потенціалу Південної Кореї, Японії та США у регіоні.

– У Тибеті понад 2,5 тисяч гектарів отримали статус зони під особливою охороною – «зони темного неба», де люди можуть спокійно дивитися на зорі у небі, не зважаючи на так зване «світлове забруднення».

– 51 людина загинула внаслідок руйнівного торнадо у китайській прибережній провінції Цзянсу. Стихія знищила десятки будівель. За годину випало 102 мм опадів. Нещодавно, 22 людей стали жертвами повеней на півдні Китаю.

– Двоє людей загинули на південному сході Туреччини внаслідок вибуху замінованого автомобіля. Троє військовослужбовців поранені. Відповідальність за теракт взяло на себе військове крило Робітничої партії Курдистану.

Європа:

– Російське військове командування анонсувало плани по розгортанню нових балістичних ракет із ядерними зарядами у Калінінграді до 2019 року. Цю інформацію підтвердив і директор Центру стратегічних передових досліджень у Москві Іван Коновалов. Причиною цього називають «необхідність протидіяти НАТО».

– У Великій Британії розпочалося голосування на референдумі про вихід країни з ЄС.

– У Німеччині чоловік відкрив стрілянину у кінотеатрі міста Фірнхайм у Гессені. Понад 20 людей зазнали поранень. Нападника застрелила поліція. Чи був цей напад з ідеологічних причин, чи була це спроба пограбування – поки що невідомо.

– Берлінська державна бібліотека ухвалила рішення повернути їх законним власникам близько 400 книг, які нацисти викрали у 1930-х роках. Книги повернуться масонській ложі у Потсдамі. Багато із них були видані у кінці XVIII століття. Ця ложа мала одну з найбільших бібліотек у Німеччині. Коли нацисти прийшли до влади, вони заборонили масонську організацію. Її відкрили лише у 1991 році.

– Головний тренер збірної України з футболу Михайло Фоменко подав у відставку через невдалий виступ футболісті на «Євро-2016».

– Україна надіслала запит РФ на видачу українського в’язня Станіслава Клиха.

Близький Схід:

– У Бахрейні поліція допитала п’ятьох шиїтських шейхів у справі про організацію масових заворушень.

– Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас звернувся до лідерів ЄС із проханням допомогти завершити «ізраїльську окупацію Палестини».

– У Сирії арабсько-курдські збройні формування «СДС» з боями увійшли до стратегічного міста Манбідж на північному сході провінції Алеппо. Там вже два тижні перебувають майже 2 тисячі бойовиків «Ісламської держави». Падіння міста відкриє силам СДС шлях до турецького кордону та останніх оплотів сил ІД в Алеппо.

– Антиурядове ісламістське угруповання «Армія Леванту» у Сирії оголосило про входження до складу ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям», який воює разом із «Фронтом Аль-Нусра».

– Кувейт подав позов до суду проти Міжнародного олімпійського комітету, який заборонив країні брати участь в Олімпійських іграх через «передбачену законом можливість уряду втручатися у спорт». Аналогічне рішення ухвалила ФІФА. Кувейт вимагає компенсації в 1 млрд. доларів.

– У Сирії у боях на півдні провінції Алеппо біля містечка Зейтан загинув верховний «емір» ісламістського угруповання «Аджнад Аль-Шям» в провінції Алеппо Абу Мухаммед Кафрума, який воював під прапорами коаліції «Армія завоювання».

– У Лівані у 40-й раз поспіль не змогли обрати президента країни. Парламент вчергове провалив голосування. Причина – відсутність кворуму. 25 травня 2014 року президент Мішель Сулейман покинув посаду президента, і з того часу найбільші парламентські сили не можуть домовитися про компромісну фігуру на посаду глави держави.

На фото зліва направо: президент Колумбії Хуан Мануель Сантос, президент Куби Рауль Кастро та лідер угруповання “ФАРК” Родріго Лондоньо Еччевері (Гавана, Куба).

Автор