Річний звіт Національного банку України за 2016 рік отримав бронзову нагороду на міжнародному конкурсі ARC Awards у номінації “Дизайн/графіка”

Річний звіт Національного банку України за 2016 рік здобув бронзову нагороду всесвітнього конкурсу річних звітів ARC Awards у номінації “Дизайн/графіка”.

Наталія Бондаренко, начальник Управління інформації та громадських комунікацій Національного банку України, зазначила, що висока оцінка головного іміджевого продукту інституції міжнародною професійною спільнотою є результатом злагодженої та конструктивної співпраці команди Національного банку України та українських компаній, які спільно працювали над дизайном та графікою Річного звіту.

Наталія Бондаренко розповіла: “Ми присвятили Річний звіт за 2016 рік 20-річчю запровадження української національної валюти – гривні. Національна валюта – невід’ємний атрибут державності і незалежності кожної країни, гордість і символ самоідентифікації для її громадян”.

Кожен розділ Річного звіту присвячений відомому українському діячеві, зображеному на банкноті. Банкноти до кожного розділу обиралися з огляду на символічність постаті діяча в українській історії та культурі. Обкладинка кожного розділу містить стилізований портрет діяча, його відому цитату, яка розкриває зміст розділу та відображає місію, візію або одну із цінностей Національного банку України.

Так, наприклад, зображення Михайла Грушевського – першого українського державника-реформатора – міститься на обкладинці розділу “Стратегія та реформи”. У розділі описується діяльність центрального банку в напрямі реформування української економіки та інтегрування України до європейської та світової спільноти. Розділ розпочинає цитата М. Грушевського: “Український народ належить до …європейського кругу не силою тільки історичних зв’язків…, а й самим складом народного характеру”. Ці слова розкривають сутність візії Національного банку України: “Ми – сучасний, відкритий і незалежний центральний банк, який має довіру суспільства та інтегрований до європейської спільноти центробанків”.

Креативна ідея Річного звіту була розроблена рекламною агенцією WHY NOT. Дизайн створено на художній інтерпретації банкнот сучасної української гривні, кольорів та елементів банкнот.

Верстку Річного звіту українською та англійською мовами здійснювала молода дизайн-студія Splendor. “Ми вдячні Національному банку та електронній системі публічних закупівель ProZorro за шанс, завдяки якому молоді та талановиті фахівці нашої компанії мали змогу проявити себе у створенні такого значущого продукту та у результаті отримати визнання на міжнародному рівні”, – сказав Віталій Сятиня, креативний директор дизайн-студії.

Довідково: ARC Awards, що був заснований у Сполучених Штатах Америки у 1987 році, є всесвітнім престижним конкурсом річних звітів.

Цей конкурс ґрунтується на високих стандартах оцінки, базовими принципами суддівства є відкритість, незалежність, чесність.

Суддівська панель конкурсу складається з представників різних країн світу, фінальними суддями є президенти, СЕО, директори, експерти корпорацій, агенцій, дизайнерських компаній. У 2017 році суддями були понад 130 професіоналів.

Щороку судді виставляють кожному річному звіту бали за низкою критеріїв, загальна сума балів відповідає певній нагороді – золотій, срібній, бронзовій чи почесній нагороді.

Річні звіти оцінюються у близько 30-и номінаціях, зокрема дизайн, контентне наповнення, ілюстрації, обкладинка, звернення голови організації тощо. У конкурсі беруть участь організації різних галузей та з будь-яких країн світу. Учасниками конкурсу у 2017 році були такі відомі міжнародні компанії, як The Boeing Company, BAYER AG, Wal-Mart Stores, Inc., HP Inc., General Electric, Cisco Systems, Inc., Volvo Car Group, Volkswagen, AG Daimler AG UNIQA Insurance Group AG тощо.

За результатами цьогорічного конкурсу золота та срібна нагороди в номінації “Дизайн та графіка” не були присуджені, а бронзову нагороду отримав Річний звіт Національного банку України. У цьому році в номінації “Дизайн та графіка” брали участь 33 учасники.

Джерело

 

Автор