Санкції на часі. 31.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 31.03.2024.

1. За індексом якості життя від Numbeo росія посідає 70 місце серед 83 країн.

– Офіційна межа бідності у росії 2022 року була встановлена лише на рівні 13 762 рублів. Тобто якщо у росіянина було лише 5 євро на день, то для російської статистики вони не бідні.
– Російська державна статистика регулярно рапортує про зниження кількості бідних, але робиться це за рахунок того, що вона змінює правила визначення бідності.
– Для порівняння, у США в 2023 році межа бідності була 14 891 долар на рік (наприклад, у Німеччині цифри схожі – 1148 євро на місяць).

2. У росії запропонували випускати «соціальну» горілку для боротьби з нелегальним алкоголем.

– Зараз мінімальна вартість пляшки цього міцного напою в магазинах росії становить 300 рублів, а на нелегальному ринку – 100 рублів.
– Тому є ініціатива зробити горілку для жебраків, якщо вона коштуватиме дешево, це допоможе вирішити проблему нелегального алкоголю.
– У 2023 році продажі міцних спиртних напоїв в росії збільшилися до 7,2 літра на душу населення і досягли максимуму за останні сім років.
– Після початку війни з Україною Росстат зафіксував зростання кількості росіян із діагнозом «алкогольна залежність».
– Усього було виявлено 54,2 тисяч таких пацієнтів. Із них 12,9 тисячі — з алкогольним психозом.
– Кількість тих, хто має залежність і не звертається до лікарів, порахувати взагалі неможливо.

3. Росія краде і продає за кордон українське зерно.

– Лише за 2023 рік росія вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тисяч тонн зерна приблизною вартістю 46 мільйонів доларів.
– Українське збіжжя у Туреччину, Лівію та Ізраїль вивозить спеціально створена для цього росіянами держкомпанія “Державний зерновий оператор”, причетні до цього і європейські компанії.
– На початку 2023 року це підприємство підпало під санкції США, пізніше санкції наклала Україна та Велика Британія. Проте російська компанія успішно обходить ці обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках компанії-прокладки.
– Найбільшим покупцем зерна є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi. Їй росіяни продали майже 134 тисячі тонн збіжжя вартістю 28,6 мільйонів доларів США.
– На другому місці серед покупців українського зерна перебуває компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршаллових островах.
– На третьому місці за обсягами купівлі збіжжя опинилася швейцарська компанія Vivalon AG. У вересні-жовтні 2023 року Vivalon AG купила п’ять партій зерна. Загальна вартість вантажів склала 4,9 мільйонів доларів.

4. Американські чиновники не планують запроваджувати санкції проти Венесуели.

– Адміністрація президента США розглядає можливість не застосовувати нові санкції щодо нафтової індустрії Венесуели.
– Офіційні особи США висловлюють занепокоєння тим, що повернення до санкцій, прийнятих за правління Дональда Трампа, може призвести до збільшення цін на бензин у країні та посилити потік біженців із Венесуели, а також вважають санкції, введені проти Венесуели у 2019 році під час дій колишнього президента Трампа з усунення Ніколаса Мадуро від влади, непродуктивними.
– Їхні побоювання пов’язані з тим, що обмеження діяльності західних нафтових компаній може призвести до зменшення загальносвітових поставок енергоносіїв і сприяти збільшенню китайських інвестицій у Венесуелі.
– Штати вирішили зняти санкції проти Венесуели після досягнення угоди між представниками керівництва та опозиції під час переговорів наприкінці минулого року.

5. Уряд Фінляндії розгляне питання щодо продовження закриття контрольно-пропускних пунктів на кордоні з росією на початку квітня. Про це повідомляє Yle.

– Уточнюється, що обговорення розпочнеться з 2 квітня.
– Фінська влада не виключає, що «серйозні підстави» для продовження закриття пропускних пунктів буде знайдено.

6. Українські хакери завдали шкоди росії на $12 млрд за декілька хвилин.

– Хакерська група “UA25” за декілька хвилин отримала доступ до більше ніж 100 російських сайтів.
– Хакери змогли проникнути на сервери критично-важливої інфраструктури та отримати десятки терабайтів засекреченої інформації.
– На відновлення серверів та інформації піде велика кількість часу та ресурсів.

Автор