Вісті з фронтів. 23.11.2023

Костянтин Машовець

1. Противник продовжує перегрупування та підсилення своїх сил і засобів на окремих напрямках, зокрема:

– На Куп’янський напрямок (район с. Райгородка) з резерву угрупування військ (УВ) “Запад” завершено переміщення мотострілецького батальйону (мсб) зі складу 380-го мотострілецького полку (мсп) 47-ї танкової дивізії (тд) 1-ї гвардійської танкової армії (гв.ТА). Підрозділ входив до складу “угрупування прикриття державного кордону” (ОГ “Курск”), був доукомплектований мобілізованим особовим складом і пройшов місячний курс бойової підготовки та бойового злагодження у складі батальйону. До цього моменту на цій ділянці була розгорнута розвідувальна рота 380-го мсп.

– На Придніпровський напрямок триває переміщення підрозділів 337-го десантно-штурмового полку (дшп) зі складу 104-ї десантно-штурмової дивізії. На даний момент через п-ов Крим триває переміщення одного десантно-штурмового батальйону цього полку (на бронеавтомобілях “Тайфун-ВДВ”), а в напрямку станції “Ростов-Западный залізничним транспортом переміщується гаубично-артилерійський дивізіон (на Д-30) 1180-го артилерійського полку (ап) 104-ї дшд. Таким чином, на цьому напрямку буде розгорнуто вже 2 полки цієї дивізії, підсилених дивізіонною артилерією. Причому один з цих полків (328-й дшп) вже введений у бій південно-східніше с. Кринки.

– Командування УВ “Днепр” почало вивід ряду підрозділів 810-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) з району бойових дій по напрямку на с. Кринки. Очевидно, вони будуть перегруповані на інший напрямок, ймовірно, західніше м. Олешки.

2. На території Білгородської обл. ри-фи командуванням УВ “Запад” розгорнуте угрупування військ “Белгород” у наступному складі:

– КП – смт. Борисівка (штаб та управління);
– мотострілецьких полків територіальних військ (мсп ТрВ) – 1;
– мотострілецьких\танкових батальйонів (мсб\тб) – 11;
– окремих стрілецьких\стрілецьких батальйонів (осб\сб) – 8;
– артилерійських дивізіонів – 6, з яких гаубичних самохідно-артилерійських\ гсадн – 1, окремих гаубично-артилерійських\огадн – 1, окремих протитанкових артилерійських\оптадн – 4;
– артилерійських батарей – 24, з яких гаубичних самохідно-артилерійських\гсабтр – 4, гаубичних артилерійських\габтр – 7, реактивних артилерійських\реабатр – 3, протитанкових артилерійських\птабтр – 9, мінометних\мінбатр – 1;
– зведених тактичних загонів (рівня “батальйон”) – 5, з яких штурмових – 2, спеціального призначення – 3.

Загалом, УВ “Белгород” нараховує від 11.6 до 12 тисяч російських військовослужбовців.

Окрім УВ “Белгород” до складу так званого “угрупування прикриття державного кордону” входять УВ “Брянск” та УВ “Курск”, які розгорнуті відповідно на території прикордонних районів Брянської та Курської обл. ри-фи, зокрема:

а) УВ “Брянск” (КП розгорнутий в районі м. Стародуб):

– мотострілецьких та парашутно-десантних батальйонів – 6;
– окремих стрілецьких та стрілецьких батальйонів – 7;
– дивізіонів польової артилерії (ПА)\зведених артилерійських тактичних груп (рівня “дивізіон”)\ АТГр – 2;
– окремих батарей ПА та реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) – 8, з яких гаубичних самохідно-артилерійських\гсабтр – 3, гаубичних артилерійських\габтр – 3, реактивних артилерійських\реабтр – 1;
– окремих вогневих артилерійських(мінометних) взводів – 2 (самохідний мінометний взвод\смінв – 1, реактивний артилерійський взвод\реав – 1);
– зведених тактичних загонів (рівня рота\батальйон) – 2, з яких 1 – штурмовий, 1 – спеціального призначення (СпП).

Загалом – до 7.5 тисяч особового складу.

б) УВ “Курск” (КП розгорнутий в районі с. Сафонівка):

– мотострілецьких полків (мсп), включаючи ТрВ – 2;
– мотострілецьких, танкових, парашутно-десантних, десантно-штурмових батальйонів – 5;
– окремих стрілецьких\стрілецьких батальйонів – 6;
– дивізіонів ПА – 1;
– окремих батарей ПА та РСЗВ – 13, з яких зведена батарейна ТГр – 1, гсабтр – 1, габтр – 3, реабтр – 3, птабтр – 4, мінбатр – 1.

Загалом – до 9.2 тисячі “тушканов”.

Таким чином, можемо підрахувати приблизно обсяг всього так званого “угрупування прикриття державного кордону” зі складу УВ “Запад”: 12 + 7.5 + 9.2 = 28.7 тисячі. Ну, нехай із різноманітними “временно приданными” – 30 тисяч.

Для порівняння та розуміння, це складає десь половину таких УВ як “Запорожье” чи “Восток”. Так, це своєрідний “зворотній бік медалі” прагнення російського командування скувати у Харківський та Сумській областях України частину наших резервів.

Виходить, що вони самі “нівроку сковуються”.

Й що характерно, зняти звідти щось суттєве (наприклад, ОДНОМОМЕНТНО до 4-5 “доукомплектованих” батальйонів) до березня 2024-го вони навряд чи наважаться. Особливо, якщо поблизу кордону появляться хлопці з РДК .

Кремлівському плеш-гному у період передвиборчого етапу його чергового так званого “електорального циклу” та формального висування кандидатів (коли політична система нинішнього кремлівського режиму “за замовчуванням” починає судомно сучити копитами) якійсь черговий “прорив РДК” на територію Курської чи Брянської областей ну явно ” не в жилу”. Бо його, очевидно, від пересічного російського “дяди Васи” приховати однозначно не вийде. Тому усім “стоять, бояться”, у сенсі, сторожити кордон та “пресекать поползновения”.

Так, 1-2 “відновленних” або ново-сформованих батальйони російське командування може звідти періодично витягувати. Але не часто й не швидко. Й на сьогоднішній день це мабуть і є максимум, що воно може “видоїти” з цього напрямку.

Бо збільшити обсяги “резервування” військ зі складу цього угрупування російське командування з вище зазначених причин не може. Тобто “дати раду” (у сенсі, використати ці сили й засоби з більшою користю на інших напрямках та ділянках) хоча б у обсягу половини цих “прикривачів” , нехай не половини, а лише третини, АпАснА.

Адже РДК із ротної тактичної групи, цілком можливо, в один чудовий день може якось так “внезАпнА” перетворитися на декілька повнокровних батальйонів із важкою технікою та власною артгрупою.

Нагадаю, у гру “восставшие шахтёры” (ну нехай будуть “повсталі брянські фермери”) можно грати вдвох. А у Брянських лісах цілком можливо знайти не менше ОВТ, ніж в донбаських шахтах. На крайній випадок можливо завітати до якогось неофіційного воєнторгу на Антильских островах.

 

Фото: 66 ОМБр

Автор