Санкції на часі. 06.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 06.07.2024.

1. Казахстан почав затримувати російські фури з товарами з Європи.

– У Казахстані з 1 липня почали затримувати фури російських вантажоперевізників, які везуть до країни європейські товари на напівпричепах компаній із країн ЄС.
– Транспортні засоби затримують у зв’язку зі застосуванням нових обмежень. Напівпричепи затримуються навіть у казахстанських митних органах призначення після вивантаження товарів.
– Подібні дії створюють перешкоди для ефективного застосування механізму перечеплення або перевантаження, який діє в росії у сфері автомобільних міжнародних вантажоперевезень з 2022 року.
– Тоді російський уряд ввів заборону на в’їзд на територію росії європейських вантажоперевізників, одночасно дозволивши перечіпування/ їх фур на автомобілі російських та білоруських компаній на прикордонних терміналах.
– Далі вже російські та білоруські компанії везуть вантажі транзитом росією і після цього — до Казахстану.

2. Близько 73% товарів подвійного призначення та 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки було імпортовано до росії з Китаю. Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час засідання Постійної ради цієї організації у Відні.

– КНР надала росії велику кількість технологій подвійного призначення та збройових прекурсорів, які були використані для створення систем озброєнь, в тому числі нітроцелюлозу, яка використовується для виробництва пороху, верстатів і оптики, які потребуються для виробництва БПЛА, ракет та снарядів.
– КНР зараз є найбільшим постачальником товарів подвійного призначення до росії, на яку припадає понад 73% російського імпорту цих товарів з лютого 2022 року. Це – приблизно 16 млрд дол. товарів подвійного призначення, критично важливих для військових зусиль росії.
– Майже 90% усіх напівпровідників та іншої мікроелектроніки, імпортованої до росії у 2023 році, було відправлено через КНР.
– Окрім мікроелектроніки, є серйозні занепокоєння щодо експорту підприємствами КНР до росії верстатів, нітроцелюлози, оптики, а також технологій крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів.
– У період з лютого 2022 року по лютий 2023 року КНР помітно збільшила підтримку російської оборонно-промислової бази. Середньомісячний російський імпорт товарів подвійного призначення з КНР зріс більш ніж на 350 млн дол. з серпня 2022 року по січень 2023 року порівняно з попередніми шістьма місяцями. Це – 78-відсоткове зростання за цей шестимісячний період.
– Станом на лютий 2023 року КНР збільшила щомісячні поставки товарів подвійного призначення західного походження до росії більш ніж на 500%. Цей надзвичайно високий рівень підтримки зберігався протягом усього 2023 року, досягнувши піку в червні 2023 року, коли росія імпортувала з КНР товарів на суму 162 млн дол. США, які походять з країн, що запровадили санкції проти росії.
“З моменту повномасштабного вторгнення КНР поставила до росії товарів подвійного призначення на суму понад 2 млрд доларів, які були вироблені країнами міжнародної коаліції, що запровадила санкції проти росії. Сюди входять напівпровідники та супутня мікроелектроніка на суму 800 млн дол.”, – заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ.

3. США у травні закупили у росії збагаченого урану на суму $209,5 млн, що є максимальним показником з березня 2023 року.

– Сумарно Сполучені Штати за травень придбали урану на $987 млн.
– Головним експортером збагаченого урану став Китай ($323,6 млн.).
– На другому місці Франція ($245,4 млн), а на третьому – росія.

4. США вирішили відкласти на невизначений термін раніше заплановані військові навчання з Грузією Noble Partner, оскільки Вашингтон переглядає свої відносини з Тбілісі.

– У Пентагоні зазначили, що рішення про перенесення навчань викликане “неправдивими звинуваченнями” у бік США.
“Рішення відкласти цю серію навчань Noble Partner пов’язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу Сполучених Штатів та інших західних держав з метою змусити Грузію відкрити другий фронт проти росії, щоб послабити тиск на Україну, а також в участі у двох спробах державного перевороту проти керівної партії”, – заявили у Пентагоні.

5. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вперше з’явився на публіці після замаху і зізнався, що хотів би супроводжувати Орбана в Москві.

“Я хочу висловити своє захоплення угорським прем’єром за те, що він без вагань здійснив поїздки до Києва і Москви. Якби стан мого здоров’я дозволяв мені поїхати, я б із задоволенням приєднався до нього”, — сказав Фіцо.
– Він додав, що “мирних переговорів та ініціатив ніколи не буває забагато”.

6. Марін Ле Пен заявила, що у разі перемоги на виборах прем’єр-міністр від її “Національного об’єднання” заблокує відправлення французьких військ на Україну, повідомляє CNN.

– Також вона має намір скасувати дозвіл Україні бити французькою далекобійною зброєю територією рф.
«Якщо Еммануель Макрон хоче відправити війська в Україну, а прем’єр-міністр проти, то жодних військ в Україні не буде. Останнє слово за прем’єр-міністром», – заявила вона.

7. На виборах президента Ірану переміг кандидат від реформаторів Масуд Пезешкіан.

– Він періодично критикує владу, виступає за налагодження відносин зі США та свободу жінок, у тому числі від носіння хіджабу.
– Президент в Ірані – це друга особа в державі, свого роду прем’єр-міністр, який займається управлінням; стратегію визначає верховний лідер.

Автор