Санкції на часі. 20.06.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.06.2024.

1. У росії другий день не можуть загасити пожежу на нафтобазі в Азові.

– Розгерметизація другого резервуару відбулася на нафтобазі в порту Азов Ростовської області, де у вівторок спалахнула пожежа після атаки українських безпілотників.
– Пожежа виникла на терміналі «Азовпродукт», який має шість резервуарів ємністю по 5000 кубів кожен.
– У травні та першій половині червня на термінал «Азовпродукт» залізничним транспортом доставлено близько 32 000 тонн газойлю та понад 19 000 тонн низькосірчистого дизпалива з ТАНЕКО та НПЗ «Роснефті».

2. Санкції викликали обвал курсу юаня у росії.

– Зміцнення рубля після введення санкцій проти Мосбіржі виявилося несподіваним і сильним. Курс юаня впав на 8,3% – з 12,25 руб. напередодні запровадження санкцій до 11,23 руб, причому під час торгів у середу курс опускався нижче 11 руб. за юань (падіння понад 10% за тиждень).
– Експерти пояснюють це ще більшим посиленням проблем із оплатою імпорту (це знижує попит на валюту) та невизначеністю щодо продовження біржових торгів юанем.
– Якщо китайські банки, щоб уникнути вторинних санкцій, відмовляться працювати з Московською біржею та її кліринговою донькою НКЦ, яка також потрапила під санкції, то проведення торгів юанем теж стане неможливим.
– Це змушує багатьох продавати юані, поки це ще можливо.

3. росія все більше потрапляє під вплив Китаю.

– росія передасть Китаю 15 км прикордонної річки Туманна, щоб китайські судна могли виходити в Японське море.
– Раніше москва не підтримувала цієї ініціативи, побоюючись збільшення впливу Пекіна в цьому регіоні, однак на тлі санкцій кремль стає все більш зговірливим.

4. Китай обмежує експорт в росію популярних електромобілів Zeekr, через ризик потрапити під вторинні санкції США.

– Преміальна “дочка” китайського автогіганта Geely розіслала дилерам листа, в якому вимагала припинити співпрацю з російськими компаніями.
– Ввозити електрокари до росії заборонено з 30 червня. Про те, які санкції чекають на дилерів-порушників, не повідомляється.

5. У 2023 році продаж алкоголю в росії виявився рекордним за останні дев’ять років: на одного споживача старше 15 років припало до 8 л чистого спирту.

– До цього показник планомірно знижувався: так 2007 року на одного споживача припадало 11 л чистого спирту, а до 2017 року — вже 7 л.
– Проте після початку війни в Україні тренд змінився.
– При цьому реальний рівень споживання може бути майже на третину вищий за той, який показує офіційна статистика.
– Побічно про це свідчать дані про смертність, захворюваність на алкогольні психози та різниця між очікуваною тривалістю життя при народженні жінок і чоловіків у розрахунковому році.

6. Китай почав приймати платежі з росії у юанях через мережу регіональних банків.

– Шість невеликих регіональних і один великий китайський банк відновили прийом платежів від російських компаній.
– Платежі знову почали проходити з середини травня, проте кредитні організації приймають лише юані.
– Відомо, що серед великих банків розрахунки знову здійснює Bank of China.
– Платежі проходять, зокрема, і за електроніку, хоча з початку року вони блокувалися.
– Регіональні банки Китаю розташовані географічно близько до росії та практично не ведуть міжнародного бізнесу з «недружніми» москві країнами, що робить їх зручними для розрахунків.
– Однак, у роботі з такими банками є й мінуси, зокрема, у них вищі комісії. Також не всі постачальники з півдня Китаю згодні відкривати рахунки у фінорганізаціях на півночі країни.
– російським компаніям доводиться вирішувати ці питання через експортних агентів із КНР.
– Проблеми з проведенням платежів через китайські банки в росії почалися наприкінці грудня 2023 року. На це вплинув указ президента США Джо Байдена, який дозволив американському Мінфіну запроваджувати вторинні санкції проти кредитних організацій третіх країн за співпрацю з підсанкційними російськими компаніями та допомогу оборонно-промисловому комплексу росії.

7. Експорт російської нафти до Китаю зріс за 5 місяців.

