Санкції на часі. 16.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.05.2024.

1. Росії загрожує дефіцит електроніки після відмови банків Китаю приймати 80% платежів.

– Масові відмови китайських банків приймати платежі з росії обіцяють проблеми російському ринку електроніки, який перебуває у критичній залежності від імпорту технологій із КНР.
– Вже в травні-червні російські компанії можуть зіткнутися з нестачею китайських компонентів, що може призвести до зриву контрактів і дефіциту техніки.
– У квітні до рф надійшла техніка, за яку імпортери розплатилися в лютому. У березні китайські банки перестали приймати перекази за сервери, комп’ютери, системи зберігання даних та інше обладнання.
– Компанії використовують складський запас запчастин, який залишився ще у 2023 році, і тому виробництво не зупинялося. Втім, уже влітку можуть виникнути проблеми.
– Станом на березень було зупинено 80% розрахунків між росією та Китаєм.

2. У квітні росія зіткнулася з падінням доходів від експорту нафти та нафтопродуктів до мінімального за п’ять місяців рівня.

– Загальний експорт впав на 6,4 відсотка, порівняно з березнем, до 7,3 мільйона барелів на добу.
– Головна частина припала на нафтопродукти, обсяг вивезення яких скоротився на 15 відсотків, до 2,3 мільйона барелів.
– Зростання цін частково компенсувало падіння обсягів вивезення, проте виручка від продажу склала лише 17,2 мільярда доларів, що на 1,2 мільярда менше, ніж у березні. МЕА пов’язує таку тенденцію з ударами безпілотників по російських нафтопереробних підприємствах, через які їхня продуктивність у квітні скоротилася на 300 тисяч барелів на добу порівняно з березнем.
– Однак в агентстві зазначили, що росія може відновлювати роботу заводів швидше, ніж вважалося раніше, тому в другому кварталі вплив атак на зниження буде меншим, приблизно в районі мінус 150-200 тисяч барелів.

3. Однобока реальність відносин між Китаєм та росією.

– Лідери двох країн прагнуть виступити єдиним фронтом проти світового порядку, який очолює США.
– Однак насправді стосунки між ними не рівні. Пекін забезпечив рятувальний круг для постраждалої від санкцій російської економіки, постачаючи їй все – від електроніки до пральних машин і тракторів. Але якщо на Китай припадає близько 33% всього російського товарообігу, то на росію, за даними компанії CEIC Data, припадає лише 4% китайського товарообігу.
– Китай став найважливішим джерелом оптики, мікроелектроніки, двигунів для безпілотників та інших матеріалів, які забезпечують виробництво зброї у росії, тоді як російський експорт зброї до Китаю останніми роками стрімко скоротився.
– Водночас росія, чиї нафта та газ тепер відкидаються в Європі, змушена продавати їх Китаю зі значними знижками. Пекін досі не домовився про будівництво нового великого газопроводу, використовуючи важелі тиску на росію за ціною.
– Це стратегічне партнерство, якого обидві сторони потребують один від одного, але воно стає все більш асиметричним на користь Китаю. Китай – не тільки потужніший партнер, а й той, у кого набагато більше можливостей, ніж у росії, і війна це посилила.
– Зараз росія потрапляє у васальну залежність від Китаю.
– На останніх зустрічах із Сі європейські лідери та держсекретар США Ентоні Блінкен переконували китайського лідера скоротити підтримку російської оборонної промисловості. Вашингтон також попередив Пекін, що може вжити заходів проти китайських банків, які займаються торгівлею товарами подвійного призначення.
– Загроза розширення санкцій щодо китайських банків може мати певний ефект, оскільки останні щомісячні дані показують, що китайський експорт до росії уповільнився.
– Російські офіційні особи відкидають думку про те, що їхня країна стає залежною від Китаю.
– Москва та Пекін давно розглядають США як свого головного суперника і прагнуть підірвати їхній глобальний вплив. У військовій сфері обсяг торгівлі найважливішими товарами подвійного призначення, включаючи електронні та механічні компоненти, що використовуються у російських системах озброєнь, різко зріс після зустрічі Сі з Путіним.
– Це допомогло послабити тиск на російський оборонно-промисловий сектор і дозволило росії вести тривалий військовий конфлікт на виснаження проти України.
– Китайсько-російські економічні відносини також розширилися, тут росія грає роль молодшого партнера. Минулого року обсяг двосторонньої торгівлі досяг рекордних 240 мільярдів доларів.
– Однак цей показник поступається торгівлі Китаю з Європейським союзом, що становить майже 800 мільярдів доларів, і зі США – близько 660 мільярдів доларів, згідно з даними китайської митниці.
– Без імпорту з Китаю російська економіка майже відразу зазнала б краху. Це дає Пекіну великі важелі впливу Москву.
– Китайський юань випередив долар США в російському експорті, російські компанії все частіше беруть кредити в юанях, а домогосподарства зберігають у них заощадження.
– Вихід західних брендів із росії після початку конфлікту призвів до того, що порожнечу швидко заповнили китайські виробники, які тепер домінують на ринках від смартфонів до побутової техніки.
– Близько 60% нових проданих автомобілів у росії наприкінці минулого року були китайськими, що майже вдвічі перевищує їхню частку у 2022 році.
– У Москві зростають побоювання з приводу залежності росії від Китаю, але за нинішніх умов для росії зростаюча залежність від Китаю – це фактично єдина альтернатива ізоляції, якої росія прагне уникнути за всяку ціну.

