Санкції на часі. 20.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.03.2024.

1. Росія в першій половині березня збільшила морський експорт нафти на 9,4%, до 3,66 млн б/д, випливає з даних Kpler. Kpler – французька компанія, що спеціалізується на зборі даних про сировинні ринки, відстеженні суден і морської аналітики (Marine Traffic та FleetMon).

– На динаміку вплинули позапланові зупинки нафтопереробних заводів після атак безпілотників.
– Поки що це зростання компенсується скороченням постачання палива на світові ринки: експорт бензину з портів у березні впав на 40%, а дизеля – на 25%.
– Однак у квітні та травні показник може продовжити збільшення через наслідки атак минулого тижня та початку планових ремонтів НПЗ.
– Така тенденція значно ускладнить здатність росії дотримуватися зобов’язань щодо скорочення експорту в рамках угоди ОПЕК+.

2. Microsoft обмежить доступ до 50 своїх хмарних продуктів на території росії, повідомили представники російської компанії Softline.

– Таке повідомлення було отримано від техпідтримки корпорації.
– Серед заблокованих: Excel, Microsoft 365, Microsoft Teams, сховище OneDrive, хмарна платформа Azure, комплект рішень — Azure Stack, Azure DevOps Server, Azure HPC, Azure Private 5G Core та Azure Stack HCI.

3. Посилення санкцій з боку США та закриття російських рахунків у державному банку ОАЕ Emirates NBD призвело до деякого порушення російського експорту енергоносіїв, що є фінансовою основою війни в Україні.

– Voliton і Bellatrix, чиї рахунки були закриті серед іншого, були одними з найбільших перепродавців нафти, що перекачується російською компанією «Роснефть», як свідчать дані морських та митних служб.
– Але після введення санкцій ні Voliton, ні Bellatrix не здійснювали угод із російською нафтою, за даними постачальника даних про сировинні товари Kpler.
– Тиск США на банки з метою обмеження платежів за енергоносії спричинив ускладнення в останні тижні, кажуть американські чиновники, фінансові фахівці в Еміратах та інші.
– Минулого місяця Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, міжнародний орган боротьби з відмиванням грошей, виключила ОАЕ зі свого «сірого» списку країн, які не дотримуються вимог закону, відзначивши значний прогрес в усуненні недоліків.

4. У 2024 році іноземні фірми сплатили до російського бюджету у формі «податку на вихід» 385 мільйонів доларів.

– Іноземні компанії, які залишають росію, зробили вихідні внески до російського бюджету цього року на суму 35,7 мільярда рублів (385 мільйонів доларів), як показали онлайн-бюджетні дані, що вже перевищило очікування за весь рік.
– Росія постійно посилює вимоги до виходу компаній, що виходять, вимагаючи схвалення урядової комісії, 50% знижки на будь-який продаж і внесок до федерального бюджету в розмірі щонайменше 10% від ціни продажу.

5. Російський «Аерофлот» залишиться без бізнес-класу на літаках через брак бортів.

– Група «Аерофлот» вирішила позбутися бізнес-класу на кількох Superjet-100 авіакомпанії «росія» через брак стомісних бортів на курортних і туристичних маршрутах.
– У 9 літаках 12 крісел бізнес-класу планується замінити на 25 економічних.
– Комплектуючі братимуться з несправних машин «Аерофлоту», літаків-донорів і запчастин із складських запасів ПАТ «Яковлєв».

6. США та Туреччина домовилися про нову схему застосування американських вторинних санкцій, під які потрапляють закордонні компанії через зв’язки з російськими фірмами.

– Сторони погодили «схему дотримання санкцій». Механізм припускає, що США спочатку повідомлять Туреччину про компанії, які потенційно можуть потрапити під санкції за комерційну діяльність із російським бізнесом, і запросять інформацію з цього приводу.
– Анкара проведе розслідування та повідомить про результати, у разі потреби будуть зроблені відповідні кроки.

7. ЄС продовжує скуповувати російський ЗПГ:

– Франція в січні наростила покупки на 20%, до 293 млн євро – рекорд за 14 місяців, випливає з даних євростату.
– Від Франції трохи відстала Іспанія, яка витратила на ЗПГ із росії максимальні за рік 274 млн. євро. Весь ЄС купив ЗПГ із росії на 684,3 млн євро.

8. ЄС виступає проти зусиль Франції та Німеччини запровадити санкції проти Ірану за постачання ракет та іншої військової техніки регіональним союзникам на Близькому Сході.

– Вважається, що такі заходи можуть підірвати дипломатію з Тегераном.

9. Німецький збір за зберігання газу створює проблеми для Австрії в зусиллях позбутись залежності від російського газу.

– Міністр енергетики Австрії Леонора Гевесслер взяла на себе зобов’язання боротися з високою залежністю своєї країни від газу з росії .
– Щоб у майбутньому республіка не отримувала 98 відсотків цього джерела енергії з росії, як це було нещодавно, політик хоче зобов’язати постачальників газу поступово демонструвати більшу частку неросійського природного газу.
– Однак, на її думку, німецький збір за зберігання газу створює проблеми та ускладнить заплановану відмову Австрії від поставок російського газу.
– Гевесслер заявила іноземним кореспондентам у Відні, що цей збір “несумісний із законодавством ЄС”.
– Збір відшкодовує компанії Trading Hub Europe, яка відповідає за організацію німецького газового ринку, витрати на забезпечення безпеки постачання, зокрема, на закупівлю газу.
– Збір впливає не лише на компанії та споживачів у Німеччині, але й на імпортерів у сусідніх країнах, які купують газ через німецькі трубопроводи.

10. Приватний індійський НПЗ Reliance Industries відмовляється приймати нафту, доставлену на танкерах російської судноплавної компанії Совкомфлот (СКФ) після нещодавніх санкцій США.

– Ця подія посилює проблеми з експортом нафти для росії, оскільки її нафтові компанії можуть зіткнутися з труднощами з пошуком кораблів для продажу надлишків нафти після недавніх атак українських безпілотників на нафтопереробні заводи.
– Російські компанії вже насилу збирають платежі за експорт нафти через банківські обмеження.
– Reliance, великий покупець російської нафти Urals, попросив, щоб нові поставки не транспортувалися танкерами, що експлуатуються Совкомфлотом.
– Тим часом більше індійських нафтопереробників планують уникнути використання суден Совкомфлоту, що може вплинути на імпорт російської нафти в Індію та залишити росію з меншою кількістю місць для розміщення свого флагманського продукту.
– Індійські нафтопереробники, прагнучи уникнути будь-якої негативної реакції з боку Вашингтона, виявляють «особливу обережність» через суворіший контроль за російськими нафтовими угодами з боку банків і влади США.
– Нафтопереробники хочуть запобігти участі організацій, які прямо чи опосередковано підпадають під санкції.

11. МЗС Греції заборонило запрошувати представників росії на святкування Дня незалежності країни 25 березня.

– Листа з забороною терміново надіслано грецьким дипломатичним і консульським органам за кордоном на вимогу міністра закордонних справ республіки Йоргоса Герапетрітіса.

12. МОК заборонив російським і білоруським спортсменам, які прийматимуть участь у змаганнях під нейтральним прапором, брати участь у церемонії відкриття Олімпіади в Парижі.

Автор