– У січні-травні цього року обсяг постачання російської нафти до Китаю збільшився на 11 відсотків, досягнувши 46,7 млн тонн, повідомило митне управління КНР.
– Це означає, що росія продовжує залишатися провідним постачальником нафти до Китаю з нафтою, яка становить половину вартості всього російського експорту до Китаю.
– За вказаний період вартість постачання досягла $27,8 млрд, що на 20 відсотків вище, ніж у попередньому році.
– У той час як у травні цього року обсяг поставок трохи знизився, росія все одно залишається на першому місці, а друге та третє місця посідають Саудівська Аравія та Ірак відповідно.
– Крім того, Китай активно працює над будівництвом магістрального газопроводу та вже завершив прокладку під р. Янцзи для імпорту російського газу.
– Росія експортувала до Китаю минулого року 107 млн. т нафти, що на чверть більше, ніж у 2022 році.

8. росія використовує ядерну енергію для завоювання глобального впливу.

– Протягом усього більш ніж двадцятирічного правління путіна газ і нафта були його найважливішими інструментами геополітичного торгу, допоки війна в Україні не змінила ситуацію.
– Відмова ЄС від російських енергоносіїв у поєднанні з вибухом газопроводу «Північний потік» позбавила кремль найважливішого експортного ринку та важеля впливу.
– Санкції досі не завадили сектору ядерної енергетики, який може створити довгострокові політичні зв’язки та порушити зусилля Заходу щодо ізоляції путінського режиму.
– До лютого 2022 року на частку росії вже припадало близько половини всіх міжнародних угод щодо будівництва АЕС, постачання реакторів і палива, виведення з експлуатації та поводження з відходами.
– На її основних конкурентів в атомній енергетиці — Китаю, Франції, Японії, Південної Кореї та США — припадало близько 40% разом узятих.
– Незважаючи на санкції щодо економіки, росія залишається неперевершеним експортером атомних електростанцій. Вона бере участь у будівництві більше третини нових реакторів, які зараз споруджуються по всьому світу, у тому числі в Китаї, Індії, Ірані та Єгипті.
– Відносини, які росія встановлює завдяки ядерним проектам, перевершують навіть тривалі контракти на постачання газу трубопроводами.
– Будівництво атомних станцій займає близько 10 років, а термін служби реакторів на нових станціях становить 60 років. Підготовка до демонтажу, включаючи видалення радіоактивних частин, займає ще 10-20 років і потребує значних коштів. Для країни, в якій росія будує атомні електростанції, це дуже довгострокове зобов’язання мати російську присутність.
– росія часто використовує модель «будівництво-володіння-експлуатація», яка передбачає ще більший рівень співробітництва, оскільки «Росатом» надає все, включаючи персонал станції, протягом усього терміну реалізації проекту.
– Війна в Україні змусила росію переосмислити свій підхід до ядерної дипломатії.
– Невдовзі після лютого 2022 року «Росатом» втратив один із своїх контрактів у Європі: АЕС «Ханхіківі» потужністю 1200 МВт у Фінляндії, будівництво якої мало розпочатися в 2023 році.
– Змушений створювати нові альянси, путін все частіше позиціонує росію як партнера Глобального Півдня. «Росатом» є ключовою частиною зусиль Москви щодо залицяння до цих країн.
– За останні два роки генеральний директор компанії “Росатом” відвідав країни Глобального Півдня майже стільки ж разів, скільки за весь період з моменту свого призначення у 2016 році до 2022 року.
– Компанія підписала близько двох десятків меморандумів про взаєморозуміння з африканськими та латиноамериканськими країнами, включаючи Зімбабве, Малі, Буркіна-Фасо та Бразилію. У Гані росія розпочала підготовку заявки на будівництво першої в країні атомної електростанції, поряд із постачальниками із США, Китаю, Індії, Південної Кореї та Франції.
– Цього року росія та Узбекистан підписали угоду про будівництво малого модульного реактора потужністю 330 МВт. Цей проект є першим для «Росатому» та росії у сфері впровадження ядерних технологій нового покоління за межами країни.

9. Збереження залежності ЄС від російського газу може поставити під загрозу його зовнішньополітичні цілі.

