Вісті з фронтів. 15.02.2024

Костянтин Машовець

1. Командування противника закінчує перегрупування своїх сил і засобів на Куп’янському та Лиманському напрямках, зокрема:

– Сформовані штурмові підрозділи 3-ї мотострілецької дивізії (мсд) 20-ї загальновійськової армії (ЗВА) зі складу її 752-го та 252-го мотострілецьких полків (мсп) переміщені в район с. Житлівка. Очевидно, для нарощування зусиль по напрямку на с. Терни (хто забув, нагадаю, тут наступають підрозділи 144-ї мсд тієї ж самої 20-ї ЗВА – батальйони 283-й та 488-й мсп цієї дивізії).
– В оперативне підпорядкування командира 144-ї мсд, ймовірно, також будуть передані з Куп’янського напрямку штурмові підрозділи 2-ї “таманської” мсд 1-ї гвардійської танкової армії (гв.ТА), загалом до батальйону. Їх формування та доукомплектування було нещодавно завершене в базовому районі дивізії (с. Заайдарівка).
– Після закінчення перегрупування у смузі наступу 47-ї танкової дивізії (тд) та введення у бій підрозділів 2-ї мсд 1-ї гв.ТА противник відновив атакуючі та штурмові дії в районі с. Табаївка, однак, поки безрезультатно для себе..
– По напрямку на с. Ямполівка противник підтягнув також принаймні 2 “свіжих” штурмових роти зі складу 31-го мсп 67-ї мсд 25-ї ЗВА з метою також наростити зусилля.

Загалом, противник зараз переміщує частини та підрозділи 47-ї танкової дивізії (тд) з Куп’янського напрямку на Лиманський. Ймовірно, для вивільнення частин і підрозділів 90-ї танкової дивізії (тд). Передбачається, що противник, в свою чергу, зосередить повністю всю 90-у тд на Авдіївському напрямку, зокрема:

– В район Кремінної та Рубіжного вже прибувають підрозділи 347-го мсп та 153-го танкового полку (тп) 47-ї тд.
– На північний захід від Кремінної розгортаються вогневі підрозділи 744-го самохідно-артилерійського полку (сап) цієї ж 47-ї тд.
– В свою чергу, батальйони 228-го мсп 90-ї тд противника почали почергове відведення “на відновлення”.
– 348-й мсп 90-ї тд готується до ротації на своїх позиціях в районі с. Діброва.

Таким чином, цілком можливо, що “выемка” тих частин і підрозділів 90-ї тд противника, які ще не переміщені під Авдіївку з Лиманського напрямку, та прагнення командування противника продовжувати наступ ОДНОЧАСНО і на Куп’янському, й на Лиманському напрямках потребуватимуть від нього введення у бій додаткових резервів.

Нагадаю, в обох угрупуваннях військ (УВ) противника, які займаються цією “невдячною” справою – “Запад” і “Центр”, у так званому “резерві першої черги” знаходяться загалом 7 мотострілецьких полків, переважно територіальних військ (мсп ТрВ), і один окремий мотострілецький батальйон – мсб.

Цілком можливо, що найближчим часом ми зможемо принаймні якусь частину цього резерву побачити вже у “першій лінії”.

2. Командування так званої “Объединённой группировки вс рф на юго-западном твд” (офіційна назва російського стратегічного угрупування військ, яке діє на теренах України) провело зміни у структурі командування. Угрупування військ (УВ) “Запорожье”, очевидно, ліквідовано.

58-а загальновійськова армія противника, яка діє на Запорізському напрямку, передана до складу УВ “Днепр”. Відповідно 35-а ЗВА й все, що східніше від неї, увійшла до складу УВ “Восток”, в тому числі 5-а та 36-а ЗВА. Таким чином, до операційної зони УВ “Днепр”, окрім Придніпровського напрямку, увійшов ще й Токмацько-Мелітопольский, а більша частина так званого “сухопутного коридору” між Кримом і Донбасом, тобто решта окупованого Приазов’я, знову опинилась у зоні відповідальності УВ “Восток”.

З чим це пов’язано й навіщо, можливо тільки здогадуватись. Але очевидно, що противник намагається таким “макаром” сконцентрувати усі дії своїх військ, які оперують на Кримському напрямку, під єдиним командуванням.

Наскільки я розумію, виділення свого часу окремого УВ “Запорожье” зі складу УВ “Восток”, ймовірно, було спрямовано на те, щоб поліпшити рівень управління російськими військами та матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) саме на напрямку основного наступу ЗСУ у літньо-осінній кампанії 2023 року.

Однак, протягом останнього часу цей поділ визнано у сфері бойового та оперативного управління військами та МТЗ малоефективним, або на даному етапі після зупинки українського наступу його існування в якості окремого угрупування військ визнано недоцільним.

Більш детально про кількісний та якісний склад угрупувань військ противника у Південній операційній зоні (й відповідно про їх можливості та спроможності) після цієї реорганізації ми поговоримо трохи пізніше.

3. Продовжуються спроби противника ліквідувати тактичні плацдарми ЗСУ на лівому березі Дніпра.

Зокрема, нещодавно повернуті в район с. Кринки підрозділи 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) противника здійснили серію атакуючих\штурмових дій передових позицій ЗСУ в цьому районі – безрезультатно.

Разом з тим противник, очевидно, готується до відновлення активних дій в острівній частині дельти Дніпра та наступальних дій у рамках “війни спецназів” у цьому районі з наближенням та настанням весняного періоду.

Зокрема в район м. Гола Пристань противник з тимчасово окупованого півострова Крим перемістив до 20 одиниць багатоцільових надувних моторних човнів із “жорстким” корпусом пр.БЛ-680/820 (місткість 8-14 осіб, швидкість до 25 вузлів) зі складу нещодавно сформованого у 810-й обр МП “дивизиона речных катеров”.

У тактичних тилових районах смуг оборони 61-ї та 810-ї обр МП противника зі складу УВ “Днепр” спостерігається розгортання цілеспрямованої серії тренувань особового складу щодо його дій під час висадки річкового десанту на необладнане узбережжя та ведення штурмових дій у прибережній зоні.

Найбільш ймовірним напрямком атакуючих\штурмових дій противника у цьому районі може стати острів Білогрудий з метою повного витіснення підрозділів ЗСУ з нього й взяття його під повний контроль, а також подальших дій по напрямку на с. Берегове та с. Янтарне.

У складі 61-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) противника для виконання цього завдання вже приступили до формування 1-2-х зведених штурмових рот “посиленого типу”.

 

Фото: 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка

Автор