Санкції на часі. 08.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 08.04.2024.

1. Росія шукає бензин у Казахстані на випадок дефіциту.

– росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 000 тонн бензину в разі дефіциту, посиленого атаками українських безпілотників та збоями роботи на російських НПЗ.
– Станом на кінець березня атаки безпілотників вивели з ладу близько 14% російських потужностей первинної переробки нафти.
– Зазвичай росія є чистим експортером палива та постачальником на міжнародні ринки, але збої на нафтопереробних заводах змусили її нафтові компанії імпортувати.

2. Російський експорт ЗПГ у січні-березні зріс на 4,3% рік до року, до 8,7 млн. тонн, але динаміка поставок у березні була слабкою — показник знизився на 1%, до 2,86 млн. тонн.
– У тому числі російські постачальники не змогли збільшити постачання на азійський ринок, де у березні спостерігалося значне зростання імпорту через зниження світових цін на газ.
– «Сахалін-2», що постачає ЗПГ лише на азійський ринок, у березні збільшив постачання лише до Японії — на 28%, до 0,57 млн ​​тонн, але рік до року знизив постачання до Південної Кореї (на 60%) та Китаю (на 25%).
– До Індії та Таїланду російський ЗПГ у березні не поставлявся.

3. З кінця лютого 2022 року деякі люди стали багатшими завдяки війні, отримуючи пряму чи непряму вигоду.

– Лідирують у цьому списку російські олігархи, які потрапили під санкції, багато з яких володіють компаніями, які беруть активну участь у військових діях.
– 81 багатий російський магнат, у тому числі 63 члени списку мільярдерів Forbes цього року, забезпечували російський військово-промисловий комплекс, отримавши майже 3 мільярда доларів у вигляді державних контрактів з оборонною промисловістю росії в період між 2014-м та 2023-м роками.

4. Грошові перекази з росії до Казахстану почали оброблятися з затримками, труднощі серйозні, платежі «підвисають» на тижні.

– Деякі місцеві банки відмовляються працювати з росією як Halyk Bank (Народний банк) — найбільший банк республіки.
– Це пов’язано зі спробами Казахстану максимально захистити себе від введення вторинних санкцій.
– Раніше проблеми спостерігалися в обробці доларових операцій, тепер труднощі виникли і з транзакціями в рублях та тенге.
– Проблема існує з січня.
– Серед причин більш детальні комплаєнс-перевірки клієнтських операцій з метою виявлення можливих погроз санкцій. Наприкінці лютого ситуація погіршилася.
– Зараз платежі затримуються і до Казахстану, і до Киргизстану.

5. Доходи бюджету росії в січні-березні склали 8,719 трлн рублів, що на 53,5% більше показника січня-березня 2023 року (5,679 трлн рублів), витрати – 9,326 трлн рублів, що вище за рівень попереднього року на 20,1% (7 рублів).

– Ненафтогазові доходи зафіксовано на рівні 5,791 трлн рублів, на 43,2% більше надходжень за аналогічний період минулого року.
– Нафтогазові доходи становили 2,928 трлн рублів, перевищивши показники аналогічного періоду попереднього року на 79%, переважно внаслідок зростання цін на російську нафту.

6. Литовська Viciunai Group, яка випускає крабові палички Vici, готується розлучитися з російським бізнесом.

– Компанія отримала згоду влади рф на продаж заводу потужністю понад 120 тис. тонн на рік.
– Власники групи не хотіли розлучатися з російським активом, але змушені піти на угоду з політичних причин.

7. Міністр фінансів США погрожує санкціями китайським банкам, які допомагають рф у війні.

– Міністр фінансів США, яка знаходилась у Китаї з візитом, на прес-конференції підкреслила, що компанії, включаючи ті, що знаходяться в КНР, не повинні надавати матеріальну підтримку війні росії, і що вони зіткнуться зі значними наслідками, якщо це зроблять.
«Будь-які банки, які сприяють значним транзакціям, які направляють товари військового або подвійного призначення на оборонно-промислову базу росії, наражають себе на ризик санкцій США», – сказала вона.
– Основною зброєю Америки проти фінансових установ є здатність Міністерства фінансів відрізати їм доступ до доларів США, що становить загрозу існуванню для будь-якого банку, що працює на міжнародному рівні.

8. Європа на 70% залежить від китайської бавовни для пороху й вибухівки.

– Європейські оборонні підрядники попереджають, що залежність від китайської бавовни, яка використовується в поросі для боєприпасів, загрожує їхній здатності розширювати виробництво на тлі спроб підтримати перевантажену українську армію.
– Провідні виробники озброєнь, в тому числі шведська Saab і німецька Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від бавовняного ворсу з Китаю, на який припадає трохи менше половини світової торгівлі.
– Виконавчий директор Rheinmetall Армін Паппергер заявив FT, що Європа покладається на Китай, який постачає “понад 70 відсотків” бавовняного волокна.
– Також існує величезний дефіцит нітроцелюлози, що спричиняє труднощі в інших галузях промисловості.
– Європейські лідери також наголосили на дефіциті пороху.
– За даними Центру міжнародної торгівлі, на Китай припадає майже половина світової торгівлі бавовняною целюлозою. Найбільшими імпортерами матеріалу є Німеччина, Швеція та Бельгія.
– Компанії попередили, що буде важко швидко наростити виробництво вибухових речовин, будучи залежними від китайських джерел, і що існує небезпека, що Китай може обмежити експорт цього матеріалу, якщо відносини погіршаться.

Автор