– Ахіллесовою п’ятою відносин Італії з росією раніше був російський газ. Як і вся Європа, до 2022 Італія сильно залежала від імпорту російського газу, який становив до 40% її енергопостачання.
– Як і багато інших країн-членів ЄС, Італія зробила значні кроки щодо скорочення прямого імпорту енергоносіїв із росії.
– Однак, хоча на папері може здатися, що Італія знизила залежність від російського трубопровідного газу, вона продовжує отримувати великі обсяги трубопровідного газу через Австрію, яка за останні два роки збільшила імпорт газу з росії з 80% до 98%.
– Схожа історія і в інших країнах. Чинна голова Європейської комісії фон дер Ляйєн уклала угоди щодо імпорту газу з Азербайджану, незважаючи на те, що частина критично важливої інфраструктури, необхідної для транспортування цього газу до ЄС, належить російській енергетичній компанії «Лукойл», яка перебуває у списку санкцій США.
– Щоб задовольнити збільшені потреби ЄС у газі, Азербайджан у свою чергу уклав угоду з росією про збільшення імпорту для задоволення внутрішнього попиту Азербайджану.
– Тим часом країни-члени ЄС Румунія та Угорщина уклали газові угоди з Туреччиною — країною, яка повністю залежить від імпорту газу для задоволення внутрішнього попиту.
– То звідки ж береться газ у турецьких трубопроводах? Найімовірніша відповідь — із росії.
– Коли йдеться про російський зріджений природний газ, ситуація стає ще менш обнадійливою.
– Дані Bruegel показують, що імпорт ЗПГ із росії до ЄС збільшився на 37,7% у період із 2021 по 2023 рік.
– У деяких випадках країни, як Австрія та Франція, укладають довгострокові контракти з російськими постачальниками енергії, які важко розірвати достроково, незважаючи на спроби.
– В інших випадках російський газ відмивається через Азербайджан та Туреччину, щоб задовольнити постійні високі європейські вимоги.
– Як може виглядати прагматична, довгострокова та стійка політика ЄС у галузі енергетичної безпеки?
– Деякі стверджують, що ЄС має повністю запровадити ембарго на російський ЗПГ, і що це можна зробити без перебоїв у постачанні, забезпечивши достатню кількість сховищ.
– Перший крок — допомогти країнам ЄС, які все ще залежать від російського газу (трубопровідного або ЗПГ) диверсифікувати імпорт енергоносіїв. Для цього потрібна інфраструктура. Нещодавно узгоджене фінансування трубопроводу Австрія-Німеччина дозволить Австрії імпортувати майже третину своїх потреб із портів для ЗПГ, що розташовані на узбережжі Німеччини. Ця угода також має бути закріплена у законодавстві та контрактах на випадок, якщо після вересневих виборів в Австрії до влади прийде дружня путіну Австрійська партія свободи (FPÖ) та спробує скасувати її.
– Другий крок – забезпечити різноманітність поставок. Якщо залежність ЄС від російського газу щось і продемонструвала, то це небезпека надмірної залежності від одного джерела енергії.
– Наразі ЄС імпортує понад 50% ЗПГ із США, — можливо, це теж ризикована стратегія, якщо Трамп знову прийде до влади. Хоча це може бути ризиковано і за Байдена, який нещодавно призупинив розширення нових експортних терміналів ЗПГ.
– Інший важливий постачальник – Норвегія, але вона вже працює на межі можливостей.
– Єдиний вихід – шукати нових постачальників. Це може означати збільшення залежності від авторитарних партнерів, таких як Катар та Єгипет, та економічно нестабільних держав, таких як Нігерія.
– Все це підкреслює нагальну необхідність прискорення переходу до «зеленої» енергетики та реалізації пакету ЄС «Fit for 55», хоча потенційно це завдання ускладнюється політичними настроями в Європі після результатів нещодавніх виборів до Європарламенту.
– Якщо і коли ЄС ухвалить рішення про заборону імпорту російського ЗПГ, він також має уважно вивчити країни походження заміщувального трубопровідного газу або ЗПГ.
– Імпорт «відмитого» російського газу не допоможе ЄС досягти своїх зовнішньополітичних цілей. Більше того, він може їх підірвати.

10. США шукають допомоги союзників у стримуванні прогресу Китаю в галузі штучного інтелекту.

