Санкції на часі. 15.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.04.2024.

1. Пошуки в росії нових родовищ нафти, які могли б покрити запаси, що вибувають через видобуток, у 2023 році принесли провальні результати.

– За підсумками року на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти та газу.
– І хоча кількість нових родовищ газу зросла на 9 у порівнянні з минулим роком, лише одне з них потрапило до категорії великих.
– Серед нафтових родовищ великих не знайшлося, випливає з даних Роснадр. Майже всі вони виявилися або «дрібними» (запаси до 5 млн тонн), або «дуже дрібними» (менше 1 млн тонн).
– Найбагатшим на барелі виявилося Бурське родовище в Іркутській області. Однак його розмір – 8,7 млн тонн – відповідає обсягу, який нафтова промисловість при поточних темпах викачує з надр за 6 днів.
– Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн тонн нафти — мінімального за 6 років обсягу.
– Однак цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже діючих родовищ.
– Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн тонн нафти, а це один місяць поточного російського видобутку.
– Сумні результати геологорозвідувальних робіт для росії фіксуються з року в рік.
– За останні п’ять років лише одного разу нафтовикам і геологам вдалося відкрити нове велике нафтове родовище. 90% нафтогазових родовищ, що відкриваються, відносяться до дрібних і дуже дрібних, визнають Роснадра.

2. Росіян попередили про збільшення цін на бензин.

– У 2024 році ціни на бензин та дизель у росії можуть збільшитися. Передбачається зростання на 7-10%%.
– Ситуація зі зростанням цін у бензиновій галузі намітилася після кількох великих ударів по нафтопереробних заводах.
– У весняний період розпочинаються активні посівні роботи, тому попит на дизельне паливо зросте і підштовхуватиме ціни вгору.
– Спроби уникнути збільшення вартості палива можуть призвести до відновлення виробництва дизеля низької якості.

3. Кількість росіян-банкрутів зросла в 5 разів.

– У першому кварталі 2024 року кількість випадків позасудового банкрутства в росії збільшилася в 5 разів порівняно з тим же періодом минулого року, досягнувши 12,6 тис.
– Судові банкрутства також збільшилися за січень-березень 2024 року на 18% у порівнянні з минулим роком.

4. Алюміній, нікель і мідь, великим постачальником яких є росія, відтепер під забороною на двох світових біржах – Лондонській та Чиказькій.
– Після введення Сполученими Штатами та Великобританією ввечері у п’ятницю санкцій проти алюмінію, нікелю та міді Лондонська біржа металів (LME) оголосила, що припиняє прийом на свої склади продукції, виготовленої з 13 квітня.
– За останні два роки росія заробила на експорті цих металів $40 млрд.
“Метою нашої нової заборони на ключові російські метали, що вводиться у співпраці з нашими британськими партнерами, залишаються доходи, які росія може отримувати, щоб продовжувати свою безжальну війну в Україні”, – заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен.
– Росія виробляє 6% світового нікелю, 5% алюмінію та 4% міді.
– Тепер нова російська продукція зможе надходити лише на склади однієї біржі – Шанхайської.

5. Росія і Китай торгують новою міддю під виглядом брухту, щоб уникнути податків і санкцій.

– Російська мідна компанія (RCC) і китайські фірми уникали податків і обходили вплив західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.
– Мідна катанка була подрібнена у віддаленому регіоні Сіньцзян-Уйгур посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дозволило експортерам і імпортерам отримувати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту та нового металу.
– Імпорт мідної катанки в Китай обкладається податком у 4%, а імпорт російського брухту не оподатковується.
– Подрібнення щойно виготовленої мідної катанки є ефективним способом замаскувати новий матеріал, який виглядає зовсім не так, як брухт.
– Окрім фінансового стимулу уникнення податків, подрібнений метал важче ідентифікувати та відстежити, що полегшує продаж китайським виробникам.
– Теоретично немає жодних юридичних перешкод, які б заважали Китаю купувати метал у російських компаній, які перебувають під санкціями Заходу, але виробники все ще можуть побоюватися втрати експортного бізнесу через покупців, які прагнуть уникнути надання будь-яких коштів росії.

6. Сербія остаточно відмовилася купувати російські винищувачі.

– Раніше президент Сербії Александар Вучич розповідав, що через санкції дістати комплектуючі до МіГ-29 “майже неможливо”.
– Натомість країна закупить 12 французьких винищувачів Rafale за 3 мільярди євро, угода вже готова на 90%.
– Строк експлуатації Сербією радянських МіГів спливає у 2030-х.

7. Компанія, що входить до групи «Ашан», продала активи в росії.

– Група Ceetrus, яка володіє та керує майже 300 торговими центрами в Європі, закрила угоду з продажу своїх активів у росії.
– Ceetrus входить до французької групи Auchan.

