Санкції на часі. 08.12.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 08.12.2023.

1. Нафтогазові доходи росії знизилися на 22,8% у січні-листопаді 2023-го порівняно з роком раніше, повідомив Мінфін рф.

– Це пов’язано з несприятливою ​​кон’юнктурою сировинних ринків, а саме зниженням котирувань цін на нафту марки Urals на початку року, падінням цін і скороченням обсягів експорту природного газу.
– Обсяг видатків федерального бюджету рф за 11 місяців зріс рік до року на 4,9%, до 26,841 трлн рублів.

2. Росіяни скуповують готівкову валюту рекордними темпами з березня 2022 року.

– У жовтні населення перевело в готівкову валюту 95,8 млрд руб, або більше $1 млрд, повідомив Центробанк рф.
– Це максимум із лютого-березня 2022 р, коли під час паніки, спричиненої початком війни, росіяни купили або зняли з рахунків валюти майже на 1,3 трлн руб.
– На руках у російських домогосподарств зараз готівкової валюти майже на $100 млрд.
– Валютні кошти населення у банках у жовтні скоротилися на $600 млн (58 млрд руб.).

3. Другий день поспіль на росії горять двигуни в цивільних літаках – санкції працюють.

– Це вже 10 авіапригода за останні 7 днів.
– Літак авіакомпанії S7, яка володіє найбільшою в рф мережею внутрішніх маршрутів, рейсом Новосибірськ-Москва повернувся в аеропорт вильоту. Причина повернення – помпаж двигуна та порушення газодинамічної стійкості з мікровибухами.

4. росія в січні-жовтні скоротила експорт сталевих напівфабрикатів до Китаю в 3,4 рази, до 658 тис. тонн, випливає з даних митниці КНР.

– У грошовому вираженні експорт впав у чотири рази, до $300 млн.
– Постачання всіх видів російської продукції чорних металів також знизилися втричі, до $576 млн.
– Основну частку в напівфабрикатах займає сляб, який використовується для випуску плоского прокату.

5. Китай вирішив зайняти 80% автомобільного ринку росії у 2024 році.

– Китайські автоконцерни збираються у 2024 році продати майже 1,2 млн нових легкових автомобілів у росії.
– За оцінками російських експертів, наступного року російським покупцям запропонують 750 000 – 800 000 нових автомобілів з КНР.
– Однак якщо Китай виконає свої плани і поставить заявлені 1,2 млн. автомобілів, то займе 80% ринку.

6. Європейські країни продовжують імпортувати російський арктичний скраплений природний газ у рекордних обсягах. Про це йдеться в звіті Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та коаліції Business4Ukraine.

“На відміну від Сполучених Штатів, ЄС досі не вводив жодних санкцій щодо імпорту СПГ. У результаті ЄС залишається пунктом призначення для 50 відсотків російського експорту СПГ та щомісяця надсилає до рф понад 1 мільярд доларів”, – наголошується у звіті.
– З грудня 2022 року по жовтень 2023 року половина російського експорту СПГ на загальну суму 8,3 млрд євро була спрямована на ринок ЄС.
– Покупцями російського СПГ є до десятка європейських країн.
– Але ключовими імпортерами є Бельгія, Іспанія та Франція, на які разом припадає 88 відсотків російського імпорту СПГ до ЄС за останні 10 місяців.
– ЄС також сприяє перевалці російського СПГ покупцям за межами континенту.
– Понад 20 відсотків Ямал СПГ проходить через термінали в Європі, де він перевантажується зі спеціалізованих суден, здатних проходити лід, на звичайні танкери СПГ для подальшого транспортування. Європейські компанії також залишаються залученими до експлуатації флоту танкерів для перевозки СПГ “Новатек”.
– Норвезька Assuranceforeningen Skuld, морська страхова компанія, що базується в Осло, продовжує надавати захист і страхування відшкодування трьом танкерам СПГ, які перевозять СПГ між Арктикою та ринками Європи.

7. У Литві розкрили подробиці 12-го пакета санкцій проти рф.

– Європейський союз у рамках 12-го пакета санкцій проти рф має передбачити для підприємств із ЄС відповідальність за переміщення своїх товарів. А також для деяких — контроль фінансових потоків за межами блоку, – заявила віце-міністр закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене.
– Вона підкреслила, що черговий пакет санкцій матиме «більш серйозні проблеми для бізнесу».
– За її словами, 12-й пакет санкцій проти рф обмежить послуги у сфері високих та інформаційних технологій, а також обмеження в лазерній галузі.

8. ЄС надасть країнам-членам повноваження блокувати імпорт російського газу.

– Європейський Союз має намір надати своїм країнам-членам право блокувати доступ компаній з росії та білорусі до своїх газопроводів і терміналів скрапленого газу.
– Держави-члени ЄС можуть мати право “частково або, якщо це виправдано, повністю обмежити” доступ до інфраструктури з боку газових операторів із росії та білорусі, щоб захистити свої життєво важливі інтереси безпеки, йдеться у проєкті документа.

9. У ЄС наступного тижня схвалять план використання доходів від заморожених активів рф.

– Наступного тижня Європейська комісія має схвалити юридичну пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених за санкціями у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україну.
– Очікують, що законопроєкт буде ухвалений 12 грудня, за два дні до заключного саміту 27 лідерів країн ЄС.

10. Промислова група European Aluminum пропонує ввести більш вагомі санкції щодо російського алюмінію.

– Зараз члени Європейського Союзу розглядають запропонований 12-й пакет санкцій, куди увійде невелика частка російського імпорту алюмінію (алюмінієвий дріт, труби, та ін.).
«Ми шкодуємо про те, що переважна більшість російського експорту алюмінію до ЄС (понад 85% від загального обсягу), зокрема первинного металу, схоже, залишиться поза сферою дії заходів», — йдеться в листі European Aluminium.
– За перші дев’ять місяців 2023 року ЄС імпортував майже 500 тисяч метричних тонн російського алюмінію та виробів з нього на суму 1,26 мільярда євро (1,37 мільярда доларів), свідчать дані Євростату.
– За даними Trade Data Monitor, з січня по вересень цього року ЄС імпортував понад 2,4 мільйона тонн на 6,3 мільярда доларів нелегованого та необробленого первинного алюмінію, з яких 11% припадає на росію.

11. У Литві розслідуватимуть, як дітям Абрамовича надали литовське громадянство.

– Президент Литви Гітанас Науседа доручив провести розслідування щодо процедури надання литовського громадянства дітям російського олігарха Романа Абрамовича, та чи допомагали вони своєму батьку обходити санкції ЄС.

Автор