– США шукають підтримки у країн-союзників, щоб посилити тиск на Китай, який докладає зусиль для виробництва чипів пам’яті з високою пропускною здатністю.
– Заступник міністра торгівлі США з питань промисловості та безпеки Алан Естевес збирається відвідати Японію та Нідерланди, щоб попросити дві країни додати нові обмеження на напівпровідниковий сектор Китаю, в тому числі на його здатність виробляти мікросхеми пам’яті високого класу, необхідні для штучного інтелекту.
– КНР продовжує використовувати обладнання голландської компанії ASML і японського виробника Tokyo Electron Ltd. для створення чипів пам’яті з високою пропускною здатністю (high-bandwidth memory chips, HBM chips).
– Відомо, що санкції США на цьому шляху не зупинили такі китайські фірми, як Wuhan Xinxin Semiconductor Manufacturing Co., Huawei Technologies і Changxin Memory Technologies Inc. Сполучені Штати є найважливішим гравцем у глобальній індустрії напівпровідникового обладнання, але це далеко не єдина країна, яка має значення.
– Японія та Нідерланди також є ключовими постачальниками. Ці країни мають обмеження на експорт обладнання до КНР, але не на обслуговування, і це є вразливим місцем санкцій.
– Алан Естевес має намір домовитися з цими двома країнами про обмеження ASML і Tokyo Electron на техпідтримку та ремонт свого обладнання, що перебуває у володінні китайських компаній.
– США вже наклали такі обмеження на американських постачальників Applied Materials Inc. і LAM Research Corp.
– Уряди Нідерландів і Японії раніше чинили опір тиску США. Дві країни вимагають дати їм більше часу, щоб оцінити вплив заборон на експорт висококласного обладнання для виготовлення чіпів.
– Також вони чекають результатів президентських виборів у США, які відбудуться в листопаді. А поки що неясно, як новий уряд Нідерландів, очолюваний Гертом Вілдерсом, відреагує на вимоги США про посилення обмежень для ASML.

11. Країни Євросоюзу узгодили 14-й пакет санкцій проти рф, зокрема її сектора скрапленого природного газу (СПГ), у відповідь на агресію проти України. Про це у X (Twitter) повідомило бельгійське головування Бельгії в Раді ЄС.

– Цей пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив існуючих санкцій, закриваючи лазівки, йдеться в заяві.
– Посадовці з 27 країн ЄС обговорювали пакет санкцій більше місяця.
– Нові заходи включають заборону на перевалку російського СПГ та план покласти на операторів з Євросоюзу відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами в третіх країнах.
– Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина гальмувала 14-й пакет санкцій проти росії через розширення заходів, які змусили б компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати санкційні товари до рф.

12. США намагаються перекрити доступ багатіїв із росії до чартерних літаків.

– Бюро промисловості та безпеки міністерства торгівлі США оштрафувало турецьку чартерну компанію Air Sapphire на $285 тис. за виконання не менш як двох чартерних рейсів до росії на літаку американського виробництва Gulfstream.
– Перельоти були виконані у жовтні минулого року (зі Стамбулу до Тюмені) та у січні поточного року (з Мальдів до Москви).
– Чартери сплатив неросійський брокер, проте їх замовниками були громадяни рф. При цьому в одному з епізодів росіянин використав паспорт Кіпру.
– Як пояснили в американському міністерстві торгівлі, реекспорт літака американського виробництва до росії без ліцензії порушує експортний контроль за авіаційною продукцією та предметами розкоші, запроваджений у зв’язку з нападом росії на Україну.
«Нехай це буде уроком для чартерних брокерів та операторів по всьому світу: якщо ви сприяєте таким поїздкам порушуючи наші правила, ви можете заплатити високу ціну», — заявив помічник секретаря з питань експортного контролю Меттью Акселрод.
– Авіакомпанія Air Sapphire «визнала свою провину», «співпрацювала та надавала допомогу» у рамках розслідування, зазначили у Бюро промисловості та безпеки Мінторгу США.

13. У Євросоюзі вперше почався видобуток урану.

