Членство в ЄС і диктатура несумісні

Ростислав Павленко

Під час недільного гала-концерту на тему «Жить стало лучше, жить стало вєсєлєє» Голова ВР Стефанчук похвалився, що «завтра-післязавтра» всі побачать рівень спікерської дипломатії на просуванні інтересів України в Конгресі США.

Минув майже тиждень, сигнали з Вашингтону радше негативні.

Натомість до Стефанчука намагаються докричатись європейські колеги.

У нинішнього керівника ВР, певно, буде спеціальне місце на стінці – для трофеїв, адресованих йому з Європи.

Тут доповідь, представлена на Єврокомісію щодо стану готовності України до переговорів про членство. Там і свобода слова (включно з засудженням відключення трьох незалежних телеканалів), і необхідність плюралізму в парламенті, і вимоги верховенства права. Не почули в офісі, не веліли й спікеру.

Поряд – рішення Євроради про умови виділення Україні 50 млрд євро життєво необхідної допомоги. Знов-таки, плюралізм, парламентська демократія, верховенство права.

Не знають таких слів мудрагелі.

Сьогодні колекцію увінчав Європарламент. Резолюцією про підтримку України у війні з росією.

Документ справді історичний. Деімперизація росії. Але, щоб це здобути, треба ж бути спроможним. ЄП і розписав: вступ до ЄС на основі досягнень (демократія, верховенство права, свободи – п. 26). Місцеве самоврядування, сильні громади – п. 27. І вже для геть непонятливих – стурбованість з приводу обмежень у виконанні обовʼязків, зокрема виїзду за кордон, опозиційних депутатів; заклик використовувати в боротьбі усі українські політичні можливості (п. 42).

Три інституції, які виробляють і впроваджують політику ЄС, висловились про одне й те саме. Дедалі конкретніше і недвозначніше.

Бажання почути знов не видно.

Але три попередження вже прозвучали.

Не буде виконання – не буде Європи. Ба більше, не буде і допомоги. А без допомоги не буде України. Однак у процесі не стане тих, хто до цього довів.

Тому слухайте. І виконуйте. Поки не пізно.

* * *

Влада обурена, що питання невипуску опозиції у відрядження отримало найвищу увагу в Євросоюзі.

Кажуть, ніби це опозиція «зриває євроінтеграцію». Якраз навпаки. Євроінтеграції загрожують авторитарні дії влади.

Неможливо одночасно йти в Європу і будувати в Україні диктатуру.

Не можна демонстративно, цинічно зривати відрядження Петра Порошенка, на яких він, з усіма звʼязками, можливостями і вміннями, працює на Україну. І інших колег також.

Підхід «патаму чта можем» – російський, а не європейський. Його вже не терпітимуть.

Найкращий спосіб уникнути проблем – не створювати їх. А якщо вже створили – вирішувати.

Тому найкраще скасувати абсурдні обмеження на виїзд у відрядження. Це покаже волю до змін і прискорить євроінтеграцію.

А сподіватися, що партнери не бачать і будуть далі потурати, марно. Треба звикати: на шляху до Європи диктаторські замашки не терпітимуть.


Вікторія Сюмар

Завжди дивувала здатність перевертати все з ніг на голову.

Влада знімає через ручну правоохоронну систему обраних мерів і призначає військові адміністрації. Влада волюнтаристськи не випускає опозицію на міжнародні зустрічі, влаштовує незаконні і позорні шоу на кордоні з Порошенком.

Але винна – опозиція. Бо євроінтеграцію зриває через констатацію цих фактів в резолюції Європарламенту.

Тобто не подумайте, що це робить влада своїми конкретними ДІЯМИ, які точно не європейські та не правові, і які точно не посилюють, а навпаки, послаблюють євроінтеграцію. Це все хто?

Правильно: Порошенко. Він скрізь і завжди.

Він приніс безвіз? Він голосував всі євроінтеграційні закони? Він про просування України щодня всій західній пресі говорить?

Це немає значення. Він написав листа про незаконні підходи влади. Значить, зриває. Не їхні дії, а опис цих дій – проблема.

Мене завжди лякали люди з відсутністю розуміння причинно-наслідкових зв’язків. Зате з вмінням звинувачувати всіх, крім себе, в них все добре. І з жагою до влади теж.

PS. Так мило, як неперевершені циніки, що монополізували не лише право на інформацію, але і право на правду, щось говорять про цинізм опозиції. 😉


Ірина Геращенко

Всі речники влади, всі слуги і навіть вся президія ВР, які відписали пости щодо Резолюції Європарламенту на підтримку України й привітали її, дружно «не помітили» тих пунктів документу, де посилається чорна мітка українській владі. Щодо децентралізації, неприпустимості блокувати роботу опозиції і міжпарламентську діяльність. Це дуже помітно. Подивіться всі пости слуг і президії ВР, там про проблемні для влади пункти – ні слова.

Дарма. Бо Резолюції партнерів треба читати повністю, а не вибірково. Тому що Брюссель вже прямо вказує українській владі, що подібні дії несумісні зі статусом країни-кандидата в члени ЄС.
Й замість припинити будувати авторитарну державу, політичну цензуру і цькування опозиції, влада шукає винних, хто ж це наскаржився європейцям на повернення практик Януковича в українську політику. Брюссель, Вашингтон, Париж і Берлін і самі все це бачать.

Порошенко і наша команда віддано працюють на Україну, допомагаючи ЗСУ, вибиваючи західну допомогу, відстоюючи демократичний шлях розвитку держави. Й ми не дамо перетворити Україну на філію РФ з пропагандистським марафоном, відсутністю опозиції і єдіномислієм.

Й замість звинувачувати партнерів в тому, що вони говорять владі правду про неєвропейськість її дій, і звинувачувати Петра Порошенка і Європейську Солідарність у тому, що ми сміємо захищати європейський курс України, принципи демократії, парламентську багатопартійність і права опозиції, припиніть тиск на опозицію і бізнес, на журналістів і всіх неугодних, поверніть в Т2 закриті телеканали, верніть трансляцію ВР, закрийте марафон і припиніть блокувати діяльність депутатів. Бо вашу ефективність, в тому числі на американському напрямку, ми всі бачимо.

Р. S. Й досі не підписані відрядження керівництву «ЄС» на Конгрес Європейської народної партії, який пройде днями. Ми з Марією Іоновою маємо завтра виїжджати на зустрічі в Брюсселі на IDU women, де маємо купу виступів. Відстоювати Україну, розповідати про російські злочини, вибивати гуманітарну та військову допомогу.

Пані Ольга Стефанішина, як ви гадаєте, це нормально? Ви знаєте, скільки ми зробили для гендерної рівності, та наскільки ця тема важлива для наших партнерів. То це ми шкодимо Україні чи влада своїми недолугими рішеннями і блокуванням опозиції? Й, сподіваюся, ви як віцепремʼєрка з євроінтеграції прочитали Резолюцію Європарламенту повністю, включно з пунктом 42.

лог

Автор