Санкції на часі. 28.10.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.10.2023.

1. Імпорт російського газу у світі знижується.

– У 2022 році обсяг імпорту російського газу скоротився приблизно до 80 млрд куб м порівняно із середнім значенням в 155 млрд куб м до початку війни.
– Імпорт російського газу до ЄС у 2023 році становить 40-45 млрд куб. У 2023 році загальна частка росії у загальному обсязі імпорту газу до ЄС впала до 15% із приблизно 45-50% до початку війни.

2. рф у 75 разів відстала від США з виробництва супутників.

– російська модель виробництва космічних апаратів є неконкурентоспроможною поряд з іншими країнами.
– У США існують виробничі потужності, що дозволяють створювати близько 3 тис космічних апаратів щорічно. У Китаї створено шість виробництв, здатних виробляти 1200-1500 супутників на рік.
– У росії це число обмежується всього 40 апаратами на рік.
– Світове космічне угруповання за останні десять років зросло десятикратно і зараз налічує понад 8,9 тис супутників.
– Кількість російських супутників становить близько 220 штук — лише 2,5% від загальної кількості.

3. Лідери ЄС підтримали використання доходів від заморожених активів рф на користь України.

– Лідери ЄС схвалили плани використання мільярдів євро, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні, а Європейська комісія, як очікується, висуне відповідні юридичні пропозиції на початку грудня.

4. FATF (Група розроблення фінансових заходів для боротьби з відмиванням грошей) знову проігнорувала заклик України внести росію до списку високо ризикованих юрисдикцій – так званого “чорного” списку.

– FATF залишила без змін “чорний” список. До нього занесено країни, щодо яких потрібне вжиття контрзаходів – це КНДР та Іран, і щодо яких потрібне застосування посиленої належної обачності, що відповідає ризикам (М’янма).

5. Угорщина не підтримає ухвалення 12-го пакету антиросійських санкцій Євросоюзу, якщо до нього увійдуть газова, нафтова, атомна сфери російської промисловості, заявив глава угорського МЗС Сійярто.

Автор