Вісті з фронтів. 07.03.2024

Костянтин Машовець

Командування угрупувань військ (УВ) противника “Центр” та “Юг” продовжують докладати значних зусиль для недопущення зниження темпів свого наступу на Покровському та Курахівському напрямках, а також південніше (район Новомихайлівки).

Зокрема, протягом минулих діб передові підрозділи цих угрупувань противника здійснили серію атакуючих\штурмових дій по наступних напрямках і відтинках:

– Ласточкине – Тоненьке (атакували підрозділи 114-ї окремої мотострілецької бригади\омсбр зі складу 1-го армійського корпусу\АК при підтримці підрозділів 55-ї омсбр зі складу 41-ї загальновійськової армії\ЗВА), за поки що неверифікованою інформацією, противнику вдалося зайняти південно-східну частину с. Тоненьке.

– По напрямку Водяне – Тоненьке, очевидно, для посилення рівня інтенсивності атакуючих дій також діяли передові підрозділи 1-ї омсбр 1-го АК та частина сил 35-ї омсбр 41-ї ЗВА. Ймовірно, передовим підрозділам ЗСУ на даний момент в районі с. Тоненьке доводиться відбивати ОДНОЧАСНІ атаки противника як зі сходу, так і з півдня.

– Також, очевидно, командування противника не полишає спроб шляхом просування по дирекції Первомайське – Нетайлове вийти ЗА правий фланг наших підрозділів, які поки що ведуть запеклі бої в районі с. Орлівка та с. Тоненьке. Тут діють головні сили зразу двох бригад противника – 9-ї омсбр 1-го АК та 35-ї омсбр 41-ї ЗВА, які намагаються прорватися у с. Первомайське зразу з двох напрямків – з боку с. Водяне та з боку с. Пески. На даний момент особливих успіхів вони не мають.

– Одночасно з цим по напрямку Степове – Бердичі вздовж двох доріг, які поєднують ці села, продовжують спроби атакувати підрозділи 15-ї та 30-ї омсбр зі складу 2-ї ЗВА. Передові підрозділи цих двох бригад противника у боях напередодні понесли чутливі втрати в особовому складі, озброєнні та військовій техніці (ОВТ), однак атак не припиняють.

Причому, наскільки я розумію, командування обох армій УВ “Центр” (2-ї та 41-ї) вивело кожне по одній омсбр у резерв: 2-а ЗВА – 21-у омсбр, а 41-а ЗВА – 74-у омсбр (з її складу у першому ешелоні діє лише один посилений мотострілецький батальйон\мсб). І це зовсім невипадково.

Ймовірно, командування противника планує їх доукомплектувати та використати у подальшому в якості “ешелону розвитку наступу”. Окрім цього, очевидно, й два танкових полки (тп) 90-ї танкової дивізії (тд), які діють зараз у первому ешелоні окремими ротами та взводами, скоріше за все, також будуть використані у цій же якості.

Але продовжимо…

– 110-а омсбр противника (зі складу того ж 1-го АК) продовжує спроби пробитися у с. Невельске. Причому як з боку с. Лозове, так і діючи зі сходу. Поки не особливо вдало для себе.

– На Курахівському напрямку противник (5-а омсбр 1-го АК, підсилена підрозділами 103-го мотострілецького полку\мсп 150-ї мсд 8-ї ЗВА) пробує “максимально західніше” пробитися у бік с. Георгіївка. З тактичної точки зору, без зайняття Красногорівки це має сенс лише в одному випадку – якщо у подальшому, противник має намір “ще глибше” обійти з півночі наші війська, які зараз ведуть бої у районі с. Новомихайлівка. Після того, як противник зумів зайняти с. Побєда, це становиться цілком реальним сценарієм. До того ж, очевидно, що у південній частині Георгіївки у противника протягом кількох останніх діб були якісь дрібні просування рівня пари позицій відділень і 1-2-х спостережних постів\пунктів (СП).

– У цьому сенсі, очевидно, командування противника цілком розуміє значення утримання передовими підрозділами ЗСУ с. Красногорівка (нижн.). Саме тому його війська (а саме, 110-а омсбр при підтримці частини сил 5-ї омсбр) вперто намагаються “увірватися та закріпитися” у Красногорівці, діючи як з боку Старомихайлівки, так і з південно-східного та південного напрямків. Остання “інтенсивна” спроба противника у цьому сенсі закінчилась для нього не особливо вдало: успішною контратакою передових українських підрозділів. Поки навіть зачепитися за Красногорівку противнику не вдається.

– Щодо самої Новомихайлівки, то очевидно, що противник зосередив на цьому напрямку та ввів у бій суттєво переважаючи сили – майже всю 20-у мотострілецьку дивізію (мсд) у складі всіх трьох її полків – 255-го мсп, який діє з півночі через с. Побєда + окремі підрозділи 163-го тп 150-ї мсд, 33-го та 252-го мсп, які за підтримки як мінімум 2-х батальйонів зі складу 155-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) та приданого 1219-го мсп ТрВ наступають із північно-східного та східного напрямків ( з боку с. Луганське та с. Сигнальне).

– Окрім того, досить активно діють по напрямку Славне – Новомихайлівка та Солодке – Водяне підрозділи 39-ї омсбр противника зі складу 68-го АК.

Наскільки я розумію, на даний момент противнику вдалося взяти під контроль майже всю східну частину с. Новомихайлівка й він намагається пробитися у центр села, хоча дається те йому не так вже й просто.

Також південніше Новомихайлівки, у смузі наступу 39-ї омсбр противника він також мав певне просування. Однак повністю обійти Новомихайлівку з півдня та пробитися до дороги 00532, яка з’єднує Мар’їнку та Вугледар, що, очевидно, й планувало командування противника, йому не вдається ані по напрямку Солодке – Водяне, ані по напрямку на Костянтинівку чи Парасковіївку.

Причому передові підрозділи ЗСУ, що діють на цьому напрямку, які як за чисельністю особового складу, так і за кількістю основних типів та видів ОВТ, суттєво поступаються противнику, не дозволяють йому жодним чином створити передумови для того, аби відтіснити наші війська з району північніше с. Володимирівка та с. Микільське (по суті, зрізати весь Вугледарський виступ), що, ймовірно, за задумом противника, й було головним сенсом усіх його зусиль в рамках наступу південніше Донецька.

А це, в свою чергу, поки що зберігає гіпотетичні перспективи активних наступальних дій ЗСУ на Волноваському напрямку у майбутньому при більш сприятливих умовах.

Про те, наскільки командування противника надає важливого значення своїм зусиллям на цьому напрямку, говорить і той факт, що, не дивлячись на цілком реальну перспективу(загрозу) втрати своєї авіаційної техніки на цьому напрямку, воно щоденно застосовує по 4-6 (іноді до 10) керованих авіаційних бомб (КАБ) в районі Новомихайлівки та південніше.

* * *

І на завершення… Найближчим часом – заключна частина оцінки наступальної операції росіян в районі м.Авдіївка.

 

На заставці: САУ Дана. Бахмутський напрямок. Фото: Роман Чоп/56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Автор