Санкції на часі. 12.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 12.07.2024.

1. Постачання товарів до росії різко впало в першому півріччі.

– Проблеми з зовнішньоторговельними розрахунками позначилися на статистиці: імпорт товарів у першому півріччі становив $137,9 млрд. Це на 9,1% менше, ніж рік тому: у січні-червні 2023 р. імпорт становив $151,7 млрд.
– Реальне скорочення у фізичному вираженні більше, але наскільки, оцінити складно. До глобальної доларової інфляції треба додати подорожчання та ускладнення постачання до росії.
– Наприкінці минулого року президент США Джо Байден видав указ, який дозволяє вводити вторинні санкції проти банків із третіх країн, які допомагають росії в обході санкцій, і банки Китаю, Туреччини та інших «дружніх» до рф країн різко посилили правила роботи з російськими грошима.
– Особливо постраждали імпортери. Багатьом доводиться оплачувати товари за складними схемами через спеціальних платіжних агентів та треті-четверті країни, що коштує до 10%.
– У середині червня з відправлених із лютого безпосередньо до Китаю платежів лише 15% дійшли до адресата.

2. Російський АвтоВАЗ залишиться без деталей із Китаю.

– Виробники автозапчастин із Китаю можуть перервати постачання комплектуючих до росії через загрозу нових санкцій.
– Низка китайських виробників компонентів серйозно побоюється вторинних санкцій. Також є проблеми з платежами за компоненти.
– Більшість автомобілів АвтоВАЗу виготовляють лише наполовину з запчастин російського виробництва.
– 1,5 тис. компонентів для автомобілів бренду Lada ввозяться з-за кордону і не мають російських аналогів.

3. Ставки фрахту російської нафти впали до найнижчого рівня з 2022 року.

– Це сталося через збільшену активність російських НПЗ у липні, що призвело до зниження експорту та скорочення попиту на танкери, а також через поступове нарощування «тіньового флоту», який складається з «старіючих» танкерів маловідомих компаній, що базуються у Дубаї та Китаї, які ходять під прапорами африканських країн.
– Вартість транспортування нафти Urals з Новоросійська до Індії для танкерів Suezmax, які можуть перевозити 140 000 тонн, впала до 4,3-4,5 млн доларів за рейс в один бік.
– Зниження з початку червня становить приблизно 1,5-2 млн. доларів за рейс. “Ставки близькі до загальноринкових, які застосовуються для несанкціонованої сирої нафти”, – заявив керівник відділу аналізу сирої нафти компанії Kpler .
– Падіння ставок фрахту на транспортування російської нафти підтримує ціни Urals і стимулює перевищення «санкційної» стелі цін у розмірі 60 доларів за барель.

4. Путін підписав указ про передачу активів Silgan Metal Packaging Mitterdorf GmbH та Silgan Holdings Austria GmbH у тимчасове управління Росмайна .
– Згідно з документом, 100% ТОВ «Сілган Метал Пекаджинг Ступіно» та 100% ТОВ «Сілган Метал Пекаджинг Енем» внесено до статутного капіталу Росмайна.
– Компанія Silgan Holdings виготовляє упаковки для споживчих товарів. Згідно з останніми даними, її річний чистий прибуток у 2023 році склав $326 млн.
– Раніше у зовнішнє управління Росмайна були передані «дочки» енергетичних компаній «Фортум» (Фінляндія) та «Юніпро» (Німеччина), частки Danone та «Балтики» та ін.

5. Москва стала головним постачальником газу до Афін у I півріччі.

– У першій половині поточного року росія стала головним постачальником газу для Греції, з більш ніж 50-відсотковою часткою імпорту, повідомив оператор газотранспортної системи Греції DESFA. Внутрішнє споживання природного газу збільшилося майже на 30 відсотків, досягнувши 30,78 ТВт.ч, тоді як загальний попит знизився приблизно на 7 відсотків через зниження експорту.
– Імпорт природного газу становив 30,93 ТВт.год, що трохи менше на 8 відсотків порівняно з минулим роком.
– Пунктом ввезення газу до Греції у цей період був Сідірокастро, через який надходить російський трубопровідний газ. Постачання через цей напрямок зросли на 117,45 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року.
– У той час як поставки ЗПГ через термінал Ревітуса скоротилися на 50 відсотків, їхня частка в імпорті залишалася значною, становлячи майже третину від загального обсягу імпорту природного газу.
– У першому кварталі цього року росія посіла друге місце після США з постачання ЗПГ до Греції, а Алжир посів третє місце.

6. Байден закликає союзників скоротити інвестиції в Китай через політику щодо росії.

