Восени на сесії Генасамблеї ООН Україна представить ініціативу з введення миротворців ООН на Донбасі

Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна презентує ініціативу із введення миротворців ООН на окуповані території Донбасі на сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка відбудеться у Нью-Йорку восени.

«Питання миротворчої місії ООН і озброєної місії ОБСЄ, я буду з вами відвертим, просувається досить важко. Все упирається в категоричне небажання Російської федерації встановити мир на Донбасі. Ба більше – категоричне небажання залишити Україну в спокої. Але я впевнений, вода камінь точить. Тому ідею миротворців я збираюся наступного місяця презентувати у Нью-Йорку на сесії Генеральної Асамблеї ООН», – розповів Глава держави під час робочої поїздки на Луганщину.

Петро Порошенко нагадав, що країна-агресор є постійним членом Радбезу ООН і, на жаль, володіє правом вето. «Але це ж не значить, що ми не повинні прагнути такого рішення. Тим паче, що це було б справедливо, адже Україна залишається одним з найбільших контрибуторів миротворчої діяльності ООН. Таке рішення покаже, ще раз продемонструє «хто є хто», особливо якщо Росія захоче скористається правом вето», – додав Президент, нагадавши ветування з боку Росії ініціативи, підтриманої багатьма країнами, створити міжнародний трибунал у зв’язку зі збиттям малайзійського лайнера МН17.

Президент також зазначив, що 24 липня під час попередніх телефонних переговорів лідерів держав в Нормандському форматі українська сторона наголошувала на необхідності введення на Донбас миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН. «Це була гарантія того, що на Донбасі припинять стріляти, гарантія того, що Росія припинить постачати бойовиків і виведе свої регулярні підрозділи, забере зброю, яку вона поставила для того, щоб вбивати українців», – наголосив Глава держави.

«Ми обов’язково встановимо мир. Ми обов’язково повернемо всі окуповані території України політико-дипломатичним шляхом», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

Автор