Щодо скорочення термінів повернення валютної виручки

Ніна Южаніна

Ініційоване урядом скорочення термінів повернення валютної виручки зі 180 днів до 90 може негативно вплинути на експортні операції та обсяги експорту. Таку думку висловив президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов.

Він вважає, що вся відповідальність за недобросовісних експортерів не повинна лягати на всіх підприємців, тому уряду й Національному банку слід знайти інші способи боротьби з порушниками.

Експорт є основним джерелом валюти для України, що зараз є критично важливим. Але через проблеми з логістичними ланцюгами експортні операції займають багато часу. Так, за даними ICC Ukraine, доставка металопродукції з України до американських портів займає понад 3 місяці.

За інформацією ЄБА (яка направляла звернення до Кабінету Міністрів, Нацбанку та податкового комітету ВР), відсутність доступу до українських портів призвела до збільшення транспортного плеча до кінцевих клієнтів до 4-6 місяців.

Крім того, відсутнє бажання імпортерів працювати з передплатою протягом 90 днів (навіть у відносно мирний час це було складно), тому українські експортери змушені будуть витрачати свої кошти до продажу продукції.

Тобто на виході матимемо рішення (якщо воно буде прийняте), яке зашкодить країні набагато більше за всі непродумані рішення.

Автор