Вісті з фронтів. 08.12.2023

Костянтин Машовець

1. Зі зменшенням інтенсивності наступальних дій ЗСУ у Приазовському операційному районі (ОР) командування противника розпочало процес “переформатування” свого оперативного резерву на цьому напрямку.

За великим рахунком, особливо вагомих сил і засобів виділити до його складу воно поки не має можливості, але завдяки стабілізації ситуації на першій позиції свого головного рубежу оборони на Токмацькому напрямку, а також ряду успішних контратак і обмеженому перегрупуванню військ із інших оперативних напрямків, російьке командування все ж таки отримало можливість певну частину своїх військ зі складу УВ “Запорожье” та “Восток” виділити у резерв. На даний момент, це:

– 69-а окрема бригада прикриття (обрп) 35-ї загальновійськової армії (ЗВА);
– 100-а окрема розвідувальна бригада (орзбр) 58-ї ЗВА;
– 57-й мотострілецький полк (мсп) 6-ї мотострілецької дивізії (мсд);
– 1198-й мсп територіальних військ (мсп ТрВ) – до 2-х мсб;
– 104-й окремий танковий батальйон (отб) 7-ї десантно-штурмової дивізії (дшд);
– 124-й отб 76-ї дшд;
– 136-а окрема мотострілецька бригада (омсбр) – до 1-го мотострілецького батальйону (мсб);
– 1440-й мсп ТрВ – до 1-го мсб.

Також безпосередньо на Маріупольському напрямку (Південно-Донецький операційний район\ОР) командування противника створило резерв, який переважно складається з формувань територіальних військ (ТрВ), зокрема:

– 1461-й мсп ТрВ;
– 1466-й мсп ТрВ;
– 1641-й мсп ТрВ;
– 1219-й мсп ТрВ 20-ї мсд;
– танковий батальйон (тб) 255-го мсп 20-ї мсд;
– 155-а окрема бригада морської піхоти (обр МП) – до 1-го батальйону МП;
– 37-а окрема мотострілецька бригада (омсбр) – до 1-го мсб;
– 268-й окремий стрілецький батальйон мобілізаційного резерву (осб МР);
– 283-й осб МР.

Цілком ймовірно, що частину формувань ТрВ зі складу оперативних резервів УВ “Запорожье” та “Восток” командування противника зможе використати для формування своїх стратегічних резервів. В першу чергу тих, що формуються на території окупованого п-ва Крим або на базі частин і з’єднань Південного воєнного округу (Півд. ВО).

Мабуть, це стосується частин 40-го армійського корпусу (АК), 46-ї та 47-ї мотострілецьких дивізій (мсд) чи 27-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр).

2. Командування угрупування військ (УВ) противника “Центр” почало у відповідності з планом свого задуму щодо виходу на бар’єрний рубіж по р. Чорний Жеребець – р. Сіверський Донець нарощувати свої зусилля на Лиманському напрямку.

Зокрема, протягом минулих діб до ведення наступальних дій на цьому напрямку підключились:

– Підрозділи 283-го мотострілецького полку (мсп) 144-ї мотострілецької дивізії (мсд) 20-ї ЗВА пробують атакувати східніше с. Терни по напрямку на цей н.п – поки безрезультатно.
– Продовжує свої вперті атаки посилений мотострілецький батальйон 228-го мсп 90-ї танкової дивізії (тд) – поперемінно атакує то в районі с. Діброва, то південніше с. Кузьмине, з очевидним наміром прорватися у пойму р. Сіверський Донець південніше цієї ділянки, однак не дуже успішно для себе.
– Підрозділи 127-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) 2-го АК (колишня 7-а омсбр ни-ми ли-ни-ри) знову активізувалися по напрямку на с. Білогорівка (верхн.), намагаються прорватися у село з боку Березівського кар’єру та териконів крейдового кар’єру з південно-східного напрямку – також поки безуспішно.

3. В період з 06-07.12.2023 р. на території 2631-ї авіаційної бази ракетного озброєння та боєприпасів зс рб (с. Прудок, Вітебська обл., 390 км до нашого кордону) пройшли практичні тренування з бойовими обслугами (ймовірно, зі складу 465-ї окремої ракетної бригади\орбр зс рб) щодо підготовки до бойового застосування та заряджання пускової установки тактичного ракетного комплексу (ТРК) типу 9К79 “Точка-У” (за класифікацією НАТО “Скарабей-В”) ракетами зі спецзарядами (ядерними) типу 9М79Б\Б1\Б2.

В принципі, нічого особливого в тому не було. Про переміщення російським військово-політичним керівництвом власних ядерних боєприпасів тактичного призначення на територію Білорусі було офіційно повідомлено раніше.

Але з’ясувались цікаві подробиці щодо помахування кремлівським плешивцем і його вірним соратником, мінським автоматником, цим “ядерным дрекольем”:

– Виявилось, що переміщенні на територію Білорусі наприкінці серпня нинішнього року росіянами ядерні боєприпаси номенклатури АА92-2 (тобто ці самі вище зазначені ракети до ТРК “Точка-У”) є безумовно застарілими (гарантійний термін їх експлуатації закінчується наприкінці 2023 року). Тому росіянци вирішили не тільки сплавити їх у Білорусь, а й тихцем подовжити (ще на 3 роки) ці терміни. Кажуть, у мордорі такі ракетки вже не роблять, як говориться, “на тобі боже, що нам негоже…”.
– Керували цими тренуваннями два “союзних до засосів” дженераля у модних фуражках – заступник начальника 12-го головного управління мо ри-фи генерал-майор р. громышов і заступник міністра оборони рб, начальник тамошнього генштабу генерал-майор в. гулевич. Робили то вони явно демонстративно, як то кажуть, щоб усі бачили, боялися і “не насміхалися”.

Точна така ж вистава, але “за участі ПУ ОТРК Искандер-М”, відбулася трохи раніше, у листопаді, на території 1562-й технічної ракетної бази зс рб (с. Лапичи, Осиповичський р-н, Могілевської обл.).

У зв’язку з усім цим постає цілком закономірне питання – нафУя привозити у Білорусь старі ядрьоні “боЄгАловкИ” з ризиком для обслуговуючого персоналу та навколишніх населених пунктів, демонстративно їх “заряджати – розряджати”, щоби що?.. В черговий раз продемонструвати високий рівень своєї ЇПанутості? Полякати європейців та українців?

Чи в Кремлі всерйоз думають, що їм дадуть шанс скористатися цим “дрекольем” посеред Європи на практиці?..

 

Фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха

Автор