Санкції на часі. 01.09.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 01.09.2023.

1. У росії, як і раніше, не вистачає валюти.

– “Шокова терапія” від Центрального банку у вигляді різкого підвищення ключової ставки справила недовгий ефект на російський валютний ринок.
– Долар і євро на Московській біржі та на торгах у четвер, 31 серпня, досягли двотижневих максимумів.
– Курс американської валюти піднімався до 96,65 рубля, європейської – до 105,69 рубля.
– Валюту з країни виводять іноземні компанії, що йдуть, громадяни, які наповнюють рахунки і купують нерухомість за кордоном, а також великий російський бізнес.
– Проблема ще й у тому, що зовнішню торгівлю переведено в «екзотичні валюти», на зразок індійських рупій, які лишились на рахунках в індійських банках.
– Понад 40% експортних угод проходить у рублях і не приносить твердої валюти або хоча б юанів, які потрібні для закупівлі імпорту.
– Такі зміни призвели до дефіциту валюти на російському внутрішньому ринку, що стало одним із факторів послаблення курсу рубля з початку року.

2. Середня ціна російської нафти Urals у січні-серпні склала $56,58 за барель, що в 1,45 раза нижче за рівень аналогічного періоду 2022 року, повідомив Мінфін рф.

– Середня ціна російської нафти у серпні за підсумками торгів на біржі склала $85,13 за барель, що на 19,54% більше, ніж у липні, коли середня ціна становила $71,21 за бочку.

3. Росія домовилася з партнерами з ОПЕК+ щодо скорочення постачання російської нафти на світові ринки.

– росія з 1 серпня знизила постачання на світовий ринок на 500 тис. бар. за добу, у вересні їх вирішили скоротити на 300 тис. бар. на добу.

4. У росії стрімко зростає обсяг грошової маси.

– На початку серпня вона досягла 88,29 трлн рублів. За липень зростання більш як на 1 трлн, що у річному вираженні +24,7%.
– Зростання маси відбулося за рахунок збільшення коштів на переказних депозитах населення (результат високих держвидатків). Зростає обсяг готівки.
– Загалом на початок серпня зафіксовано 17,2 трлн готівкових рублів, а лише за липень об’єм готівки зріс на 325 млрд.

5. У росії з вересня відбудеться скорочення бюджетних виплат нафтовим компаніям у рамках паливного демпфера.

– Це спричинить подальше зростання оптових цін на паливо в росії та збитковість торгівлі на незалежних АЗС, вважають експерти.

6. Сукупний статок найбагатших підприємців із росії зріс з початку року на $32,01 млрд.

– Найбільше вкотре додав співвласник “Лукойлу” Вагіт Алекперов, чий капітал виріс на $7,25 млрд, досягнувши $22,6 млрд, згідно з даними рейтингу Bloomberg Billionaires Index (BBI).
– На жаль, санкції діють недостатньо, і статки російських нафтогазових олігархів поки що зростають.

7. Загальні накопичені запаси газу в ЄС знаходяться на історичному максимумі для цього місяця – сховища заповнені на 92,8%.

– Газ на біржі в Європі торгується на рівні $400 за 1 тис. куб. м.

8. Постачання російського зрідженого природного газу до країн Євросоюзу до портів ЄС у серпні впало більш ніж на 25% і склало близько 770 тис. тонн.

– Це найнижчий показник із 2021 року. Експортні можливості росії також були обмежені технічним обслуговуванням установок і низьким попитом.
– Частка рф в імпорті ЗПГ до ЄС у серпні знизилася приблизно до 10% порівняно з 19% у березні минулого року.
– Частка США минулого місяця збільшилася до 49%, а Катар зберіг свої 15%.
– Зараз російський газ як трубопровідний, так і зріджений покриває менше 10% загального попиту в Європі. До війни в Україні він покривав понад третину потреб ЄС.

9. Індія анонсувала плани різко скоротити закупівлю нафти в росії.

– Залежність Індії “від нафти з росії буде суттєво зменшена”, заявив глава Міненерго країни Хардеп Пурі.
– Індійські НПЗ переходитимуть на нафту з Близького Сходу. Ціни на нафту з країн Перської Затоки «стали значно привабливішими», – наголосив Пурі.
– Російська нафта для Індії дорожчає після того, як обмежити знижки на неї наказав путін.
– Середня ціна реалізації сорту Urals, за даними Мінфіну рф, склала $64,37 за барель і перевищила цінову стелю країн G7, хоча ще на початку року коштувала близько $50, а наприкінці минулого — лише трохи більше $40.

10. Казахстан має намір суттєво збільшити пропускну спроможність транспортних коридорів, що дозволяють вивозити товари на експорт в обхід росії.

– Обсяги перевезень Транскаспійським маршрутом (ТМТМ), що йде через акваторію Каспійського моря, Азербайджан і Грузію, а потім — до Туреччини та країн ЄС, у середньостроковій перспективі можна буде збільшити вп’ятеро, заявив президент Казахстану.
– За підсумками першого півріччя 2023 року обсяг транзитних перевезень з Китаю до ЄС Транскаспійським маршрутом збільшився на 77% і досяг 1,3 млн тонн.
– Наприкінці червня національні оператори залізниць Казахстану, Грузії та Азербайджану підписали угоду про створення спільного підприємства, щоб прискорити розвиток проекту, який став для китайських компаній альтернативою транзиту через рф.

11. На Кіпрі арештували росіянина, який переправляв санкційну мікроелектроніку для ВПК рф.

– На запит США на Кіпрі взяли під арешт громадянина Росії та Німеччини, який незаконно експортував до рф секретну американську електроніку військового призначення.
– Як вказує Мін’юст США, Артур Петров і два його спільники-громадяни рф використовували підставні компанії для незаконної закупівлі в американських дистриб’юторів мікроелектроніки.
– Придбана злочинцями мікроелектроніка включає мікроконтролери та інтегральні схеми, заборонені до експорту і реекспорту до росії зі США, на понад 225 тисяч доларів. Учасникам схеми загрожують десятки років позбавлення волі.

12. PepsiCo і Mars внесли до списку міжнародних спонсорів війни. За інформацією НАЗК, компанії досі працюють на території рф.

Автор