До кінця року 22 військові частини ЗСУ отримуватимуть харчове забезпечення за стандартами НАТО

Під головуванням Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе відбулося чергове засідання Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України.

Під час засідання Голова Комісії наголосила на необхідності активізації роботи на шляху глибинних реформ та забезпечення досягнення взаємосумісності у всіх сферах, що необхідно для майбутнього членства України в НАТО відповідно до нещодавно ухваленого Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України».

Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила також важливість візиту в Україну у липні цього року Генерального секретаря НАТО та Північноатлантичної ради, який був приурочений до 20-ї річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО та став першим за останні дев’ять років візитом цього постійно діючого керівного органу НАТО.

«Нагадаю, що під час цього візиту обговорювалося питання початку діалогу щодо отримання Плану дій щодо членства в НАТО. А це ставить перед нами цілий спектр нових завдань і пріоритетів. Поки ж нам варто зосередитися на виконанні Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2017 рік та розроблення нової Програми на наступний рік, яка має набути рис програми підготовки до членства в НАТО», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Під час обговорення стану виконання Річної національної програми у 2017 році директор Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва Міністерства оборони Анатолій Петренко поінформував, що з початку року у Збройних Силах відпрацьовано 150 стандартів НАТО колективної (індивідуальної) підготовки та 17 стандартів у частині захисту та екіпірування.

Проведено 166 заходів оперативної підготовки та 184 основних заходів бойової підготовки, за стандартами НАТО підготовлено 32 тактичні підрозділи. Тривають зміни в логістиці війська та кодифікації, армія обмінюється кодифікованими даними з партнерами Північноатлантичного альянсу.

Тривають зміни і в частині тилового забезпечення. Нещодавно було проведено успішний експеримент з удосконалення продовольчого забезпечення на базі двох військових частин. З урахуванням його результатів до кінця року планується перевести 20% військових частин на систему  харчування відповідно до стандартів НАТО.

З метою ефективнішої координації роботи існуючих медичних закладів для військовослужбовців відбувається централізація управлінських процесів. За допомогою роботи Трастового фонду НАТО з медичної реабілітації 23 військовослужбовці цьогоріч пройшли лікування за кордоном, а від початку російської агресії 140 пораненим учасникам АТО здійснено протезування. Загалом, за допомогою трастових фондів НАТО на виконання різних проектів Міністерством оборони залучено 36 мільйонів євро донорських коштів.

Держава досягла значного прогресу в частині створення професійної армії. Так станом на вересень 120 тисяч військовослужбовців ЗСУ – це контрактники. Окрім цього Україна має 130 тисяч оперативного резерву, з яким проводиться регулярна робота з підвищення рівня бойової і тактичної підготовки на основі рекомендацій партнерів з Північноатлантичного альянсу.

Незважаючи на агресію РФ на Сході України, наша держава не зменшуватиме своїх зусиль в рамках місій під егідою НАТО в Косово (Республіка Сербія) та Афганістані.

За інформацією заступника Міністра освіти та науки Максима Стріхи, в галузі фундаментальних досліджень до спільної з НАТО роботи залучено 1000 вітчизняних науковців, 300 з яких – молоді вчені.

З огляду на недофінансування галузі, Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції доручила опрацювати закладення додаткових коштів на заробітну плату вченим у рамках наукових проектів, підтримуваних Альянсом, до подання проекту бюджету на наступний рік.

Також вона звернула увагу профільного міністерства на можливості, які надає Програма НАТО «Наука заради миру і безпеки».

Джерело