8. Керівництво ЄС розгляне питання розширення санкцій проти Ірану через атаку на Ізраїль у ніч на 14 квітня, повідомила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

“Ми також розглянемо додаткові санкції проти Ірану щодо тісної координації з нашими партнерами. Зокрема, у зв’язку із програмами з виробництва безпілотників та ракет”.

9. Американський сенатор закликає заборонити китайські електромобілі у США.

– Голова банківського комітету, сенатор-демократ Шеррод Браун у соціальних мережах виклав відеоролик із закликом “повністю заборонити китайські електромобілі в Америці.
“Китайські електромобілі становитимуть загрозу існуванню для американської автомобільної промисловості”.
– Це найбільш різка і найгучніша заява щодо китайських електромобілів серед тих, які робили будь-які політики.
– Пропозиція прозвучала після того, як міністр фінансів США під час поїздки до Китаю заявив, що Америка не дозволить китайському імпорту знову наповнити ринок.
– Зараз в Америці офіційно не продається жоден китайський автомобіль, але це пов’язано з імпортними тарифами, а не прямою забороною на постачання.
– Американський закон про зниження інфляції не включає автомобілі, вироблені з використанням матеріалів із іноземних компаній. Китайські електромобілі можуть становити велику загрозу американській внутрішній виробничій економіці.

10. Нові санкції щодо металів ще більше штовхають росію в обійми Китаю.

– Санкції США та Великої Британії щодо російських металів зміцнять Китай як покупця Москви в останній інстанції для ключових товарів і посилять роль Шанхаю як місця для встановлення цін на матеріали, важливі для світової економіки.
– Заборона Лондонської біржі металів на щойно вироблені російські алюміній, мідь і нікель, ймовірно, призведе до зростання китайського імпорту.
– Це також залишає Шанхайську ф’ючерсну біржу єдиною великою товарною біржею у світі, яка приймає російські поставки трьох металів.
– Навіть без офіційних санкцій китайський імпорт російського алюмінію досяг рекордного рівня.
– Російський алюмінієвий гігант United Co. Rusal International PJSC отримав 23% свого доходу з Китаю минулого року порівняно з лише 8% у 2022 році.
– Rusal також придбав 30% акцій китайського глиноземного заводу, щоб закрити розрив у постачанні ключового інгредієнту на тлі зривів, спричинених війною в Україні.
– Нові санкції підштовхнуть до збільшення експорту російського металу в країни за межами юрисдикції США та Великої Британії, особливо в Китай.

11. США попередили Китай про наслідки через допомогу рф та його економічну політику.

– Міністр фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен заявила, що США попередили Китай про наслідки через допомогу росії з боку його банків та компаній у війні проти України, а також готові відповідати заходами на різке зростання дешевого експорту з КНР.
– Єллен наголосила, що під час її зустрічей з представниками влади КНР минулого тижня вона дала зрозуміти, що США не терпітимуть порушення американських санкцій китайськими банками чи фірмами, які допомагають рф у її війні проти України. “І що якщо це буде зроблено, то будуть наслідки”, – попередила урядовиця.

12. Сума заморожених російських активів у Німеччині на сьогоднішній день становить близько €3,9 млрд, повідомили у німецькому Мінфіні.

– У цю суму включені активи фізичних і юридичних осіб, що потрапили в санкційні списки (їх кошти, корпоративні інвестиції та яхти), а також заморожені активи Центробанку росії.
– У січні обсяг заблокованих російських активів у Німеччині становив близько €4,1 млрд.
– Влада країни пояснила, що сума піддається коливанням на ринку, а також може змінюватися через виключення осіб із списку санкцій ЄС.
– Щодо подальшої долі заморожених у Німеччині російських активів Берлін дотримується підходу, який би був «юридично життєздатним».
“Нещодавно на рівні ЄС ми досягли суттєвого прогресу в галузі так званого непередбаченого прибутку (англ. Windfall Profit). Центральний депозитарій цінних паперів має право на прибуток, одержуваний з допомогою активів ЦБ рф”.

13. Активність на ринках капіталу Китаю впала до багаторічних мінімумів.

– Цього року китайські компанії залучили лише $6,4 млрд під час IPO, а також подальших розміщень акцій, що є найнижчим показником за всю історію ведення статистики.
– Обсяг залучених китайськими компаніями коштів на офшорних ринках, включаючи Гонконг, становив $1,6 млрд. Це мінімальна сума з 2003 року.
– Падіння активності на ринках капіталу свідчить про падаючу довіру інвесторів до другої за величиною економіки країни, яка має проблеми через падіння споживчої активності та масштабну кризу на ринку нерухомості.

Автор