Санкції на часі. 01.04.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.04.2024.

1. Російська податкова отримала дані про 539,1 тис. податкових резидентів росії, у яких станом на 31 грудня 2023 року було відкрито фінансові рахунки за кордоном.

– Число закордонних рахунків російських податкових резидентів зросло на 164% (у 2,6 раза), а кількість власників рахунків – на 70%.
– На одного податкового резидента росії, що має закордонні рахунки, припадало в середньому по 3,4 фінансового рахунку за кордоном, загалом кількість рахунків досягла 1,825 млн.
– За даними Центробанку, 2022 року росіяни вивели за кордон рекордні 1,47 трлн руб.
– На початок 2024 року росіяни тримали за кордоном еквівалент 6,7 трлн. руб.

2. Завантаження на залізницях рф у першому кварталі помітно знизилося.

– Основні втрати припадають на перевезення вугілля на експорт і будівельних вантажів усередині країни.
– З 9,7 млн. тонн загальних втрат 8,7 млн. були недовантажені на південному напрямку.
– Очікувати покращення ситуації у другому кварталі навряд чи варто: ціни на вугілля на світових ринках поки не показують тенденції до зростання, а експортне мито робить неконкурентоспроможним експорт вугілля через південний та північно-західний напрямки.

3. У росії з 1 квітня верхня межа вартості товарів, які покупець може придбати в закордонних магазинах і ввезти до росії, не сплачуючи мита, скоротиться вп’ятеро — до €200.

– Рада Євразійської комісії не ухвалила рішення про продовження підвищеного ліміту в €1 тис., який діяв останні два роки.
– Тепер покупець буде змушений заплатити мито в 15% вартості, але не менше €2 за 1 кг, якщо ціна товару перевищить €200.
– Новий ліміт у €200 може поширюватись і на покупки, оформлені росіянами до зниження порога, якщо товари ще не пройшли митницю.

4. Росія планує скоротити експорт дизельного палива морем у квітні до мінімуму за 5 місяців.

– Росія планує скоротити щоденний експорт дизельного палива з ключових західних портів у квітні до найнижчого рівня за п’ять місяців після того, як українські безпілотники атакували нафтопереробні заводи, та сезонне обслуговування різко знизило темпи переробки сирої нафти.
– Завантаження дизельного палива з трьох основних портів країни на Чорному та Балтійському морях, включаючи деякі обсяги, що надходять із Білорусі, цього місяця впадуть приблизно до 2,29 мільйона тонн.
– Це дорівнює трохи більше 569 000 барелів на день, що на 21% менше порівняно з фактичним щоденним експортом близько 724 000 барелів із тих же портів у березні, показують розрахунки, засновані на даних розвідувальної компанії Kpler.

5. Країни Євросоюзу різко скоротили постачання тихих та ігристих вин до росії.

– З 1 серпня 2023-го по 31 січня 2024-го імпорт впав на 37,2% рік до року – до 1,19 млн гектолітрів.
– Поточний показник найнижчий за останні п’ять років.
– До цього — у першому півріччі маркетингового 2022/23 року — постачання було рекордним, досягнувши 1,9 млн гектолітрів тихих і ігристих вин (на 36% більше, ніж роком раніше).
– При цьому країни-лідери з імпорту вина до росії не змінилися. Найбільший постачальник – Латвія – скоротила ввезення на 44,3% до 368,3 тис. гектолітрів вина. Експорт із Литви впав на 32,3% до 299,1 тис. гл., з Італії – на 29,5% до 295,5 тис. гл. У свою чергу, експорт із Іспанії скоротився на 66,7%, а з Франції — на 66,4%.

6. Як Сі Цзіньпін планує обігнати Америку.