– Фінляндія, частина атомних електростанцій якої зараз працює на російському паливі, може майже вивести одну з них на самозабезпечення, і заразом потрапити до списку найбільших світових здобувачів урану.
– Зусилля Фінляндії відповідають політиці ЄС щодо позбавлення російських енергоресурсів, у тому числі в ядерній енергетиці.
– Гірничодобувна компанія Terrafame повідомила, що почала видобувати уран на родовищі в Соткамо, розташованому у центральній частині Фінляндії. На повну потужність виробництво планується вивести у 2026 р., коли річний обсяг має сягнути 200 тонн. Рудник передбачається використовувати щонайменше 30 років. Уран вирушатиме на збагачення за кордон.
– При виробництві 200 т урану на рік Фінляндія зможе посісти 7-ме місце в рейтингу країн з його видобутку разом із Південною Африкою.
– На першому місці в ньому стоїть Казахстан, росія посідає 6-те (дані Світової ядерної асоціації на 2022 р.).
– У Фінляндії працюють п’ять АЕС, які виробляють понад 30% електроенергії. Terrafame отримала дозвіл уряду на здійснення видобутку урану в 2020 р. Дві станції, збудовані ще радянським союзом, працюють на російському паливі, але Фінляндія має намір замінити його поставками американської Westinghouse, коли закінчиться термін чинних контрактів у 2027 та 2030 роках.
– Інші європейські країни, що залежать від росії, теж прагнуть розірвати з нею зв’язки. АЕС російського дизайну працюють також у Болгарії, Чехії, Угорщині та Словаччині. Усі вони, за винятком Угорщини, підписали угоди із Westinghouse про закупівлю палива.

14. Комітет Сенату заявив, що Франція повинна незабаром заборонити російський СПГ.

– Згідно з порадою комітету Сенату, Франція повинна заборонити імпорт російського зрідженого природного газу якомога швидше.
– Франція є найбільшим європейським імпортером російського СПГ цього року, за нею йдуть Іспанія та Бельгія.
– Згідно з даними, кількість палива, яке прибуло до Франції з Москви цього року, майже відповідає загальній кількості за весь 2023 рік після того, як поставки з Катару впали.
«Наша країна повинна включити російський СПГ в енергетичні продукти, які перебувають під європейськими санкціями, і якнайшвидше припинити імпорт російського СПГ», — йдеться в необов’язковому звіті комітету, очолюваного членами опозиційних партій Зелених і Республіканської партії.
– Поки що Європейський Союз не заборонив імпорт СПГ з росії, але всередині блоку є поштовх посилити обмеження.
– Немає достатньої підтримки з боку держав-членів для початку переговорів про повну заборону, але можна було б припинити використання портів ЄС для реекспорту поставок до третіх країн.

15. Південна Корея може розпочати пряме постачання зброї Україні після укладання путіним угоди з КНДР.

– Один із найбільших виробників зброї Південна Корея хоче провести повторний розгляд питання про прямі постачання зброї Україні. Заява з’явилася на тлі укладання договору про всеосяжне стратегічне партнерство росії та Північної Кореї.
– Раніше Корея надавала гуманітарну допомогу Україні, безпосередньо постачала військові предмети нелетального характеру, але не зброю.
– 9 травня президент республіки Корея Юн Сок Йоль заявив, що його країна дотримується принципу ненадання летальної зброї Україні.
“Ми плануємо переглянути питання збройової підтримки України”, – сказав Радник з питань національної безпеки Чан Хо Джин, запропонувавши змінити політику Південної Кореї щодо ненадання летальної допомоги Україні.
– Президентський чиновник заявив, що Південна Корея зберігатиме стратегічну невизначеність щодо типів зброї, які можуть бути поставлені Україні.
“Конкретні заходи будуть оприлюднені пізніше, і буде цікаво подивитися, як на це відповість росія, а не розкривати наші плани заздалегідь”, – сказав чиновник журналістам.
– Системи протиповітряної оборони можуть бути в списку, оскільки Україна відчайдушно потребує протиракетних щитів для протидії російським повітряним ударам.
– Південна Корея також запровадить додаткові санкції проти чотирьох російських кораблів, п’яти організацій і восьми осіб, причетних до передачі зброї та нафти між росією та Північною Кореєю.
– Є 1159 товарів, які підпадають під експортний контроль до росії після війни в Україні, а Південна Корея додасть 243 нових позиції, в результаті чого загальна кількість товарів під санкціями досягне 1402 позицій.

Автор