Санкції на часі. 31.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 31.08.2024.

1. росія зіткнулася з різким падінням виробництва палива після вибуху на найбільшому НПЗ.

– Виробництво дизельного палива в росії в серпні скоротилося на 7,5% порівняно з червнем і склало 7,1 млн. тонн.
– Російські НПЗ втратили за місяць 600 тисяч тонн виробництва дизеля і настільки ж знизився випуск у річному вираженні. Істотний провал пов’язаний, зокрема, з аварією на Омському НПЗ «Газпром нафти» — найбільшому в росії.
– Більш ніж удвічі у серпні скоротив випуск Рязанський НПЗ «Роснефті», що постачає паливо зокрема до Москви. На заводі на ремонт стала третина первинних потужностей і більше половини потужностей гідроочищення дизеля, внаслідок чого виробництво знизилося на 60%, або 240 тисяч тонн.
– Крім того, 160-180 тисяч тонн дизпалива пішли з ринку через ремонти на Волгоградському НПЗ та Новокуйбишевському НПЗ. Перший двічі цього року потрапляв під атаки дронів і частково зупиняв виробництво.
– Через зниження випуску дизпалива знизився експорт: його обсяги в серпні впали до мінімуму майже за рік — 2,7-2,8 млн. тонн.

2. У росії найбільший проєкт чіпів від “Роснано” збанкрутував після інвестицій в сотні мільйонів доларів.

– ТОВ “Крокус наноелектроніка” (КНЕ), засноване в 2011 році “Роснано” спільно з французьким стартапом Crocus Technology, подало заяву про банкрутство.
– ТОВ “Крокус наноелектроніка” є найбільшим проектом “Роснано” з виробництва чіпів. Підприємство мало займатися створенням магніторезистивної пам’яті — пристроїв з довільним доступом на основі спінових вентилів (MRAM). Загальний обсяг інвестицій у проект перевищив €200 млн.
– У лютому «Роснано» збиралося визнати банкрутом свою дочірню компанію ТОВ «Пластик Лоджик», в яку було інвестовано 7,1 млрд. рублів.
– Цей проєкт було задумано для виробництва електронних планшетів, які ще 2011 року колишній керівник держкорпорації Анатолій Чубайс презентував путіну.
– Проте завод так і не був побудований, і російський ринок не побачив жодного планшета.

3. У серпні проблеми розрахунків росії з китайськими партнерами посилилися.

– Ряд російських компаній стикається зі зростаючими затримками та підвищенням вартості розрахунків з торговими партнерами в Китаї. Це призвело до того, що угоди на десятки мільярдів юанів залишаються підвішеними.
– Китайські державні банки «масово» припиняють операції з росією, і платежі на мільярди юанів затримуються.
– Після того, як у червні Мінфін США пригрозив запровадити додаткові санкції проти банків Китаю та інших країн за операції з росією, китайські банки стали дуже суворо ставитися до транзакцій.
– Деякі російські компанії використовують ланцюжки посередників у третіх країнах для проведення своїх операцій та обходу перевірок китайських банків на відповідність нормативним вимогам. В результаті витрати на обробку транзакцій зросли до 6% від суми транзакцій, тоді як раніше вони були близькі до нуля.
– Після візиту Путіна до Китаю у травні деякі місцеві китайські банки, які не мають глобального бізнесу, взялися за проведення двосторонніх платежів. Вони могли бути поза зоною дії західних санкцій. Однак ці банки часто мають застарілі ІТ-системи і не мають персоналу з необхідними навичками.

4. росія почала використовувати в своєму тіньовому флоті найбільше в світі плавуче сховище СПГ.

– Сайти відстеження суден демонструють, що танкер-газовоз Everest Energy, який 23 серпня потрапив під санкції США, стоїть поряд із Saam FSU. Ймовірно, він здійснює перевалку газу на плавуче сховище. Однак цього разу Everest Energy не намагався маніпулювати сигналом AIS.
– Судно Saam FSU об’ємом 361,6 тис. кубометрів, побудоване компанією Hanwha в Південній Кореї, було відбуксовано на позицію за 50 км на північний захід від Мурманська в затоці Ура-Губа в червні 2023 року. Проте досі воно простоює – з вересня 2023 року судно знаходиться під санкціями США.
– Російський “Новатек”, оператор проєкту “Арктик СПГ-2” та поки непідсанкційного проєкту “Ямал СПГ”, мав намір перекачувати скраплений газ через територію колишнього СРСР, щоб оптимізувати використання своїх газовозів. Втім, схоже, що тепер “Новатек” робить ставку на тіньовий флот.
– Saam FSU може забезпечити буферне зберігання приблизно на 16 днів, оскільки GBS-1 (перша лінія “Арктик СПГ-2”) працює на рівні трохи нижче ніж 50% від своєї номінальної потужності, і до 27 днів у разі завантаження на рівні 30%, що є мінімальним значенням, необхідним для підтримання процесу зрідження.

