Моніторингова група Секретаріату омбудсмена відвідала військові частини, розташовані на півострові Чонгар (фото)

Представники  Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини здійснили моніторинговий візит до військових частин та підрозділів Державної прикордонної служби України та Збройних Сил України, які виконують завдання у районах адміністративної межі з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим (півострів Чонгар, Херсонська область).

У полі зору моніторингової групи опинилися питання належного всебічного забезпечення особового складу, зокрема грошового забезпечення, речового забезпечення, організації харчування, медичного забезпечення, лазне-прального обслуговування, розміщення особового складу підрозділів в польових умовах.

Крім того, вивчалися умови несення служби прикордонниками на КПВВ  «Чонгар» та питання підготовки військ до виконання завдань за призначенням.

Результати моніторингового візиту засвідчили, що стан справ з дотриманням прав військовослужбовців у цілому задовільний.

Водночас під час моніторингу було звернено увагу та  окреслено коло питань, які потребують ретельного вивчення та відповідного реагування з боку органів військового управляння та керівництва держави.

Так, зокрема, потребує опрацювання питання встановлення мотиваційної грошової виплати особовому складу підрозділів Збройних Сил України, Держприкордонслужби та інших військових формувань, які несуть службу та виконують завдання щодо охорони і оборони адміністративної межі з тимчасово окупованої АР Крим у польових умовах, як це вже передбачено для військовослужбовців за безпосередню участь в антитерористичній операції на Сході України.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.

Джерело