– Президент Джо Байден заявив, що європейські союзники готові скоротити інвестиції в Китай, якщо він продовжить підтримувати росію, зробивши попередження після того, як НАТО звинуватило Пекін у сприянні вторгненню в Україну.
– Байден повторив, що Китай безпосередньо не постачає зброю силам президента росії путіна, але також підкреслив, що це не принесе фінансової вигоди, «якщо вони постачатимуть росії інформацію та потужності».
«Деякі з наших європейських друзів збираються згорнути свої залучені інвестиції», якщо Китай продовжить свою допомогу, додав він.
– У своєму комюніке на саміті цього тижня НАТО назвало Китай «вирішальним фактором» війни росії проти України.
– У комюніке детально описано постачання Китаєм матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировина, які служать ресурсами для оборонного сектора росії.

7. Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй вимагає від росії «терміново вивести своїх військових та інший несанкціонований персонал» із Запорізької АЕС в Україні та повернути її під повний контроль української влади.

– Члени Генеральної Асамблеї прийняли резолюцію 99 голосами “за”, 9 “проти” і 60 утрималися.
– Запорізька АЕС, найбільша у Європі, була захоплена росією невдовзі після того, як вона розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.
– Вона закрита, але потребує зовнішнього живлення, щоб підтримувати охолодження ядерного матеріалу та запобігати розплавленню.
– Резолюція ООН “закликає до негайного припинення нападів російської федерації на критичну енергетичну інфраструктуру України, які підвищують ризик ядерної аварії або інциденту на всіх ядерних об’єктах України”.

8. Азербайджан у I півріччі збільшив експорт газу порівняно з минулим роком.

– Азербайджан продовжує зміцнювати свою позицію на світовому ринку енергоносіїв, демонструючи стабільне зростання експорту газу.
– За даними міністерства енергетики республіки, за І півріччя цього року ця стратегічно важлива сировина знайшла своїх споживачів як на європейському континенті, так і в найближчих країнах.
– Загальний обсяг експортованого газу за вказаний період становив значні 12,7 млрд куб м, причому 6,4 млрд куб м було відправлено на європейський ринок.
– Подібні показники говорять про постійне збільшення постачання газу з Азербайджану, перевищуючи попередній рік на 6 відсотків.
– У свою чергу, постачання газу до Туреччини та Грузії також відіграють важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки регіону. Важливим фактором є також збільшення загального обсягу видобутку газу в Азербайджані в 25,1 млрд. куб. м за перше півріччя 2024 року.
– Цей показник не лише перевищує торішні дані, а й свідчить про прагнення країни зміцнити своє лідерське становище на глобальному енергетичному ринку.

9. Фінляндія ухвалила закон для блокування мігрантів, які прямують із росії.

– Парламент Фінляндії у п’ятницю ухвалив закон, що дає прикордонникам право блокувати шукачів притулку, які перетинають кордон із росії, після того, як країна була змушена закрити свій кордон через наплив мігрантів.
– Закон має тимчасовий характер і діятиме рік. Для введення закону в дію знадобиться спільне рішення уряду і президента.
– Закон дозволить фінським прикордонникам розвертати на кордоні прохачів притулку, який використовує у своїх інтересах росія.

10. Фінській банківській групі Nordea, якій у Данії було пред’явлено звинувачення у відмиванні грошей, може загрожувати штраф майже $1 млрд.

– Національний спеціальний підрозділ боротьби зі злочинністю поліції Данії (NSK) виявив у місцевій «дочці» фінського банку підозрілі транзакції на суму 26 млрд датських крон (3,5 млрд євро, $3,75 млрд). Вони проводились у 2012-2015 рр. переважно для російських клієнтів.
– Одне з ключових тверджень у обвинувальному висновку полягає в тому, що Nordea не перевіряв належним чином грошові операції, які здійснювали лише 25 клієнтів.
– При цьому такі транзакції мали класичні ознаки підозрілих угод: непрозора структура власності, поштові скриньки замість повноцінних адрес. У списку клієнтів присутні організації та люди, розкидані по росії, Мальті, Монако, Панамі та Сейшельських островах, причому деякі з них раніше були пов’язані з відмиванням грошей.
– Nordea працював у росії з 1994 р., а у 2010-х його російська «дочка» входила до топ-30 найбільших банків країни. Після анексії Криму та першої хвилі західних санкцій фінська група почала поступово згортати російський бізнес, а 2020 р. ухвалила рішення про ліквідацію дочірньої структури в рф.
– Nordea, на підставі датських законів, які дозволяють судам накладати штраф у розмірі четверті від загальної суми підозрілих транзакцій, що проходять через будь-який банк, загрожує штраф у розмірі 6,5 мільярда крон на основі 26 мільярдів крон потенційно відмитих грошей, що проходили через неї.

 

Фото: ЗМІ країни-окупанта

Автор