Санкції на часі. 08.09.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 08.09.2024.

1. Пошуки в росії нових великих покладів нафти, які могли б замінити запаси, що вибувають через видобуток, знову не принесли росії істотних результатів.

– За першу половину 2024 року в країні було відкрито лише п’ять нових нафтових родовищ. Усі вони виявилися «невеликими». Їхні сумарні запаси становили лише 47 млн ​​тонн — обсяг, який росія за поточних темпів видобутку викачує з надр приблизно за один місяць (річний видобуток у росії становить 515 млн тонн).
– Минулого року, за даними Роснадр, на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти і газу, а серед нафтових усі виявилися або «дрібними» (запаси до 10 млн. тонн), або «дуже дрібними» (менше 5 млн. тонн).
– Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн. тонн нафти — мінімального за 6 років обсягу.
– Однак і цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже діючих покладів. Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн. тонн нафти, а це приблизно 9% річного російського видобутку.
– Востаннє велике родовище нафти в росії – Мадачагське на шельфі Баренцевого моря – було відкрито у 2022 році.

2. Російські сировинні компанії зіткнулися з касовими розривами і неможливістю погасити взяті в банках кредити через проблему платежів із Китаєм.

– Саме це спричинило різке падіння валютного ринку в середу, коли курс юаня підскочив на 4,7%, а під час торгів піднімався більш ніж на 7% — максимальну за два роки величину.
– Експортери «брали кредити у російських банків у юанях під майбутню виручку, продавали ці юані на біржі, виконуючи указ про обов’язковість таких продажів, а реальний виторг завис через поточні складні платіжні ланцюжки — і віддавати банкам нічого».
– Щоб компенсувати втрати банки намагалися залучити юані на грошовому ринку, внаслідок чого ставки дуже збільшилися. Вартість операцій репо «овернайт» у юанях піднімалася понад 200% річних — стільки кредитні організації були готові заплатити, щоби позичити китайську валюту на один день.
– Загалом на російському ринку зберігається дефіцит юанів. Обсяги «виручки, що зависла» за експорт до Китаю, досягли десятків мільярдів юанів, а спроби домовитися з Пекіном про «розморожування» банківських платежів поки росіянам успіху не принесли.

3. російський алюмінієвий гігант Русал у січні-серпні 2024 р. скоротив експорт алюмінію на 6,5% р/р до 1,91 млн тонн.

– Сумарний обсяг перевезень алюмінію заводів «Русала» за цей період, включаючи відвантаження по рф, був на 3% нижче за рівень 2023 року, склавши 2,36 млн тонн.
– Перевезення алюмінію всередині рф зросли на 15% за цей період до 448 тис. тонн.
– Динаміка експорту алюмінію залишається негативною після зростання у перші три місяці 2024 року.

4. Російський ринок заповнили контрафактні моторні оливи.

– Понад 50% представленої до продажу в росії моторної оливи є підробленими.
– Станом на жовтень 2023 року частку контрафакту в цій категорії автомобільних товарів становила 30-50%, а до серпня 2024 року кількість підроблених моторних олив зросла до 54%.
– Найчастіше підробляють продукти найпопулярніших брендів, до лідерів за цим показником відносяться Mobil 1 і Castrol.
– Послуга перевірки оливи на оригінальність дуже затребувана. Так лише за другий квартал цього року порівняно з першим зростання замовлень цієї послуги становило понад 40%, але при цьому “зелених” протоколів (що підтверджують оригінальність оливи) за нею – близько 80%.
– Оливи відомих брендів, що потрапляють на російський ринок через так званий паралельний імпорт, не є підробками, але їх склад і рецептура можуть відрізнятися від тієї оливи, яка раніше поставлялася до росії, через специфіку країн.
– Якість китайських олив, які зараз постачаються до росії, дуже сильно відрізняється, а офіційні поставки Shell, Total, Mobil 1 і Castrol припинені.

5. Компанія JetBrains із Чехії, відома своїми інструментами для розробки мовами Java, Kotlin, C#, C++, Python, PHP, JavaScript тощо, позбавила російських розробників можливості завантажувати плагіни до інтегрованого середовища розробки Android Studio, яке воно розвиває спільно з Google.

– JetBrains була заснована в 2000 році і спеціалізується на випуску продуктів для розробки мовами Java, C#, Ruby, PHP, Python, Objective-C, C++, VB NET, Scala та ін. Штаб-квартира знаходиться в Празі.

6. Молдова перестала приймати грошові перекази з росії платіжною системою «Золота Корона» через санкції США.

– Банки Молдови повідомили про зупинення таких послуг на невизначений період. Платіжна система “Золота Корона” була останнім сервісом, що дозволяє переказувати гроші між двома країнами.
– Перекази через «Юністрим» перестали працювати в Молдові влітку 2023 року, а через «Контакт» у лютому поточного року.
– 23 серпня Мінфін США ввів санкції щодо трьох російських фінансових компаній: “Атол”, “Діасофт” та Центр фінансових технологій (ЦФТ). З ЦФТ тісно пов’язана “Золота корона”. При цьому платіжну систему в санкційний реєстр не внесли.
– Практично відразу кілька грузинських банків, зокрема один із найбільших банків країни Bank of Georgia, припинили співпрацю із системою грошових переказів «Золота корона».
– Таке ж рішення ухвалили казахстанські Freedom Bank, Банк ЦентрКредит, Народний банк і Євразійський банк.

7. Азербайджан веде перемовини про постачання російського газу через Україну.

– Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що Україна, росія та ЄС звернулись до Азербайджану з метою зберегти транзит російського газу територією росії та України. Про це він повідомив під час виступу на Міжнародному форумі у Черноббіо.
– За словами Алієва, Азербайджан кілька місяців веде перемовини. «Відомо, що якщо транзит зупиниться, – а це припаде на грудень, – кілька країн Європейського Союзу зіткнуться з серйозними труднощами з фізичною доступністю природного газу. Ми просто хочемо підтримати ці країни та Україну, тому що якщо транзит газу зупиниться, то газорозподільна система України буде повністю паралізована», – додав він.
– Алієв також зазначив, що фактично за посередництвом Азербайджану обидві країни ведуть переговори про продовження транзиту російського газу і постачання азербайджанського газу через росію та Україну в Європу.

8. Південна Корея збільшила імпорт деревини з росії.

– Республіка Корея імпортувала з росії у липні 2024 року деревини на $33 млн, що є найбільшим місячним показником цього товару принаймні з 2005 року. Про це свідчать дані південнокорейської митної служби.
– У натуральному виразі імпортовано 98 тис. тонн товару. росія посіла друге місце серед країн, звідки Республіка Корея завозила деревину. На першому місці В’єтнам із $55,6 млн, на третьому місці – Індонезія ($31,9 млн).
– У червні імпорт російської деревної сировини та виробів з неї становив $18 млн, а в травні – $28,4 млн. У липні 2023 року південнокорейські компанії купили в росії деревини на близько $19,1 млн.
– Імпорт Республіки Корея з росії в липні становив $502 млн. Південнокорейський експорт до росії того місяця досяг $381 млн.
– При цьому загальний імпорт Республіки Корея з росії продовжує знижуватися.
– За перші сім місяців цього року імпорт становив $3,7 млрд, випливає із статистичних даних.
– За аналогічний період минулого року – $5,7 млрд. За весь 2023 імпорт Республіки Корея з росії був на рівні $8,8 млрд. У 2022 році – $14,8 млрд, а в 2021 році – $17,3 млрд.

Автор