Держприкордонслужба зробила суттєвий крок, щодо технічного переоснащення органів охорони державного кордону (фото)

Сьогодні, у центрі столиці, на Хрещатику, до Дня Незалежності України відкрилась виставка сучасної військової техніки та озброєння «Міць нескорених». Оглянув виставку Президент України Петро Порошенко.

Президент зазначив, що на початку російської агресії українській армії довелося ремонтувати те, що вже було у вжитку, пошкоджене чи наслідок безгосподарності доведено до небойового стану, випускалися з конвеєрів фізично хоча й нові, але технічно застарілі види, прийняті на озброєння ще за радянських часів.

«Тепер ми розпочинаємо програму збройно-технічного осучаснення армії. Маємо виводити наші озброєння на рівень 21-го століття», – наголосив Петро Порошенко.

В експозиції представлено близько 70 одиниць бойової техніки та озброєння. Зокрема, самохідні артилерійські установки, танки, бойові машини піхоти, бронетранспортери, вантажні та санітарні автомобілі. Серед представлених зразків присутня техніка і Державної прикордонної служби України.

Завдяки підтримці керівництва держави та реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, у прикордонному відомстві проведена значна робота по забезпеченню підрозділів Держприкордонслужби новітніми зразками техніки, озброєння та технічними засобами, у тому числі сучасними патрульними автомобілями підвищеної прохідності. Слід зазначити, що представлені  на виставці транспортні засоби забезпечують охорону кордону у різних умовах обстановки та місцевості.

З метою підвищення захисту правоохоронців, які виконують завдання в районі проведення АТО, підрозділи прикордонного відомства оснащені такими броньованими автомобілями як «LAND ROVER Defender», «VOLKSWAGEN Amarok», «FORD Ranger», «TOYOTA Land Cruiser», які застосовуються для патрулювання місцевості, а також мікроавтобусами «VOLKSWAGEN Transporter» та «FORD Transit»  – для доставки змін прикордонних нарядів до місць несення служби.

Крім того, на державному кордоні, на лінії розмежування в районі проведення АТО та на адміністративній межі з ТОТ АР Крим Держприкордонслужбою застосовуються мобільні радіаційні комплекси на базі автомобіля «VOLKSWAGEN Crafter», які призначені для контролю за переміщенням ядерних (радіоактивних) матеріалів, моніторингу за радіаційною обстановкою, пошуку та ідентифікації ядерних матеріалів, надання технічної підтримки підрозділам охорони кордону під час ремонту та техобслуговування стаціонарного обладнання радіаційного контролю.

Зазначимо, що такі комплекси дозволяють в режимі реального часу відображати на електронній карті дані про радіаційну обстановку та передавати її до центру управління Службою.

Виставка, яка триватиме до 27 серпня, лише розпочала свою роботу, проте вже зібрала чимало зацікавлених глядачів.

Джерело