5. Прибуток російського алюмінієвого гіганта «Русал» за перше півріччя підскочив на 42% через зниження витрат.

– Російський Rusal, найбільший виробник алюмінію за межами Китаю, збільшив скоригований чистий прибуток за перше півріччя на 42%, оскільки скорочення витрат компенсувало падіння продажів і цін.
– Компанія, зареєстрована на біржі Гонконгу, перебуває під тиском, оскільки дії Москви в Україні змусили деяких західних споживачів уникати нових угод щодо російського металу, хоча компанія Rusal, не є мішенню західних санкцій.
– У квітні Лондонська біржа металів заборонила російський алюміній, мідь і нікель, вироблені з 13 квітня, відповідно до нових санкцій США і Великобританії.
– Продажі Rusal в першому півріччі скоротилися на 2,9% до 1,879 млн метричних тонн, а виробництво зросло на 2,3% до 1,957 млн ​​тонн, оскільки Тайшетський завод поступово нарощував виробництво.
– Проте Rusal заявив, що його поставки в Китай досягли рекордного рівня, а російський ринок досяг свого доукраїнського конфлікту. Китай став найбільшим ринком для компанії після росії, повідомляв Rusal минулого року.
– На частку Азії припадає 42% виручки Rusal порівняно з 33% у першій половині 2023 року та 38,4% у 2023 році.
– Середня ціна алюмінію на LME у першому півріччі 2024 року досягла 2360 доларів за тонну, тоді як ціна металу Rusal впала на 2,2% до 2447 доларів за тонну після зниження премії.
– У поєднанні зі зниженням продажів це означало, що виручка Rusal впала на 4,2% до 5,695 мільярда доларів у першій половині 2024 року, тоді як падіння витрат на 15,9% до 4385 мільярда доларів, головним чином через дешевшу сировину, призвело до збільшення прибутку.

6. Постачання російського вугілля до Індонезії зросло.

– Росія майже вдвічі збільшила обсяг постачання енергетичного вугілля до Індонезії порівняно з аналогічним періодом минулого року. Усього було поставлено 2,8 млн. тонн.
– Це зростання зробило росію другим найбільшим постачальником вугілля на індонезійський ринок. У грошовому вираженні ці поставки становили понад $477 млн, що порівняно з $405 млн за аналогічний період попереднього року.
– Тим часом експорт антрациту та бітумінозного вугілля також значно зріс за січень-червень, збільшившись на 1,7 та 1,8 раза відповідно, до 962 тис та 1,8 млн тонн.
– Минулого року постачання інших видів кам’яного вугілля з росії до Індонезії значно збільшилося до 108 тисяч тонн, перевищуючи попереднє значення.
– Росія показала себе як другий найбільший постачальник кам’яного вугілля в цю країну, поступаючись тільки Австралії, яка також збільшила свої поставки в 1,5 рази, досягнувши 4 млн. тонн. Третє місце посіли Сполучені штати, поставивши понад 760 тис тонн.

7. В США оштрафували компанію на 200 мільйонів доларів за експорт оборонної продукції до Китаю та Ірану.

– Оборонний підрядник RTX Corp. погодився сплатити штраф у розмірі 200 мільйонів доларів, щоб врегулювати звинувачення уряду США в тому, що він порушив експортний контроль, передавши конфіденційні технології, Китаю, росії та Ірану.
– Угода, оголошена в п’ятницю Державним департаментом, відбулася після того, як RTX добровільно повідомила про порушення, які, за її словами, виникли через неправильну класифікацію оборонних статей згідно з Правилами міжнародної торгівлі зброєю (ITAR).
– Порушення в основному сталися в Rockwell Collins Inc. , аерокосмічному виробнику, який пізніше був придбаний попередницею RTX United Technologies Corp.
– Половину врегулювання призупинено за умови, що RTX використає гроші для зміцнення своїх програм відповідності.

Автор