На Чернігівщині створили центр з вивчення українсько-кримськотатарської літератури та історії народів

12 вересня у ІА “Укрінформ” відбулася презентація регіональної ініціативи солідарності з кримськотатарським народом: утворення Ічнянського районного Товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік» на Чернігівщині.

За словами радника Міністра інформаційної політики України з питань інформаційної реінтеграції Криму Юлії Каздобіної, створення такого товариства є дуже важливим кроком в часи, які зараз проходить Україна, та зміни, які відбуваються у політиці України по відношенню до кримських татар.

«Нарешті держава поступово починає повертатися обличчям до корінного народу Криму. Ми бачимо і розробку змін до Конституції, і розробку законодавства про статус кримськотатарського народу. Дуже важливо, що ці процеси відбуваються одночасно”, – зазначила Каздобіна.

Рефат Чубаров , голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України: “Це не просто ініціатива – це люди, які повертаються до власної історії”.

Микола Череп, голова Ічнянського районного Товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік», голова ГО «Підприємець Ічнянщини», член Спілки краєзнавців України продемонстрував пам’ятні монети, на яких зображені поєднані тризуб та тамга – “знакова система для співпраці українців та кримських татар”.

Зазначимо, на початку вересня було зареєстроване Ічнянське районне Товариство українсько- кримськотатарської дружби “Бірлік”, основною діяльністю якого має стати вивчення літератури української та кримськотатарської, а також історії обох народів.

Захід організовано Міністерством інформаційної політики України.

Джерело

Автор