4. ЄЦБ посилює тиск на банки, щоб прискорити їх вихід з росії.

– Європейський центральний банк (ЄЦБ) закликає банки швидше вийти з російського ринку, побоюючись санкцій з боку США.
– Через два роки після повномасштабного вторгнення росії в Україну великі європейські кредитори продовжують керувати потужними, дедалі прибутковішими підрозділами в росії, попри публічні обіцянки їх закрити.
– Загальна кількість керівників п’яти банків Європейського Союзу з найбільшими операціями в росії впала лише на 3% після вторгнення, а прибутки зросли приблизно втричі завдяки високим процентним ставкам.
– Відповідно такі повільні темпи спонукали Європейський центральний банк тиснути на тих, хто відстає, щоб прискорити їх відхід.
– Однією з причин активізації тиску ЄЦБ полягає в тому, що продовження присутності в росії ризикує наразити банки на санкції США та великі штрафи.
“Наглядовий орган попросив усі банки, які мають значний бізнес у росії, пришвидшити зусилля зі зниження ризиків, встановивши чітку дорожню карту для скорочення та виходу”, – повідомила міністрам фінансів єврозони Клаудія Бух , вищий чиновник з нагляду центрального банку.

5. В Естонії ухвалено закон, який дозволяє використовувати заморожені активи росії.

– За ухвалення закону проголосували 65 членів Рійгікогу, троє були проти. Голова конституційного комітету Рійгікогу Хендрік Йоханнес Террас заявив, що створення правового регулювання використання заморожених активів – складне завдання, над яким працюють кілька союзних країн і міжнародних організацій, та Естонії тут відведено роль першопрохідника.
– Ініційований урядом закон створить національний механізм забезпечення фінансової відповідальності росії за збитки.
– Поправка дозволить використовувати активи фізичних та юридичних осіб як авансовий платіж у рахунок відшкодування збитків, що несе Україна.

6. Нова Зеландія запроваджує додаткові санкції щодо 28 фізичних і 14 юридичних осіб, які надають військово-стратегічну підтримку вторгненню росії в Україну, — міністр закордонних справ країни Вінстон Пітерс.

“Обмеження запроваджено проти фізичних осіб і компаній, які причетні до передання зброї з КНДР до росії, а також іранських суб’єктів, які беруть участь у наданні військової допомоги Москві”, — йдеться в заяві МЗС.
– Обмеження також спрямовані проти тих, хто сприяє насильницькому переселенню українських дітей до росії та на окуповані території України.
– Після початку повномасштабного вторгнення Нова Зеландія запровадила санкції щодо понад 1700 фізичних і юридичних осіб, а також низку торговельних обмежень.

7. Новий уряд Португалії приєднався до посилення енергетичних санкцій проти росії.

– Новий уряд Португалії погоджується з наміром Європейського Союзу посилити санкції проти енергетичного сектору росії через її вторгнення в Україну, заявила міністр екології та енергетики Марія да Грака Карвалью.
– Очікується, що в наступному пакеті санкцій Європейської комісії вперше будуть запропоновані обмеження на російський скраплений природний газ (СПГ), включаючи заборону на перевантаження в ЄС.
“Загалом уряд Португалії підтримує енергетичну політику Європейського Союзу, а саме заходи, спрямовані на забезпечення нашого стратегічного суверенітету… так само, як він виступає за посилення санкцій”, щоб тиснути на росію, щоб вона припинила вторгнення”, – сказала міністр.

8. У росію за останні 2 роки ввезли тисячі австрійських пістолетів Glock в обхід санкцій.

– Попри санкції росія продовжує імпортувати зброю з країн Заходу. Так російська сторона імпортувала щонайменше 3 606 австрійських пістолетів Glock.
– З них 3 203 одиниці випустив австрійський виробник Glock Gmbh. і ще 403 – американський Glock Inc.
– Значна частина російських імпортерів Glock має ділові зв’язки з європейськими виробниками зброї.

 

Карикатура: Сергій Йолкін / DW

Автор