Санкції на часі. 25.11.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 25.11.2023.

1. У росії знову намагаються врятувати Газпром через підвищення ціни на газ на внутрішньому ринку.

– Ціни на газ для всіх споживачів рф з 1 липня 2024 року підвищаться на 11,2%, йдеться у постанові уряду росії.

2. Ціна на взуття в росії за рік піднялася на 25%, одяг — на 21%.

– З 2021 року ціна на взуття злетіла на 51%, одяг — на 41%.

3. росія внаслідок введених проти її авіагалузі санкцій втратила 76 пасажирських літаків.

– Санкції щодо російської авіагалузі було запроваджено після початку війни в Україні.
– Зокрема, США та ЄС заборонили постачання до рф літаків та комплектуючих, а також зобов’язали лізингодавців повернути літаки, які вже здані в лізинг.

4. Продажі китайських автомобілів в росії досягли піку.

– Продажі китайських автомобілів в росії, схоже, досягли піку, оскільки внутрішнє виробництво відновлюється після відходу західних автовиробників, але недавнє зростання на ринку може зупинитися, оскільки високі витрати на імпорт і процентні ставки починають “кусатися”.
– Агентство пише про перші ознаки того, що російський автомобільний ринок і роль Китаю на ньому стабілізувалися після майже двох років потрясінь, спричинених санкціями, накладеними на рф, і раптовим виходом західних компаній після вторгнення рф в Україну.

5. Дев’ять із 100 найдорожчих брендів світу залишаються в росії.

– Серед них – китайські виробники електроніки Xiaomi (87-е місце, оцінка вартості $7,2 млрд) та Huawei (92-е місце, $6,5 млрд).
– Також залишилися виробники товарів першої необхідності – Pampers із США (55-е місце, $13,7 млрд), швейцарська Nestle (67-е місце, $11,3 млрд), американські Gillette (72-е місце, $10,4 млрд) та Colgate (73-е місце, $10,4 млрд), французька Danone (78-е місце, 9,1 млрд).
– У той час як американська Johnson & Johnson (96-е місце, $6,3 млрд) та німецька Siemens (67-е місце, $11,3 млрд) зберігають лише постачання товарів медичного призначення.
– Також формально у росії продовжує роботу американська YouТube (25-е місце, $26 млрд), хоча вона обмежила можливість монетизації сервісів у росії.

6. Бразилія претендує на роль однієї з головних нафтових держав світу.

– Бразильська державна нафтова компанія Petrobras оголосила про намір інвестувати 102 млрд. доларів до кінця 2028 року.
– Це більше на 31%, ніж коли компанія оголосила про свої інвестиційні плани на 2023-2027 роки.
– Понад 70% коштів буде направлено на видобуток і розвідку. Бразилія освоює глибоководні запаси біля узбережжя Ріо-де-Жанейро і придивляється до потенційно великих нових родовищ у районі гирла річки Амазонки.
– Бразилія вже посідає дев’яте місце у світі за обсягом видобутку нафти та є найбільшим виробником у Латинській Америці.
– У вересні вона досягла рекордного рівня видобутку нафти і газу – 4,7 млн ​​барелів на добу, що більш ніж удвічі перевищує показник Мексики. З них 3,7 млн. барелів припало на сиру нафту.

7. Прага та Братислава хочуть поставок російської нафти.

– Представники урядів Словаччини та Чехії висловили бажання продовжити вилучення з європейського ембарго на російські нафтопродукти для своїх країн.
– Це рішення було ухвалено з ініціативи компанії Slovnaft, яка зацікавлена ​​у постачанні з росії.

8. Кіпр почав блокувати китайські карти російських банків.

– На острові перестали працювати карти китайської платіжної системи UnionPay, які російські банки випускали як альтернативу Visa і MasterCard, що пішли з країни.
– До минулого тижня Кіпр дозволяв оплачувати послуги та знімати готівку в банкоматах місцевої платіжної системи JCC.
– Серед банків, що потрапили під обмеження, виявився Газпромбанк — останній із великих держбанків, який не включений до списків санкцій Євросоюзу і зберігає можливість операцій у євро.
– “Нові правила”, що діють з 17 листопада, не дозволяють здійснювати операції з картами російських банків, повідомили в офісі JCC.

Автор