Санкції на часі. 25.08.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 25.08.2024.

1. У росії зафіксували зростання боргів із виплати зарплат.

– Російська економіка в липні 2024 року пережила суттєве зростання простроченої заборгованості з виплати зарплат.
– За місяць не виплачені працівникам суми стали більшими на 100,5 млн рублів, а загальний розмір боргів роботодавців перед співробітниками досяг 427,4 млн рублів.
– У відсотковому відношенні приріст простроченої зарплатної заборгованості — на 30,7% за місяць — став рекордним із січня 2013 року (тоді борги з зарплат підскочили на 47,4%).
– З проблемами зіткнувся насамперед російський бізнес: борги, що виникли через «відсутність у організацій власних коштів», за місяць зросли на 38% до 405,9 млн. рублів.
– Близько 21 млн рублів боргів накопичили регіони перед бюджетниками: у річному вираженні ця сума зросла в 22 рази.

2. Грузинські банки почали відхиляти перекази через російський сервіс «Золота корона» після санкцій США.

– Декілька грузинських банків припинили співпрацю з системою грошових переказів «Золота корона» після введення санкцій щодо одного з розробників.
– «Золота корона» є лідером за кількістю грошових переказів із росії до Грузії.
– Напередодні Мінфін США ввів санкції щодо трьох російських компаній фінансового сектора – “Атол”, “Діасофт” та Центр фінансових технологій (ЦФТ). З останнім тісно пов’язана “Золота корона”. Ця популярна платіжна система раніше входила до групи ЦФТ.

3. Фонд, повʼязаний з російськими олігархами, допоміг Маску купити Twitter.

– Федеральний суд Каліфорнії постановив розкрити список власників соціальної платформи Х, раніше Twitter. Мільярдер Ілон Маск, який раніше відмовлявся це робити, був змушений надати суду зазначений список.
– Серед акціонерів Х є підсанкційні російські олігархи та їх діти. Інвестиційний фонд 8VC, у якому працюють сини російського олігарха Петра Авена та колишнього члена Ради Федерації рф Вадима Мошковича, входить до компаній, що фінансували купівлю Ілоном Маском соцмережі Twitter.
– Джек Мошкович, який з 2024 року має вид на постійне проживання у США, приєднався до фонду у 2018 році. Батько Мошковича російський олігарх у аграрному секторі. Він заснував одну з найбільших агрокомпаній рф – “Русагро”.
– Син російського олігарха, президента “Альфа-Групп” Петра Авена, Денис, за інформацією Forbes, працює у фонді з 2022 року, вже після того, як його батько почав потрапляти у санкційні списки країн Заходу.

4. Глава МЗС Угорщини звинувачує ЄС у зриві поставок нафти з росії.

– Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що рішення Європейської комісії не виступати посередником у суперечці щодо блокування поставок нафти з росії через Україну в його країну свідчить про те, що за припиненням стоїть Брюссель.
– Угорщина та Словаччина протестують після того, як Україна запровадила санкції проти російського нафтовидобувного заводу Лукойл, зупинивши нафту цієї компанії через українську територію на словацькі та угорські НПЗ.
– Заява міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі  Угорщини Петера Сійярто, яку він зробив без надання доказів, пролунала через день після того, як Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини стати посередником між ними та Україною щодо санкцій.
«Той факт, що Європейська комісія заявила, що не бажає допомагати у забезпеченні енергопостачання Угорщини та Словаччини, говорить про те, що наказ було надіслано з Брюсселя до Києва, щоб викликати проблеми в енергопостачанні Угорщини та Словаччини», – сказав Сійярто.

5. Китайські компанії обійшли обмеження США і повністю використовують американський хмарний сервіс Amazon Web Services (AWS), щоб отримати доступ до високоякісних американських мікросхем і ШІ.

– Протягом останніх двох років уряд США обмежив експорт високоякісних чіпів ШІ до Китаю, посилаючись на необхідність обмеження можливостей китайських військових.
– Однак надання доступу до таких чіпів або передових моделей ШІ через хмару не є порушенням правил США, оскільки регулюється лише експорт або передача товару, програмного забезпечення чи технології.
– До того ж роблять це саме компанії, у тій чи іншій мірі пов’язані з владою КНР, тобто ті, проти яких обмеження США мають працювати насамперед.
– Ці компанії легко користуються передовими американськими технологіями, у тому числі й у сфері штучного інтелекту. Роблять вони це через посередників, тому що Amazon підкоряється вимогам влади своєї країни та стежить, щоб користувачі з недружніх країн трималися подалі від її інструментів.
– Отримати доступ до AWS китайським фірмам вдалося через посередників – китайських, але при цьому таких, щодо яких не виникає підозр у Amazon. У цій схемі виграють усі – КНР отримує доступ до необхідних західних технологій, а задіяні посередники отримують гроші.

Автор