НБУ оптимізував умови застосування заходів впливу до банків

Національний банк України оптимізував умови застосування заходів впливу до банків.

Зокрема, встановлено виняток в умовах запровадження Національним банком України особливого режиму контролю за діяльністю банку та призначення куратора щодо банку, якому надано кредит для підтримки ліквідності. Так, відтепер підставою для запровадження особливого режиму контролю за діяльністю банку та призначення куратора не слугуватиме факт отримання банком від НБУ кредиту для підтримки ліквідності за стандартними інструментами регулювання ліквідності банківської системи або наявності у банку такого кредиту.

Національний банк також запровадив рівні умови нарахування штрафів за порушення банками вимог законодавства з питань фінансового моніторингу. Якщо раніше такі штрафи нараховувалися у відсотковому значенні від розміру зареєстрованого статутного капіталу банку, то відтепер вони будуть визначатися у межах встановленого граничного розміру за відповідний вид порушення вимог законодавства з питань фінансового моніторингу.

Зазначені зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою Правління НБУ від 31 серпня 2017 року № 84, яка набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Постановою також узгоджено вимоги Положення про застосування Національним банком України заходів впливу із вимогами нормативно-правових актів НБУ з питань визначення кредитного ризику.

Джерело