– Китай хоче стати лідером наступної промислової революції, створивши розвинену і самодостатню виробничу систему.
– Бюджет центрального уряду в березні збільшив витрати на науку і технології на 10% до 371 млрд юанів ($50 млрд), найбільше серед усіх підрозділів.
– За даними компанії Rhodium Group, до 2020 року Пекін витрачав майже 2,9 трлн юанів (2,8% ВВП) на науку і технології. Внесок уряду перевищив 60%. Шоста частина коштів від держави пішла до університетів та науково-дослідних інститутів.
– У списку 64 “критичних” технологій Австралійського інституту політичних досліджень Китай лідирує у світі в усіх, крім 11.
– Країна посідає перше місце в галузі зв’язку 5g і 6g, біо-виробництва, нановиробництва та адитивного виробництва. Лідирує в галузі БпЛА, радарів, робототехніки та сонарів, пост-квантової криптографії. У сферах електронної комерції, фінтеху, швидкісних потягів і відновлюваної енергетики КНР на техрубежі/поблизу нього. Те саме і в електромобілях.
“Хоча ці успіхи вражають, китайські лідери стурбовані. Експортний контроль США за продажем мікросхем виявив залежність Китаю від іноземних компонентів, програмного забезпечення й обладнання. Американські успіхи в галузі штучного інтелекту також змусили замислитися. ШІ — це галузь, в якій Китай вважав, що має перевагу. Лідери країни були шоковані запровадженням у 2022 році ChatGPT від OpenAI”, — пише The Economist.
– У січні Пекін опублікував список “галузей майбутнього”. Серед них: фотонні обчислення; інтерфейси між мозком і комп’ютером; ядерний синтез; цифрові двійники-симулякри пацієнтів із захворюваннями, як у реальних аналогів.
– Міносвіти затвердило нову спеціалізацію бакалаврату в галузі напівпровідників високого класу. А уряд заохочує лабораторії та НДІ вкладати більше половини коштів у фундаментальні дослідження молодих науковців.
“Китай просувається в більш дикі області технологічних відкриттів, де його супротивники, що давно окопалися, мають меншу перевагу”, — йдеться у матеріалі The Economist.

7. Золото встановило новий історичний рекорд.

– Золото 1 квітня подорожчало до рекорду, оскільки ознаки того, що Федеральна резервна система наближається до зниження процентних ставок, додали поштовх до зростання, яке також було спричинене геополітичною напруженістю та високим попитом у Китаї.
– Злитки підскочили до 2265,73 доларів за унцію, що на 1,6% більше, ніж 28 березня, після встановлення низки піків на останніх сесіях.
– З середини лютого цілий ряд позитивних факторів підштовхнув злитки до зростання приблизно на 14%.
– Перспектива пом’якшення монетарної політики головними центральними банками та підвищена напруженість на Близькому Сході та в Україні цьому сприяли.

8. Іран попереджав росію про загрозу безпеці перед терактом під Москвою.

– Іран попередив росію про можливість великої “терористичної операції” на її території напередодні масового вбивства в концертному залі “Крокус-Сіті Хол”.
“За кілька днів до теракту в росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливу велику терористичну атаку всередині росії, яку було отримано під час допитів заарештованих у зв’язку зі смертельними вибухами в Ірані”, – повідомило одне з джерел.
– Міністерство розвідки Ірану заявило в січні, що заарештувало 35 осіб, причетних до подвійних вибухів 3 січня в місті Керман, в результаті яких загинуло близько 100 осіб.
– “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, найкривавіші з часів Ісламської революції 1979 року.
– Джерела американської розвідки заявили, що “ІДІЛ-Хорасан” здійснили як теракти 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві.

9. Ірак підписав угоду про переробку нафтового (попутного) газу.

– Ірак підписав меморандум про взаєморозуміння з німецькою Siemens Energy та найбільшою у світі американською нафтосервісною корпорацією SLB.
– У документі передбачено співробітництво в галузі інвестицій та переробки попутного газу, повідомило іракське міністерство.
– За словами міністра нафти Іраку, підписаний документ зробить значний внесок у припинення спалювання попутного газу на нафтових родовищах і натомість дозволить перетворювати його на енергію для електростанцій.
– Ірак значно залежить від імпорту електроенергії та палива з Ірану.
– Іран періодично скорочує або повністю зупиняє постачання через внутрішні проблеми та невиконання Багдадом фінансових зобов’язань.

Автор